Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Filtr wysoko-tonowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Filtr wysoko-tonowy

Witam. Czy żeby uzyskać częstotliwości wyższe niż 200 hz wystarczy jakiś kondzior czy trzeba budować skomplikowane filtry górnoprzepustowe

To zależy od tego jak "ostro" chcesz ciąć. Poczytaj trochę o filtrach a zrozumiesz w czym rzecz. Użyj google'a :)

Skomentuj

nie musze ostro ciąć tylko chce usłyszeć całe pasmo akustyczne nie chce uszkodzić głośników średnio- wysoko tonowych aLE NIE CHCE używać 4.7 mikro ponieważ tam są naprawde wyskokie tony (czegos w nich brakuje). do jakiej wartości max kondzirora moge zjechać tak że jeżeli dostarcze głośnikowi niskotonowemu ok 100 wat to sopran sie nie uszkodzi

Skomentuj

A co 4.7 mikro to jakiś cudowny kondensator ? Wartość dobiera sie do częstotliwości i impedancji obciazenia.

Skomentuj

chcesz ciąć średniotonowca czy kopułke na 200Hz???? bo z twojej wypowiedzi nie potrafoe tego wywnioskować.... tak czy siak to kiepski pomysł.....

Skomentuj

A jaki e to są głośniki średnio-wysokotonowe, nie spotkałem się dotychczas z takimi

Skomentuj

Ja nic nie rozumie. W jaki sposob kondensator ma ci umozliwic slyszenie wysokich tonow? On moze spowodowac co najwyzej wyciszenie niższych... Filtry wycinają a nie wytwarzają pasmo.

Skomentuj

Witam,
                Nieźle. Jeśli, średnio-wysokotonowy to co najmniej Raven 3 lub Art 3.
                200Hz raczej i tak nieosiągalne.
                Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

W szereg z glosnikiem 8 om dajesz okolo 100uF a jezeli glosnik ma 4om dajesz 200uF ale takie cos mozna zrobic do auta zeby niektore glosniki nie odtwarzaly basu.
                  Tak duze kondensatory to najczesciej elektrolity. Dziwne to sformuowanie ze to glosniki srednio i wyokotonowe bo wysokotnowe raczej tnie sie kolo min 2kHz.

To do autka?

Skomentuj

chyba naprawde źle sie wyraziłem są to głośniki 10cm i sa to średniotonowe. tak są to głośniczki go autka to oznacza ze moge bez problemu dać 100 mikro i gł. sr. tonowy sie nie yszkodzi??

Skomentuj

mozesz dac. zobacz jak to bedzie gralo. na pewno nie uszkodzisz.

Skomentuj

Zamieszczone przez Jaro.26
                        chyba naprawde źle sie wyraziłem są to głośniki 10cm i sa to średniotonowe. tak są to głośniczki go autka to oznacza ze moge bez problemu dać 100 mikro i gł. sr. tonowy sie nie yszkodzi??
                        moze sie czepiam ale.... ludzie, zanim nadusicie "wyślij" przeczytajcie to co napisaliście.

Skomentuj

Czaruję...
                        X