Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jakie głośniki wybrać ?? kolumny 2-drożne , 2,5 czy 3 ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jakie głośniki wybrać ?? kolumny 2-drożne , 2,5 czy 3 ??

jak w temacie chcę sobie w wolnych chwilach wykonać kolumny do słuchania muzyki ( głownie muzyka lat 80-90 , pop , rock , metal etc ) mają grać przyjemnie nie "męczyć ucha" do tej pory praktycznie nie spotkałem się z drogimi kolumnami super jakości, zazwyczaj były to jakieś tanie tonsile, kolumny z zestawu mini wieży technics , obecnie posiadam magnat monitory 880 , na początek chcę to napędzać radmorkiem 5102 , w przyszłości rozważam zakup wzmacniacza , powiedzmy jakiegoś używanego marantz'a lub coś zblizonego , kolumny będą grały w pomieszczeniu powiedzmy od 12 do 20 mkw.
    Myślałem o zrobieniu czegoś na :

1. 3-way na stx-ach gdn -22-140/8 scx ; gdm 14-150/8 scx ; gdwk 10-200/8 ( ew w miejsce gdn 22-140/8 dałbym gdn 17-140/8 scx)

2. 2,5-way na gdn 13-50 , gdwk 10/80/t ( ew w miejsce gdwk polecany na forum "morel" - ale jakoś nie bardzo wiem jak go zdobyć , widzę że jest trudno dostępny w PL)

3. 2-way gdn 18-130/akx ( stx) , wysokotonowy ( nie przyglądałem się bliżej jaki kwestia braku czasu)

---- ostatnio natrafiłem na głośnik tonsila: gdn 17/100 też rozważam użycie takiego głośnika

na same głośniki chcę przeznaczyć kwotę ok 500 PLN
    kolumny w formie podłogówek ok 85-95 cm wys , liczę na sugestie ze strony bardziej doświadczonych użytkowników forum

PZDR

2,5way na gdn13 jest bez sensu bo to za male glosniki no i mam nadzieje ze masz do tego dobra zwrotke bo samemu zaprojektowac 2,5way to juz wyzsza szkola jazdy.
    Jesli wolnostojace to 3way bo glosniki o srednicy 17cm robi sie zazwyczaj w monitorach ok 15litrow bo szkoda na nie duzych obudow ktore i tak bylyby w polowie puste (nie wykozystana objetosc).
    No i duzo zalezy od preferencji sluchowych bo jak masz ambitne podejscie to monitory ci wystarzcza a jak chcesz cos glosniejszego i wiecej basu to te 3way.

Skomentuj

Zamieszczone przez ttoip
      2. 2,5-way na gdn 13-50 , gdwk 10/80/t ( ew w miejsce gdwk polecany na forum "morel" - ale jakoś nie bardzo wiem jak go zdobyć , widzę że jest trudno dostępny w PL)
      czy tutaj chodzilo o tonsila GDN 13/50/9? jak tak to kolumny na nich w polaczeniu z morelem to 2 drogi :P
      a MDT29 kupisz w QBA

Zamieszczone przez ttoip
      ---- ostatnio natrafiłem na głośnik tonsila: gdn 17/100 też rozważam użycie takiego głośnika
      opini jest malo i sa one sprzeczne. do tego dochodzi brak pozadnie wykonanej zwrotnicy wiec narazie odpada (no chyba ze masz sprzet pomiarowy)

kazda konstrukcja ma swoje wady i zalety. musisz sam zdecydowac na czym bardziej tobie zalezy. czy na jakosci czy na ilosci

Skomentuj

co do gdn 13/50 to jest to właśnie ten głośniczek 13/50/9 , myślę konkretnie o takiej konstrukcji : http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=15381

Powiem szczerze w tym momencie jako osoba "nieosłuchana" jeżeli chodzi o walory sprzętu z "wyższej półki " bardziej biorę pod uwagę estetykę niż dźwięk , może to troszkę smiesznie zabrzmi , ale poprostu nie miałem do czynienia ( szczególnie z powodu braku czasu) i tak naprawdę mam to przed sobą !!

Korci mnie ten gdn 17/100 , taki z wyglądu podobny do peerlesów!
        Jestem w trakcie składania JIG-a a z racji tego że z wykształcenia :) jestem elektronikiem myślę że jakoś może uda mi się w to "wgryźć"
        A zdecydowałem że będą to podłogówki (częściowo puste ) bo nie chce mi się potem bawić w standy , podstawki , etc..

Skomentuj

Zamieszczone przez ttoip
          myślę konkretnie o takiej konstrukcji : http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=15381
          lepiej sie zainteresuj te sa borysa 4

Zamieszczone przez ttoip
          Jestem w trakcie składania JIG-a a z racji tego że z wykształcenia jestem elektronikiem myślę że jakoś może uda mi się w to "wgryźć"
          wierz mi - zrob cos sprawdzonego
          a bawic sie zacznij pozniej bo to sporo czasu zabierze
          no i kasy :P

ttoip, zastanow sie dobrze i pomysl czego tak naprawde oczekujesz od tych kolumn.
          bo jak np nie bedziesz mogl sluchac glosno to po co 3 drogi? nawet GDN sie nie rozbuja :P
          zobacz w pokoju tez gdzie to ma stac. czy pasuja wieksze czy mniejsze....

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
            Zamieszczone przez ttoip
            myślę konkretnie o takiej konstrukcji : http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=15381
            lepiej sie zainteresuj te sa borysa 4
            właśnie to tak w zasadzie na pierwszym miejscu rozważam , tylko te morele :( jak sie skontaktować z tym QBA szukajka mi jakoś tak nie pomaga :(
            Oczywiście w moim wykonaniu wyglądałyby wg mojego uznania ale tak powiedzmy elektrycznie i wg głownych założeń tak jak w linku !!
            PZDR

Skomentuj

Zamieszczone przez ttoip
              jak sie skontaktować z tym QBA szukajka mi jakoś tak nie pomaga
              to sklep :P
              http://www.qba.com.pl/

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                Zamieszczone przez ttoip
                jak sie skontaktować z tym QBA szukajka mi jakoś tak nie pomaga
                to sklep :P
                http://www.qba.com.pl/

bardzo dziękuję za pomoc , zaczynam skupować głośniki i coś majstrować w miare postępu prac postaram się zamieszczać efekty

Skomentuj

Zamieszczone przez ttoip
                  No coz od dawna wiadomo ze lepiej gra to co nam sie optycznei podoba a to co nam sie nie podoba to nie ma szans zeby wogule zostalo przeslcuchane.. .. dlatego dobre kolumny robia stolarze a nie akustycy..

Skomentuj

pytanko ??
                    czy do konstrukcji kolumn Borysa wystarczy b-r o średnicy 68 mm , czy będzie "furczało" i muszę zakładać co najmniej 82 mm ??

GDN 13/50/ juz mam , płyta wiórowa jest zamówiona , powoli zaczynam pracować

Skomentuj

Zamieszczone przez ttoip
                      czy do konstrukcji kolumn Borysa wystarczy b-r o średnicy 68 mm
                      jezeli to jest 68mm to starczy. jak to jest "fi68" z polinka to moze byc za malo (57-63mm)
                      wtedy moznaby zaokraglic lub sciac pod katem i powinno juz byc OK

budowali juz 2xARN 150 na tych tunelach i nikt nie narzekal. wiec raczej problemow nie powinno byc

Skomentuj

ok , dzięki przy 82 mm cięzko byłoby wyrobic się z długościa tunelu , natomiast przy 68 będzie ok !!
                        A pytam praktyków bo wg teorii ... ech co praktyka , to praktyka

Skomentuj

ttoip, ale zwroc uwage na to co pisalem. jak to sa tunele z polinka to w obliczeniach nie uwzgledniasz 68mm tylko mniej

Skomentuj

nie będzie to b-r z polinka , b-r który planuję zamontować ma na wylocie 68 mm , a na wlocie ok 58 mm , przy długości 220 mm ( będzie oczywiście cięty do odp. długości )
                            PZDR

Skomentuj

Zamieszczone przez ttoip
                              b-r który planuję zamontować ma na wylocie 68 mm , a na wlocie ok 58 mm , przy długości 220 mm
                              czyli ten z polinka :lol: lub takie same wymiary
                              no i wlasnie w winisd podajesz ta MNIEJSZA srednice!

Skomentuj

jasne teraz już wiem !!
                                I jeszcze jedno myślę o umieszczeniu głośników w jednej linii w osi symetrii przednie j ściany kolumny ( nie tak jak w kolumnach Borysa) i w jakiej odległości od siebie najlepiej będzie umieścić GDN-y , tzn jak duzy wpływ będzie to miało na walory dźwiękowe , czy kierować się raczej "geometrią" i "estetyką"

PZDR

Skomentuj

bez pomiarow roznicy nie zauwazysz. tak wiec rob byle bylo ladnie

Skomentuj

generalnie im bliżej tym lepiej, ale jak kopiowana zwrotnica to najlepiej zrobić tak jak w orginale, a jak nie wiadomo jak to jak najbliżej siebie, ale jeśli kopiujesz te kolumny Borysa o których myślę to musisz zrobić takie samo ustawienie jak on miał, czyli niesymetryczne :!:

Skomentuj

niesymetrycznosc wplywa korzystnie na charakterystyke, a poza tym przybliza glosniki do siebie. zreszta imo wyglada to tez estetyczniej niz porozwalane glosniki po calej obudowie. jak kopiujesz to kopiuj, a nie wymyslaj wlasne, bo tylko popsujesz

Skomentuj

generalnie myślę o czymś takim , ale muszę mieć wysokotonowce w rękach aby stwierdzić czy da się je rozebrać i "wykaleczyć" boki i coś takiego uzyskać bez szkody dla głośników !!

http://www.fotka.pl/albumy/ttoip/1,Ja/25816897,,

Zamieszczone przez Caleb
                                        jak kopiujesz to kopiuj, a nie wymyslaj wlasne, bo tylko popsujesz
                                        mam nadzieję że nie zepsuję .... zbytnio...a przyjamniej jest szansa że będzie mi się podobało
                                        Dzięki za cenne uwagi !!
                                        PZDR

Skomentuj

Czaruję...
                                        X