Witam wszystkich. Zabierałem się do napisania tego postu chyba ze dwa miesiące i wreszcie się zdecydowałem. Mam nadzieję że nie wygwizdacie mnie na samym wstępie. Zamierzam popełnić moją pierwszą konstrukcję , a mianowicie kolumny dwudrożne. Czytałem Wasze wypowiedzi i tematy poruszane względem nowych konstrukcji, a w szczególności osób początkujących w tej materii jak ja. Faktycznie jest parę projektów które bardzo przypadły mi do gustu, ale jak na moją pierwszą konstrukcję są albo za bardzo zaawansowane pod względem stolarsko-artystycznym, lub są konstrukcjami -co tu dużo mówić -drogimi. Chciałbym wykonać coś niezbyt drogiego, a zarazem coś co dało by mi satysfakcję i motywację do dalszych konstrukcji.
Może teraz kilka danych:
pomieszczenie do odsłuchu ok 18 m2
wzmacniacz Diora WS 4422
aktualne kolumny to leciwe już Altusy 75 ( niestety ze starości posypału się już gąbkowe zawieszenia membran)
Oglądając ostatnio ofertę STX zaciekawiły mnie głośniki GDN-17-140-8-SCX oraz GDN-17-140-8-SK i na którymś z nich właśnie chciałbym oprzeć moją konstrukcję. Jako wysokotonowe były by PJ-tki. Tylko jest problem, bo niestety nie znalazłem na forum żadnych wypowiedzi na temat tych właśnie przetworników, oraz do głośnika GDN-17-140-8-SK chyba jeszcze nie stworzył zwrotnicy.
Do głośnika GDN-17-140-8-SCX jest zwrotnica, tylko zastanawiają mnie wyniki symulacji objętości obudowy b-r w WinISD t.j. 6 litrów. Nie uważacie że jak na taki głośnik to pojemność troszkę mała.
Może teraz kilka danych:
pomieszczenie do odsłuchu ok 18 m2
wzmacniacz Diora WS 4422
aktualne kolumny to leciwe już Altusy 75 ( niestety ze starości posypału się już gąbkowe zawieszenia membran)
Oglądając ostatnio ofertę STX zaciekawiły mnie głośniki GDN-17-140-8-SCX oraz GDN-17-140-8-SK i na którymś z nich właśnie chciałbym oprzeć moją konstrukcję. Jako wysokotonowe były by PJ-tki. Tylko jest problem, bo niestety nie znalazłem na forum żadnych wypowiedzi na temat tych właśnie przetworników, oraz do głośnika GDN-17-140-8-SK chyba jeszcze nie stworzył zwrotnicy.
Do głośnika GDN-17-140-8-SCX jest zwrotnica, tylko zastanawiają mnie wyniki symulacji objętości obudowy b-r w WinISD t.j. 6 litrów. Nie uważacie że jak na taki głośnik to pojemność troszkę mała.
Skomentuj