Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Trudne początki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Trudne początki

Witam wszystkich. Zabierałem się do napisania tego postu chyba ze dwa miesiące i wreszcie się zdecydowałem. Mam nadzieję że nie wygwizdacie mnie na samym wstępie. Zamierzam popełnić moją pierwszą konstrukcję , a mianowicie kolumny dwudrożne. Czytałem Wasze wypowiedzi i tematy poruszane względem nowych konstrukcji, a w szczególności osób początkujących w tej materii jak ja. Faktycznie jest parę projektów które bardzo przypadły mi do gustu, ale jak na moją pierwszą konstrukcję są albo za bardzo zaawansowane pod względem stolarsko-artystycznym, lub są konstrukcjami -co tu dużo mówić -drogimi. Chciałbym wykonać coś niezbyt drogiego, a zarazem coś co dało by mi satysfakcję i motywację do dalszych konstrukcji.
    Może teraz kilka danych:
    pomieszczenie do odsłuchu ok 18 m2
    wzmacniacz Diora WS 4422
    aktualne kolumny to leciwe już Altusy 75 ( niestety ze starości posypału się już gąbkowe zawieszenia membran)
    Oglądając ostatnio ofertę STX zaciekawiły mnie głośniki GDN-17-140-8-SCX oraz GDN-17-140-8-SK i na którymś z nich właśnie chciałbym oprzeć moją konstrukcję. Jako wysokotonowe były by PJ-tki. Tylko jest problem, bo niestety nie znalazłem na forum żadnych wypowiedzi na temat tych właśnie przetworników, oraz do głośnika GDN-17-140-8-SK chyba jeszcze nie stworzył zwrotnicy.
    Do głośnika GDN-17-140-8-SCX jest zwrotnica, tylko zastanawiają mnie wyniki symulacji objętości obudowy b-r w WinISD t.j. 6 litrów. Nie uważacie że jak na taki głośnik to pojemność troszkę mała.

Zamieszczone przez pepo
    tylko zastanawiają mnie wyniki symulacji objętości obudowy b-r w WinISD t.j. 6 litrów. Nie uważacie że jak na taki głośnik to pojemność troszkę mała.
    zdecydowanie za mało...
    Powiedz jeszcze ile masz pieniędzy na ten szczytny cel :wink:

Skomentuj

pepo, w win isd Ty ustalasz objetosc i strojenie i ogladasz jak to bedzie wygladalo, a nie program... tutorial do win isd sie klania...

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
        Powiedz jeszcze ile masz pieniędzy na ten szczytny cel :wink:
        Na same głośniki i zwrotnice 250-300 zł

[ Dodano: 2009-06-07, 21:12 ]
        Zamieszczone przez Tasior
        pepo, w win isd Ty ustalasz objetosc i strojenie i ogladasz jak to bedzie wygladalo, a nie program... tutorial do win isd sie klania...
        No tak, kłania sie tutorial- niestety chyba żle to zainterpretowałem, myślałem że to Win ISD na podstawie parametrów T-S ustala objętość i strojenie. Kurcze ale wpadka. :oops:

Skomentuj

Winisd obliczy tak zeby ch-ka byla najbardziej liniowa, co bardzo rzadko okazuje sie dobra opcja. 17cm to tak na oko w okolice 15l podejrzewam,ale to wszystko zalezy od parametrów.

wpadka nie wpadka - uczysz sie dopiero, tez na poczatku wymyslalem i kazdy mnie mial dosc, choc to sie chyba do dzis nie zmienilo...

Skomentuj

Na same głośniki i zwrotnice 250-300 zł
            w tej cenie zrobisz fajne monitorki na gdn14scx i pj :wink:
            Myślę że Cię zadowolą...

Skomentuj

w tej cenie zrobisz fajne monitorki na gdn14scx i pj :wink:
              Myślę że Cię zadowolą...
              Też tak myślałem, ale nie wiem czy przy tak małym głośniku 14 bedę miał wystarczającą ilość niskich tonów, a jescze warto dodać że pokój jak pisałem ma 18 m2 ale jest bardzo wysoki 3,5 m (a przede wszystkim nie mam gdzie odsłuchać jak grają te 14 )

[ Dodano: 2009-06-07, 21:45 ]
              Zamieszczone przez Tasior
              Winisd obliczy tak zeby ch-ka byla najbardziej liniowa, co bardzo rzadko okazuje sie dobra opcja. 17cm to tak na oko w okolice 15l podejrzewam,ale to wszystko zalezy od parametrów.
              No tak, ale co ze strojeniem, jak to ustalić.?

Skomentuj

szkoda że masz tak mało kasy... za 300zł masz komplet głośników do kolumn 3way na stxach(gdn22scx, gdm14scx i pj) do tego koszt elementów na zwrotki to ok 130zł a skoro masz taki duży pokój to myślę że warto było by dozbierać... Na brak basu byś nie narzekał

Skomentuj

Zamieszczone przez pepo
                  No tak, ale co ze strojeniem, jak to ustalić.?
                  W Win ISD wpisując na zakładce Box, w okienko litraż obudowy, a w następnej zakładce Vents, jest pole do wpisania długości i średnicy tunelu. Strojenie dla wybranej wielkości obudowy możesz wpisać ręcznie lub wyjdzie ono automatycznie po wprowadzeniu długości i średnicy tunelu. Każdy głośnik ma pewien przedział optymalnych strojeń i wielkości obudowy. Jak nie masz doświadczenia w tej dziedzinie, to najlepiej poszukać zrealizowanych konstrukcji na tych głośnikach (wysokotonowy głośnik nie ma wpływu na wielkość obudowy) i powtórzyć strojenie i objętość obudowy.
                  Zwrotnica do scx http://img144.imageshack.us/i/stxgdn...wk1020ii3.gif/

Skomentuj

koszt elementów na zwrotki to ok 130zł, oj troche wiecej. Jak kiedys liczylem to wyszlo mi 160 oszczedzajac nieco na elementach (ale z wliczona juz przesylka)

Skomentuj

tomq88, wiem co mówię Robiłem ostatnio wycenę to wyszło 124zł z wysyłką pocztą(wszystkie kondy zwykłe bipolarne z polinku) do tego laminat za klika zł i jazda...

Skomentuj

szkoda że masz tak mało kasy... za 300zł masz komplet głośników do kolumn 3way na stxach(gdn22scx, gdm14scx i pj) do tego koszt elementów na zwrotki to ok 130zł a skoro masz taki duży pokój to myślę że warto było by dozbierać... Na brak basu byś nie narzekał
                        zestaw możne i lepszy ale konieczny byłby nowy wzmacniacz bo z tą diorą to już bym wolał 14 +pj

Skomentuj

wzmaka z czasem można wymienić...
                          Zamieszczone przez pan_pawel
                          to już bym wolał 14 +pj
                          tylko to ma zagrać w 18mkw, więc z basem może być słabo

Skomentuj

Na pewno 2 way nie da ci tyle basu co Altusy także z tym się licz, ale swoją drogą to mogłeś nie słuchać z tych kolumn za bardzo basu biorąc pod uwagę to jaki masz wzmacniacz. A 14 stx'a to na bank za mało do takiego pokoju.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88
                              koszt elementów na zwrotki to ok 130zł, oj troche wiecej. Jak kiedys liczylem to wyszlo mi 160 oszczedzajac nieco na elementach (ale z wliczona juz przesylka)
                              koszt zakupu samych zwrotnic u mnie, razem z wysylka to 185zl. odjac przesylke i robocizne i sie moze zgadzac :P

tylko to ma zagrać w 18mkw, więc z basem może być słabo
                              w 18m by sobie poradzily (ja mam 16m i dawaly rade) ale pokoj ma 3,5m wysokosci wiec kubatura jest jak w pokoju 25m2!

pepo, jak ma byc tanio i szybko to zregeneruj swoje altusy
                              jak ma byc dobrze to 3 drogi na STXach
                              jak ma byc tanio i prosto to GDN 14 SCX + PJ

Zamieszczone przez pepo
                              Do głośnika GDN-17-140-8-SCX jest zwrotnica, tylko
                              tylko podobno on nie chce grac basem :P
                              wiec nadaje sie jedynie do kina domowego

Zamieszczone przez pepo
                              GDN-17-140-8-SK
                              kolega zrobil kolumny na 2x ten GDN + PJ
                              ale sie obrazil i do kolumn zwrotnicy brak :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                pepo, jak ma byc tanio i szybko to zregeneruj swoje altusy
                                jak ma byc dobrze to 3 drogi na STXach
                                jak ma byc tanio i prosto to GDN 14 SCX + PJ
                                Co do regeneracji Altusów to jestem sceptycznie nastawiony, ponieważ Tonsilowskie głośniki nie należą do najtańszych( a muszę ich kupić 4 szt. po 2 niskotonowe i 2 średniotonowe), a poza tym był by to jak wysłanie mojej żony na facelifting, niby lepiej wygląda ale to dalej ta sama żona. :wink:
                                3 drogi na STX - no faktycznie budżet mocno przekroczony, i chyba zostane przy tej trzeciej opcji GDN 14 SCX + PJ . To ma być moja pierwsza konstrukcja i nie chciał bym robić czegoś, czego nie zdołam wykonać , jak Pawel S. napisał "ma byc tanio i prosto". :grin: [/b]
                                Może nie będzie tak źle z tym basem - nie słucham przecież Electro-House, czy też muzyki techno, trance :wink:

Skomentuj

Ja bym polecił GDN 15/40/5, ale przypuszczam, że dostęp do tego głośnika graniczy z cudem. Szkoda, że nie ma go w sprzedaży detalicznej bo to naprawdę dobry głośnik.

Skomentuj

Zamieszczone przez pepo
                                    Co do regeneracji Altusów to jestem sceptycznie nastawiony, ponieważ Tonsilowskie głośniki nie należą do najtańszych( a muszę ich kupić 4 szt. po 2 niskotonowe i 2 średniotonowe),
                                    ale ty nie masz kupic nowych glosnikow tylko wymienic w nich zawieszenia :P
                                    koszt 20-30zl :P

Zamieszczone przez bart210
                                    Ja bym polecił GDN 15/40/5, ale przypuszczam, że dostęp do tego głośnika graniczy z cudem. Szkoda, że nie ma go w sprzedaży detalicznej bo to naprawdę dobry głośnik.
                                    glosnik w sprzedazy detalicznej byl. ale jak sobie poczytasz w dziale offtopic - juz nie do zdobycia z oficjalnego zrodla!

Skomentuj

http://www.skleptonsil.pl/go/_info/?id=1174 Może mają trochę zapasu :) Tylko cena...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                        glosnik w sprzedazy detalicznej byl. ale jak sobie poczytasz w dziale offtopic - juz nie do zdobycia z oficjalnego zrodla!
                                        Tak, wiem, czytam forum na bierząco :smile: One praktycznie nigdy nie były oficjalnie dostępne, ale zawsze po kryjomu dało się je zdobyć.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X