Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2x15-18cm czy 1x20-22 cm w prawie 18 litrach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2x15-18cm czy 1x20-22 cm w prawie 18 litrach

Witam!
    Jestem nowy na forum, więc z tego miejsca pozdrawiam wszystkich
    Ostatnio gdy sprzątałem natknąłem się na starą budę bodajrze od altusa z oszpeconym przezemnie kiedyś przodem Odciąłem przód i będę robił nowy. Chce zbudować subwoofer w oparciu o tą obudowę, który ma mi służyć w domu do uzupełnienia w dół monitorów odsłuchowych KRK RP5G2, a także nie raz w samochodzie. I tutaj mam dylemat, a nawet dwa. Czy wsadzanie do tej budy dwóch głośników ok 16 cm ma sens? Czy o wiele lepiej zrobię wsadzając jeden ok 20 cm. Drugi dylemat to taki, że bardziej odpowiadała by mi pierwsza opcja, ponieważ sub w aucie zasilany by był z dwóch kanałów po 50W od radia JVS, chyba, że byłby to jakiś dwucewkowiec, ale nie wiem czy w tej cenie (jak najniższej) idzie znaleźć coś godnego uwagi.
    Dane obudowy: 17,5 litrów wewnątrz, wymiary zewnętrzne: 55x17x27cm (w przybliżeniu).
    Puki co dopiero zbieram pieniądze na przetwornik, ale w moich założeniach nie chce by kwota przekroczyła 100 zł, chyba, że uda mi się sprzedać mój poprzedni subwoofer to wtedy kwota do wydania wzrośnie.
    Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam!

Zamieszczone przez Cris
    Czy wsadzanie do tej budy dwóch głośników ok 16 cm ma sens?
    nie :lol:
    Zamieszczone przez Cris
    Czy o wiele lepiej zrobię wsadzając jeden ok 20 cm
    lepiej ale nadal bez sensu

Zamieszczone przez Cris
    Drugi dylemat to taki, że bardziej odpowiadała by mi pierwsza opcja, ponieważ sub w aucie zasilany by był z dwóch kanałów po 50W od radia JVS, chyba, że byłby to jakiś dwucewkowiec, ale nie wiem czy w tej cenie (jak najniższej) idzie znaleźć coś godnego uwagi.
    z radia masz do dyspozycji 2x20-25w wiec to tez za wiele nie pomoze :P

Zamieszczone przez Cris
    Dane obudowy: 17,5 litrów wewnątrz, wymiary zewnętrzne: 55x17x27cm (w przybliżeniu).
    :?: a co to ma wspolnego z altusami? :shock:

Cris, zabierasz sie do tego od "dupy" strony
    skrzynka to najmniejszy koszt. wywal to co masz lub zrob sobie z tego ognisko.
    za 20-30zl zrobisz nowa obudowe do suba

do tego jakis dobry 8" glosniczek i mozna juz cos osiagnac

no ale czym to chcesz zasilic? bo suby pasywne to pomylka :P

Skomentuj

Absolutne minimum na dobrego suba to:
      - dobry głośnik 8'',
      - obudowa wyliczona pod dany głośnik,
      - panel do suba:
      *wzmacniacz (może być nawet zwykłe TDA7294);
      *filtr aktywny conajmniej II rzędu;
      *zasilacz

Jeżeli żaden z tych punktów nie jest spełniony to lepiej nie zabierać się za budowę suba bo to nie będzie sub tylko wyrób subopodobny.
      Wykorzystanie suba nędznym wzmacniaczem stereo czy radiem samochodowym jest kompletnie bez sensu i gwarantuję, że takie połączenie na 150% nie będzie nawet przeciętnie grało.
      Niestety, ale taka jest brutalna prawda.

Skomentuj

tzn suba lepszego już mam, ale teraz chciałem stworzyć coś mniejszego właśnie, z wykorzystaniem surowców które mam pod ręką posiadam subwoofer na głośniku boschman alx 122 sp-700 wat (350 RMS), podwójny magnez, solidna zawiecha, duży skok, w budzie BR 50 litrów z mdfu, ogólnie robi miazgę, tylko buda mogła by o kilka litrów mniejsza, dla poprawienia dynamiki. Tyle, że w domu już mi nie służy (dosyć mam pozawijanych kabli od 1287368071623 zasilaczy komputerowych napędzających wzmak samochodowy), a do samochodu puki co nie wsadzę, bo właścicielem samochodu jest matka, bo dopiero od niedawna mam prawko
        Założeniem było stworzenie budżetowego subwoofera z tego co mam, rozumiecie mniej więcej?

Skomentuj

Zamieszczone przez Cris
          posiadam subwoofer na głośniku boschman alx 122 sp-700 wat (350 RMS), podwójny magnez, solidna zawiecha, duży skok, w budzie BR 50 litrów z mdfu, ogólnie robi miazgę
          ?? :lol:
          Zamieszczone przez Cris
          magnez
          taki doustny? Czy chodziło może Ci o magnes?
          Zamieszczone przez Cris
          solidna zawiecha
          a może zwiecha?
          Zamieszczone przez Cris
          duży skok
          znaczy się co? Wysoko podskakuje czy jak?
          Zamieszczone przez Cris
          ogólnie robi miazgę
          widać po Twoich wypowiedziach z czym zrobił miazgę...
          Kolego weź pisz normalnie... Sory za OT ale nie mogę się powstrzymać jak takie wypowiedzi widzę...

Skomentuj

Zamieszczone przez Cris
            podwójny magnez
            a wiesz czym sie rozni magneZ od magneSu?
            Zamieszczone przez Cris
            dosyć mam pozawijanych kabli od 1287368071623 zasilaczy komputerowych napędzających wzmak samochodowy
            widac potwierdzasz regule
            Zamieszczone przez Cris
            Założeniem było stworzenie budżetowego subwoofera z tego co mam, rozumiecie mniej więcej?
            tak, ale to nie ma sensu.
            albo uwierzysz na slowo albo przekonasz sie na wlasnej skorze

Skomentuj

wiem czym się różni, magnez to pierwiastek a magnes to np: to co w głośniku :P sorry za błąd. A o co Ci chodziło z tym potwierdzaniem reguły?
              Chyba masz rację, mam jakieś stare głośniki 16 cm, wsadzę do tej obudowy i może jakoś to zagra i ktoś zechce to kupić za parę groszy, a jak nie to wyjedzie na działkę
              Prawie wakacje to będę miał czas, żeby przyłożyć się do czegoś lepszego, ale podkreślam, że chodzi mi o coś nie wielkiego, bardziej stawiam na jakość tego basu, bo jak wspominałem suba chce wykorzystywać też do uzupełnienia monitorków-tworzę muzykę i to akurat są najczęściej podkłady hip hopowe, a ja często przykuwam uwagę do niskich zakresów. Moglibyście polecić mi jakiś przetwornik 20 cm, najlepiej dwucewkowy żebym mógł podłączyć to pod radio w samochodzie? Niestety jak się okazuje, to radio nawet nie ma wyjścia na zewnętrzny wzmacniacz :/

Skomentuj

Zamieszczone przez Cris
                ...a jak nie to wyjedzie na działkę
                Bardzo dobre rozwiązanie. Do puszczania muzyczki przy grillu będą idealne :smile:

Skomentuj

bart210 - otóż to
                  już kiedyś wyjechał wzmak unitry, z tego co pamietam to model był chyba ws 354 czy coś takiego, ostatnio dwie niemieckie kolumienki dwudrożne, z drewnianymi maskownicami, stanowiącymi jedność z obudową. Teraz sub z rupieci będzie jak znalazł

odpowie ktoś na na nowe pytanie? :)
                  pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez Cris
                    A o co Ci chodziło z tym potwierdzaniem reguły?
                    kazdy poczatkujacy ktory nie poradzi sie u doswiadczonych kupuje samochodowy wzmacniacz do domu bo "taniej"
                    no i pozniej jest to co u ciebie :P

Zamieszczone przez Cris
                    Moglibyście polecić mi jakiś przetwornik 20 cm, najlepiej dwucewkowy żebym mógł podłączyć to pod radio w samochodzie?
                    najtanszy jaki kojaze to carpower CRB-200TCR http://www.carpower.pl/index.php?id=...=17&id_item=43
                    ale to nie ma najmniejszego sensu bo glosnik grogi i potrzebuje wiecej mocy niz te radio

jak chcesz tylko pod radio i nic wiecej to kup tonsila od zestawu SUB-SAT 1.1
                    kupisz juz za 70-100zl a pod radiem gra naprawde przyjemnie

Skomentuj

racja, ale ja go kupiłem jak byłem w 2 klasie gimnazjum i dopiero zaczynałem z audio zdecydowałem, że na razie samochód zostawię w spokoju i będę robił konstrukcję do domu do uzupełnienia monitorków, więc jak mówiłem dużym priorytetem będzie dla mnie zejście i jakość wysłucham jeszcze kilku cennych rad, jeśli ktoś takowe ma i temat można zamknąć, jeśli będę miał jakieś problemy to napiszę w oddzielnym. Dzięki wszystkim za udzielenie się w temacie i pomoc serdecznie pozdrawiam !

Skomentuj

Cris, ja tu czegos nie rozumiem
                        piszesz ze chcesz 2 cewkowy do samochodu ktory bedziesz uzywal w domu... :???:
                        wez sie czlowieku zdecyduj na cos

Skomentuj

Pawel S. - chciałem zbudować subwoofer który służył by mi i w domu i w samochodzie, ale doszedłem do wniosku, że to nie ma sensu, dlatego puki co decyduje się na budowę suba tylko do domu, rozumiesz teraz? sorry, za pewne zamotania w temacie.

PODSUMOWUJĄC: teraz będę poszukiwał głośnika 20 cm do suba do domu, w celu uzupełnienia monitorów odsłuchowych, zależy mi na jakościowym i w miarę niskim basie.

Skomentuj

a nie było jakiejś wersji ARN z 2 cewkami??

Skomentuj

Cris,
                              Aty chcesz podłączyć głośnik 2 cewkowy pod dwa różne kanały radia?
                              Bo nie rozumiem?

A ja znam głośnik 16cm, który gra ładnie basem i schodzi do 39Hz i wg mnie potrafi zawstydzić dobra 20. A jak będą 2 to dopiero będzie pompka (piękny szybki bas) ale ich cena to 1200zł-2 sztuki.
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

żaden dwucewkowy. o dwucewkowym myślałem do auta, a to było dawno i nie prawda (kilka postów wyżej). Teraz chodzi mi o najzwyklejszą dwudziestkę

Skomentuj

Cris,
                                  To kup jakiegoś STX-a, albo innego GDN-a 20 i po sprawie
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez pan_pawel
                                    a nie było jakiejś wersji ARN z 2 cewkami??
                                    jest ARN 200-09 ale 2x8ohm

Cris, STX GDN 22 SCX + obudowa 25-28 litrow b-r
                                    do tego chociazby mostek TDA i sub gotowy

takiego suba mozesz zobaczyc w gotowych konstrukcjach.
                                    mostek TDA jest na glownej stronie lub przyklejony temat w dziale elektronika

Skomentuj

tylko czy to zagra sensownie? Lepiej STX'a czy tesle?

Napisaliśmy w tym samym czasie posta, nie widziałem go jak pisałem tego

Skomentuj

Bierz STX'a. To głośnik sprawdzony i pewny, a tesla to nowość, o której nic nie wiadomo.
                                        Ewentualnie jest jeszcze GDN 20/80/2,8, ale opłaca się tylko używany.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X