Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica ARN 150-03/4 ARP 150-00/8 SC10N

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica ARN 150-03/4 ARP 150-00/8 SC10N

Mam pytanie: czy do powyższych głośników (2 x ARN 150-03/4 ARP 150-00/8 SC10N) istnieje jakaś zwrotnica? Czy konfiguracja tych głośników będzie dobra? Bardzo proszę od odpowiedź. Chciałem wykonać zestaw trójdrożny na 2 x ARN 226-06/4, ARP 150-00/8 i Visaton SC10N, jednak cena głośników jest za wysoka (ok. 500 zł). A może konfiguracja 2 x ARN 150-03/4 + SC10N będzie lepsza? Robił już ktoś taki zestaw? Jak 2 x ARN 150-03/4 będzie radzić sobie ze średnimi tonami. Za każda wypowiedź będę wdzięczny. :grin:

Wywal ARP bo w tym zestawieniu jest kompletnie nie potrzebny.

Skomentuj

pawloos, oj leniwy leniwy jestes :P

to jest najpopularniejszy zestaw dla poczatkujacych od ladnych kilku lat!
      dopiero teraz wychodzi z mody bo ceny glosnikow poszly w gore

tak wiec
      http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=15336 (sorki za reklame :roll: )
      +

i do dziela

Zamieszczone przez pawloos
      Chciałem wykonać zestaw trójdrożny na 2 x ARN 226-06/4, ARP 150-00/8 i Visaton SC10N, jednak cena głośników jest za wysoka (ok. 500 zł).
      dolozysz 100-300zl i masz 3 drogi na STXach ktore oferuja lepsza jakosc :P

Skomentuj

Pawel S., wielkie dzięki za odpowiedź. Ale powiedź jak 2 x ARN 150-03/4 radzi sobie ze średnimi tonami, bo mam do tego wątpliwości. Może znasz lepsze przetworniki za 300 zł. Jeszcze raz śliczne dzięki... :grin:

Skomentuj

Ale powiedź jak 2 x ARN 150-03/4 radzi sobie ze średnimi tonami
          jak sluchasz muzyki klubowej lub nawet zwykly pop z radia to wiecej nie trzeba
          jak sluchasz czegos bardziej wyszukanego, np jazz, rock lub jakas instrumentalna to moze troche brakowac "lekkosci"

te kolumny odtwarzaja pelne pasmo ale srednie sa lekko wycofane

Może znasz lepsze przetworniki za 300 zł
          pamietaj ze koszt glosnikow to nie jest ostateczny koszt kolumn!

za 300zl kupisz te glosniki
          http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
          http://rapidshare.com/files/177773096/3_drogi_STX.exe
          http://rapidshare.com/files/20136868...gi_STX_SCX.exe

a koncowy koszt budowy to 600-800zl :P

napisz czego oczekujesz? jaki masz wzmacnaicz? i w jakim pomieszczeniu to ma grac?

Skomentuj

Pawel S. po prostu rewelacja! Jeszcze ze zwrotką... Odnośnie STX-ów to nie wiem jak grają akutat te. Z wypowiedzi innych można wywioskować, że GDWK-10-200-8-PJ gra podobie jak SC10N, GDM-14-150-8-SCX jest lepszy od ARP, a GDN-22-140-8-SCX ma ciekawie brzmiący bas. Czy to prawda? Jak te głośniki będą zgrywały się ze sobą w całość?

Odnośnie mojego pokoju 25 metrów kwadratowych.

Wzmacniacz będzie prawdopodobnie UniAmp lub TDA7294. Czy nie będzie za mało?

Zestaw musi dostosować się do różnych rodzajów muzyki np klubowej, techno, rocka, hip-hopu i czasami klasycznej. Powinien mieć w miarę czysty, spójny dźwięk. Nie jestem audifilem, ale cenię sobie jakość dźwięku. :wink: Wielkie dzięki!

Skomentuj

Z wypowiedzi innych można wywioskować, że GDWK-10-200-8-PJ gra podobie jak SC10N, GDM-14-150-8-SCX jest lepszy od ARP, a GDN-22-140-8-SCX ma ciekawie brzmiący bas. Czy to prawda? Jak te głośniki będą zgrywały się ze sobą w całość?
              no nie do konca
              do sc10n troche jeszcze brakuje. ale stosunek jakosci do ceny STXa jest znacznie lepszy
              PJtka ma swoje wady ale przy tak wysokim cieciu wiekszosc ich jest wyeliminowana
              GDMa nie slyszalem
              a GDN jest porownywalny z tonsilem GDN 20/80/2 przy nizszej cenie. wiec glosnik wart zainteresowania

Odnośnie mojego pokoju 25 metrów kwadratowych.
              idealnie

Wzmacniacz będzie prawdopodobnie UniAmp lub TDA7294. Czy nie będzie za mało?
              mostek TDA na kolumne moze byc. uniamp tez powinien dac sobie rade ale na max napieciu
              mile widziany symasym na 2 parach tranzystorow lub uniamp300 (szkoda ze jeszcze nei ukonczony)

Skomentuj

Pawel S., dzięki za zaangażowanie. Mam kilka następujących pytań. Może inni przyłączą się do tematu?... :roll:

1. Obudowa - Chciałbym zrobić obudowę trochę niestandardową: pochyloną do tyłu o 5°, z oddzielną komorą na wysokotonowy. Wszystko przedstawiam na rysunku.

Oto pytania:
                a) Czy pochylona obudowa oprócz lepszego efektu wizualnego zapewnia lepszą fazową i czasową spójność dźwięku?
                b) Czy przy pochylonej konstrukcji o 5° wymagane są zmiany w zwrotnicy związane z przesunięciami fazowymi?
                c) Jaką pojemność powinna mieć komora średniotonowca? Czy to nie ma większego znaczenia?
                d) Przy objętości 30 l dla GDN-22-140-8-SCX strojenie powinno być na ok 42 Hz? Średnicę i długość otworu sam obliczę z BassBox-a 6.
                e) Czy wydłużony z tyłu cokół (zaznaczony na rysunku zielonym kolorem) solidnie utrzyma kolumnę? Czy jest konieczne stosowanie komory balastowej?

2. Zwrotnica

f) Czy zastosowanie wszędzie kondensatorów elektrolitycznych (oprócz 2,2μF w sekcji wysokotonowej) bardzo wpłynie na jakość dźwięku? Czy można za pomocą słuchu wyłapać różnicę?
                g) Może tylko kondensatory 6,8μF i 30μF (2 x 15μF) dać elektrolityczne? Reszta MKT (poliestrowe) lub MKP (polipropylenowe)? O ile zwiększy się koszt zwrotic i jak to wpłynie na jakość?
                h) Czy MKP lub MKT wystarczą na napięcie 100V? Bo wiem że elektrolity powinny być na 100V.
                i) Jakie są częstotliwości odcięcia tej zwrotnicy (tu pytanie do Pawla S.)?

3. Wytłumienie

j) Czy taki układ wytłumienia będzie dobry (kolor srebrny - stara kołderka, niebieski - gąbka i ... czarny. Czym wytłumić komorę wysokotonowca (pianka czy gąbka czy jeszcze coś innego)? Wiem że wytłumienie dobiera się doświadczalnie (Pawel S.), ale chcę wiedzieć tak mniej więcej.

To TYLE moich pytań. Jestem na razie początkujący w DIY Audio więc nie obrażajcie się na mnie. :grin: Jak ktoś coś wie niech napisze np. f) i odpowiedź. Z góry WIELKIE DZIĘKI!

Skomentuj

nie ma rysunku...

Skomentuj

Coś nie tak z tymi obrazkiami.... Sory moje niedopatrzenie. :oops:

Skomentuj

a) Czy pochylona obudowa oprócz lepszego efektu wizualnego zapewnia lepszą fazową i czasową spójność dźwięku?
                      i tak i nie
                      jezeli uwzglednisz to w pomiarach to tak bedzie. ale w praktyce bedzie tak tylko na osi glosnikow wiec tym sie nie przejmuj

b) Czy przy pochylonej konstrukcji o 5° wymagane są zmiany w zwrotnicy związane z przesunięciami fazowymi?
                      tak jak wyzej - jak bedziesz sluchal na osi to nic nie trzeba zmieniac. zmiany beda ale nawet duzo wieksze odchylenia nie sa slyszalne przez mniej doswiadczonych slychaczy

c) Jaką pojemność powinna mieć komora średniotonowca? Czy to nie ma większego znaczenia?
                      2-5 litrow

d) Przy objętości 30 l dla GDN-22-140-8-SCX strojenie powinno być na ok 42 Hz?
                      nie. raczej bym nizej stroil. no i radzilbym to korygowac na sluch
                      zrob tez probna obudowe zeby sprawdzic czy bardziej ci sie spodoba GDN w wiekszej czy w mniejszej pojemnosci

e) Czy wydłużony z tyłu cokół (zaznaczony na rysunku zielonym kolorem) solidnie utrzyma kolumnę? Czy jest konieczne stosowanie komory balastowej?
                      mam zrobione tak samo ale nie wystaje az tak daleko i jest stabilnie
                      wysuniecie cokolu poza obrys kolumny ma swoje zalety nie obijesz kolumny o sciane. a sam cokol zawsze latwo pomalowac na nowo

f) Czy zastosowanie wszędzie kondensatorów elektrolitycznych (oprócz 2,2μF w sekcji wysokotonowej) bardzo wpłynie na jakość dźwięku? Czy można za pomocą słuchu wyłapać różnicę?
                      nie wiem - nie testowalem wplywu kondensatorow na tor sredniotonowy.
                      mozna dac MKT tansze niz jantzeny - 2x10uF + 4,7uF z STXa

g) Może tylko kondensatory 6,8μF i 30μF (2 x 15μF) dać elektrolityczne? Reszta MKT (poliestrowe) lub MKP (polipropylenowe)? O ile zwiększy się koszt zwrotic i jak to wpłynie na jakość?
                      roznica w kosztach przy zakupie w polinku to 30zl na parze
                      czy to pomoze to niestety nie wiem - nie sluchalem

h) Czy MKP lub MKT wystarczą na napięcie 100V? Bo wiem że elektrolity powinny być na 100V.
                      tak, starczaja nawet 50V

i) Jakie są częstotliwości odcięcia tej zwrotnicy (tu pytanie do Pawla S.)?
                      nie wiem. nawet irek (autor zwrotnicy) tego nie wie :P
                      bo tak naprawde nikogo to nie obchodzi poza poczatkujacymi ktorzy tak naprawde sami nie wiedza po co im to :P
                      ale jak chcesz sie dowiedziec to popatrz na wykres

j) Czy taki układ wytłumienia będzie dobry (kolor srebrny - stara kołderka, niebieski - gąbka i ... czarny. Czym wytłumić komorę wysokotonowca (pianka czy gąbka czy jeszcze coś innego)? Wiem że wytłumienie dobiera się doświadczalnie (Pawel S.), ale chcę wiedzieć tak mniej więcej.
                      jak zapewne widac - czytaj moj podpis
                      wstepnie moze byc. ale musisz to sam przetestowac
                      najlepiej dziala welna owcza ale jest droga, jak ma byc tanio to kup watoline z STXa

wysokotonowca nie musisz oddzielac od sredniaka ani tlumic - on jest zamkniety

Skomentuj

Czaruję...
                      X