Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

40 l obudowa => co do niej wsadzić najlepiej ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

a przy zwiększeniu głośności wzmak zniekształcenia będzie dawał i głośnik będzie pierdzieć
    Cos nie do konca rozumiesz.

Po pierwsze moc glosnika nie oznacza ze dokladnie tyle mocy musisz dostarczyc zeby zagral i nie oznacza tez ze takiej mocy wzmacniacz musisz miec zeby moc sluchac na nim muzyki. Za przyklad moga posluzyc audiofile ktorzy do np. 100W kolumn buduja 5W (albo nawet i 2W) wzmacniacze lampowe.

Po drugie.
    Tak na cyferkach - zalozymy ze Twoj wzmak przy 150W juz niezle znieksztalca.
    Jesli za efektwynosc Beymy przyjmiemy 95 dB a alpharda w ukladzie isobaric 83dB
    Wtedy Beyma przy dostarczeniu 16W narobi halasu o natezeniu 107 dB. Zeby uzyskac takie samo natezenie na alphardzie musisz dostarczyc okolo 250-300W. Jasno z tego wynika ze nawet jak bardzo bedziesz chcial to na alphardzie nie bedziesz mial takiego kopa jak na beymie

A tak pozatym to poczytaj http://diyaudio.pl/articles.php?id=22
    Jak skonczysz czytac ten artykul to poczytaj wszystkie inne jakie znajdziesz bo chyba nie czytales.

Skomentuj

ale czy ta beyma nie rozleci sie w samochodzie?? to jest najwazniejsze pytanie

Skomentuj

Tez prawda ale czy ten alphard nie rozleci sie w samochodzie ?
        Pozatym sa tez jeszcze glosniki Beymy z serii car audio. Za 290 zł jest 12''.

Skomentuj

Problem jest innego rodzaju:
          A czy ten samochód nie rozleci sie przy beymie?

Skomentuj

Zamieszczone przez paffik
            wieksze cisnienie akustyczne o 3dB czyli na ucho bedzie glosniejszy zauazalnie (nie wnikam czy dokladnie 2 razy)
            Zamieszczone przez paffik
            i pamietaj ze 3dB roznicy to 2 razy glosniej:)
            te dwa stwierdzenia sie wykluczają ale skoro tak mówisz :)

ja tylko chciałem powiedzieć ze 3db to NIEJEST 2 razy głosniej a ile to jest to nikt nigdy nie odgadnie wiec każdy spostrzega różnązmiane cisnienia jako 2 razy glosniej czyli

zrozumielismy sie i nierzeba tego dalej tłumaczyc :)

pozdro

Skomentuj

Uważam pomysł z Beymą za najbardziej sensowny,wysoka sprawność,małe zapotrzebowanie na prąd.Przy 50W narobi porządnego bałaganu.No i wykop ma niesamowity.Bierz Beyme,do auta idealna przy słabym piecu.
              PZDR

Skomentuj

No wkońcu coś konkretnego dzieki Umberto Eko :) Czyli Beyma 10BR60 powinna być w tym przypakdu najlepsza chyba. A jaką najlepiej obudowe z 40 l zrobić zamknięta czy BR pod tego 10BR60 ? WinISD sugeruje ze lepsza BR ale w 40 litrach ciężko z zestrojeniem bedzie zeby nisko zeszło chyba zeby korekcje do 35 Hz zastosować. Jakie rozwiązanie proponujecie dla obudowy 40 l i Beymy 10BR60 ? I prosze o podanie jak ktos zna jakąś strone sklepu internetowego gdzie można kupić 10BR60. Pozdrawiam

Skomentuj

beyma konieczie z serii car audio!

Skomentuj

Tak oczywiście to wiem , tylko który lepiej do 40 L by pasował czy 10BR60 czy może 8BR40 i prosze o podanie adresów sklepów internetowych gdzie można zakupić te głośniki. Pozdrawiam

Skomentuj

elmuz.com.pl i 10BR60

Skomentuj

A no byłem już wcześniej na tej stronie bo to jedyny adres jaki znalazłem w wyszukiwarce odnośnie sklepów internetowych które sprzedają Beyma głośniki. Ale z tego co jest na tej stronie wychodzi że ta wersja Beymy nie jest do Car Audio, a w podobnej cenie tylko mocniejsze do Car Audio jest wersja Beymy z ASL. Odpowiedniki to np ASL 8B - 8BR40 , ASL 10B - 10BR60 i ASL 12B - 12BR70.

Skomentuj

czy jest czy niejest, ważne że w car audio sie sprawdzi, to ze producent przewidział inne dudniaki do car audi to nieznaczyze ten głosnik sobie nie poradzi spraw ASL i zoabcz jakie mają podbicie , koszmar sam chciałemals8 czy 10 niepamiętam ale z tym podbiciem ... hmm (chyba ze pomyilem beyme z czymś innym ale watpie) :)

Skomentuj

no ja bym beymy 10br60 nie dal do fury bo wydaje mi sie ze ten glosnik moze byc zbyt delikatny

no ale najlepeij spytac lukasz on te glosniczki testowal i ma doswiadczenie

Skomentuj

Tak więc wybór padł jednak na dwa LW800 i będzie z tego Iso-Barik w 40 l BR. Taki wybór podjełem z kilku wzzględów : 1) ponieważ dużo osób suba własnie w isobariku z LW800 do auto zrobiło i się akurat w aucie sprawdził. 2) Cena całego suba wyniesie około 100 zł (głośniki 70 zł ). 3) Wzmak mi go uciągnie.
                              LW800 będą 8 omowe ponieważ po połączeniu w isobariku równolegle da to 4 omy a tyle na mostu w wzmaku musi byś zeby max moc dawał. Tylko zastanawia mnie jedna rzecz czy lepiej bedzie ten isobarik zrobić czy moze obok siebie umieścić, co by lepszy efekt dało ? bo w isobariku niżej zejdą ale obok siebie jak będą to znowy niby głośniej zagraja hmmm.

Skomentuj

isobarik 40 L to jakas porazka....ja bym dal tak max 20. Po to jest isobarik aby obudoawa byla jak namniejsza...

Skomentuj

Czaruję...
                                X