Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Cewki rdzeniowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Cewki rdzeniowe

Witam,
    chciałbym zasięgnąć rady co do cewek rdzeniowych, chodzi o doświadczenia z takimi cewkami, jak się sprawują... Taśmowe są niewątpliwie bardzo dobre ale i bardzo drogie. O rdzeniowych to znowu "mówi się że" przesuwają fazę o 70 st. a nie o 90 st. jak powietrzne no i dochodzi do nasycenia rdzenia, dodatkowo rdzeń wprowadza "szumy" etc.

Pozdrawiam

O szumach nie slyszalem ale czasem wlasnie przy zle dobranym rdzeniu moze dochodzic do nasycenia.Stosuje sie je przewaznie tam gdzie trzeba odciac b.nisko a koszt powietrznej jest wielki i wtedy przy zwrotnicy 6dB/okt nie ma problemu z nietypowym przesunieciem.Przy tworzeniu ukladu np 2,5droznego i odcieciu przy 200Hz ze stromoscia 12dB/okt juz trzenba sie zastanowic nad biegunowoscia poszczegolnych przetwornikow. Ogolnie jesli rdzen i drut nie jest za cienki to nie sa przy niskom cieciu bardzo zauwazanle niedoskonalosci.

Skomentuj

Tak przy okazji mam jeszcze pytanie gdzie zamawiacie np. cewki. Chciałem je zamówić bezpośrednio u producenta czyli w POLINKu ale mi odpisali, że detalu nie prowadzą. Podali mi kilka firm współpracujących. U AKKUSA jest drogo więc nie zamawiałem tam nic, zamawiałem za to u kogoś innego, gdzie naprawdę jest tanio, ale facet za pierwszym razem zrealizował zamówienie po 2 tyg. to jeszcze może być, za drugim po miesiącu a teraz od ponad 2 tygodni czekam i nie wiem czy zamówienie jest przyjęte i jak długo mam jeszcze czekać, nie mam żadnej odpowiedzi - zapewne teraz 2 miesiące.

Skomentuj

Ten kto Ci powiedzial ze cewki redzeniowe przsuwaja faze o 70stopni zamiast 90 jest kompletnym debilem!!!

Cewki rdzeniowe sa niezastapione w subwoferach zreszta stosuja je nawet audiofilskie firmy i nie tylko na niskich tonach ale takze na wysokich. Rdzen przy duzych pradach moze sie nasycac w przeciwienstwie do powietrza. Ale po to zawodowcy robia cewki rdzeniowe i tak dobieraja rdzenie zeby o nasycaniu nie bylo mowy. Najczesciej nowoczesne cewki wykonuje sie na szpulkach ze sproszkowanego zelaza (rdzenie proszkowe) albo na pojedynczych blachach jak w transformatorach sieciowych. Nie stosuje sie obwodow magnetycznych zamknietych dlatego nasycanie rdzenia jest daleko daleko.

Skomentuj

no ale cewki powietrzne powodują zniekształcenia nieliniowe, ale to też zależy od zastosowanego materiału rdzenia.

Skomentuj

Witam,
            Za Irkiem dodam, że czasem producenci cewek rdzeniowych podają zazwyczaj poziom mocy powodujący już 1% zniekształceń (przed wystąpieniem zjawiska nasycenia). Czasem podawane są dokładnie ch-ki poziomów mocy dla danego rdzenia cewek. Znając wartość mocy i założoną impedancję naszego zespołu głośnikowego łatwo można wyznaczyć wartość prądu kiedy zacznyna się efekt nasycenia. Dla wartości zmiany 1%, są rdzenie zazwyczaj charakteryzujące się poziomem mocy: 100; 200; 400 wat (tych jestem pewien). Spotkałem się też z materiałem, gdzie określono granicę (dany rdzeń) prądu (początku procesu) nasycenia o wartości 15 [A]. Łatwo obliczyć, że to prąd dla mocy 900 [W] (dla 4ohm).
            Na koniec wspomnę o tych 70 stopniach przesunięcia. Niestety ten nietypowy przypadek występuje przy zastosowaniu typowych rdzeni transformatorowych (to prawda).
            Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Nie wiem czy z Polinka maja cewki ale sa duzo tansze niz AKKUS i inne:
              www.audiosklep.com.pl

Skomentuj

Czaruję...
              X