Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny na średniej klasy przetwornikach do 1000zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny na średniej klasy przetwornikach do 1000zł

Witam, mam zamiar zbudować sobie w czasie wakacji kolumny do 1000zł (nie mogę przekroczyć tego budżetu!) dwudrożne. Mają grać z subwooferem na Tonsilu 20/100/3 napędzanym końcówką Holton 200 (pracuje w obudowie BR - jeszcze nie skończony, do wakacji skończę).
    Tak więc nie oczekuję jakiegoś super basu (sub będzie odcięty na jakieś 80Hz). W cenie 1000zł muszę się wymieścić ze wszystkimi materiałami (nie liczę drewna, bo mam). Kolumny będą głównie do muzyki (słucham głównie flaców). Zależy mi na w miarę dobrej jakości dźwięku i żeby mocą były porównywalne z frontami Tonsil Fenix (100W RMS). Oczywiście moc to nie wszystko, raczej chodzi mi o duże natężenie dźwięku (lubię głośno). W skrócie, chodzi mi o to, aby kolumny potrafiły zagrać ładnie, a jak podkręcę potencjometr - głośno.

Myślałem nad takim zestawem: 2x Monacor SPH-176 + Visaton G20SC w jednej kolumne.
    Ale nie zmieszczę się w cenie, wolałbym taki układ jak w tych Fenixach, czyli 2x nisko-średniak + wysokotonowy (pomijając ten "średniak" z Tonsili, który nie gra wcale).

Wcześniej myślałem nad TVM ARN-188 + Visaton SC10N, posłucham u kumpla to się okaże, jednak wydaje mi się, że zagrają podobnie jak Tonsile z lepszą górą.

Chciałbym zastosować jakieś przetworniki w cenie 100zł, coś pomiędzy powyższymi Monacorem i TVMem. Niestety nigdzie nie znalazłem czegoś godnego uwagi. Dziękuję za pomoc.

Jeśli coś określiłem niedokładnie/niespójnie to proszę napisać, wypowiem się dokładniej.

Może STX GDN-18-130-8-AKX na dół? Na górę wiem że jest zwrotnica pod PJ, a czy pod jakąś lepszą kopułkę to nie wiem...
    Zamieszczone przez djbuh
    Wcześniej myślałem nad TVM ARN-188 + Visaton SC10N
    z 1000zł w kieszeni myślę że coś lepszego zrobisz...
    Za 750-850zł masz komplet głośników:
    Monacor SPH-165 KEP
    Vifa XT19TD
    no ale niestety w 1000zł(1000zł styknie na głośniki i zwrotki, kable ,terminale itd) na całość się raczej nie zmieścisz, a warto by było dołożyć...

Skomentuj

Pierwszy zestaw zje Fenixa na sniadanie, drugi moze byc gorszy od Fenixa ale to przypuszczenia.. troszke placzesz sie w tym czego chcesz, za 1000zł mozesz zrobic swietne 2way to na pewno, ale jesli chodzi o glosnosc to monitorek to monitorek - glosniej = wiekszy midbas ale cudow nie ma to nie glosniki nastawione na SPL. Przejrzyj forum na pewno cos dobierzesz.

Skomentuj

Ukierunkowaliście mnie, nawet bardziej niż trochę - dzięki. Chciałbym zrobić kolumny podobne do Fenixów, lecz 2-drożne (czyli 2 głośniki nisko-średniotonowe + wysokotonowy). Z jednym nisko-średniotonowym nie uzyskam takiego natężenia dźwięku jak z dwoma (bodajże +3dB więcej). Dlatego szukam głośników tańszych niż ten Monacor, abym za 4 szt. zapłacił jakies 500 zł, może nieco więcej.

Skomentuj

djbuh, glupoty gadasz :P
          teraz myslisz o wygladzie a nie o brzmieniu. jeden woofer w zupelnosci wystarczy. fenixy ledwo przyjmuja 50w wiec masz mylne pojecie o mocach itp :P

jak chcesz glosno to kup sobie 4x ARZ6604 lub jakies estradowki
          jak ma byc dobrze i z odpowiednia glosnoscia to te STXy wystarcza. ale nie z PJ :???:

Skomentuj

A może 2xDayton DA175 i Seas 27TBFCG.
            http://zaphaudio.com/BAMTM.html
            kilka uwag odnośnie zestawu Dayton+seas

Skomentuj

Poprostu nie jestem pewien, czy jeden taki nisko-średniak mnie zadowoli, jeśli chodzi o głośność :roll:.

Skomentuj

Zamieszczone przez djbuh
                Poprostu nie jestem pewien, czy jeden taki nisko-średniak mnie zadowoli, jeśli chodzi o głośność
                zapytaj o zdanie moich sasiadow :lol: nawet tych co mieszkaja 2 pietra nizej :P

Zamieszczone przez krych83
                A może 2xDayton DA175 i Seas 27TBFCG.
                no no no...
                to moze sie udac

Skomentuj

djbuh, starczy :) mam monitory na 1 midbasie (hds164 nom) i potrafiły narobić kulturalnego hałasu nawet w około 30 mkw ... na basach było troche słabo ale głośność była wystarczająca :)

Skomentuj

To może lepiej będzie grała para Monacor SPH-176 /165 KEP + Visaton G20SC.
                    Ten Dayton niski SPL ma, gorszy niż TVM i STX - odpada. Poza tym do powyższego zestawu jest gotowa bardzo dobrze zaprojektowana zwrotnica (gdzieś tu na forum widziałem). I chyba będę musiał przeboleć te podłogówki na 1 parze głośników.

Skomentuj

skoro masz suba i bedziesz go uzywal to skupilbym sie bardziej na srednicy i gorze bo basu bedziesz mial dosyc... obecnie kilka osob buduje na 2x tonsil 13 50 9 + morel mdt-29 i tu mialbys dwa gdny tak jak chcesz, z drugiej jednak strony warto zastanowic sie czy nie lepiej wydac na jeden porzadniejszy glosniczek ktory zajmie sie srednica... skoro wspomniales o sph-176 to lepszym rozwiazaniem jest sph-165kep, mialem oba te glosniki i kepa smialo moge polecic jesli masz na niego kase

Skomentuj

Znalazłem sklep, gdzie SPH-176 jest prawie 100zł tańszy od KEPa, więc wolałbym ten pierwszy zastosować. Ewentualnie jakbym gdzieś mógł dostać te KEPy poniżej 230zł/szt. to bym się chętnie skusił.

Skomentuj

Stosując 2 woofery zyskujesz zaledwie 3dB. To nie jest zbyt wiele. Już lepiej zainwestować w 1 woofer, ale za to porządny niż 2 byle jakie.
                          Moje monitorki na gdn 15/40/5 robią tyle hałasu, że w pokoju 9m^2 trudno wytrzymać, jeśli muzyka jest naprawdę głośno puszczona. I na dodatek przy tak dużym natężeniu widać, że głośniki spokojnie mogą zagrać jeszcze głośniej.

Skomentuj

Moje HDS'y180 i vify XT25TG też mogę polecić, w pokoju 16m2 nie da się wytrzymać, a na full jeszcze nigdy ich nie słuchałem.. A w 1000zł sądzę że się zmieścisz..

Skomentuj

Znalazłem sklep, gdzie SPH-176 jest prawie 100zł tańszy od KEPa
                              gdzie i za ile sa ?

Skomentuj

jak bylbys zainteresowany
                                http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=15235

Skomentuj

Zamieszczone przez c4meleon
                                  Moje HDS'y180 i vify XT25TG ... A w 1000zł sądzę że się zmieścisz..
                                  taaa :lol:
                                  chyba jak mu sie trafia uzywki w dobrej cenie :P

djbuh, widac ze malo jeszcze sluchales.
                                  jak chcesz dobrze brzmienie to kup cos z tych co polecamy. jak chcesz glosno to kup tesle (ARZ a nie ARN) - koszt niewielki a zobaczysz jak "slabe" glosniki potrafia glosno zagrac :P

Skomentuj

Zdecydowałem się już (narazie teoretycznie, muszę posłuchać u kolegi TVMków + Visaton SC10N) na Monacora SPH-176 i Visatona G20SC :grin:.

Skomentuj

djbuh, jak lubisz lagodzniejsze brzmienie to mozesz dac seasa 25TFF-27TFF

Skomentuj

czy aby na pewno chcesz ta kopulke? kepa dostaniesz za 250zl/sztuka. vify xt19 do tego to koszt jakos 150zl/sztuka. za 1000zl zrobisz te kolumny, a dostaniesz dzwiek klase lepszy niz ten sph-176 z g20sc. z subwoofera podejrzewam ze zrezygnujesz. po co masz wydawac kase na polsrodki, do tego niewiele tansze...

Skomentuj

Czaruję...