Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ustroje rozpraszajace/dyfuzory

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Fajna stronka i arty.Warto poczytać http://www.hifi.pl/porady/ogolne/ustawap.php

Skomentuj

Zamieszczone przez Warg
      poza tym w dużych pomieszczeniach dyfuzory daje się też na syficie ... a nie chciał bym żeby przez przypadek źle przymocowane kilkadziesiąt kg spadło mi na głowe
      hehe, właśnie fajnie by było :mrgreen: ciekawe doznania

ja myślałem o klockach, szeciokatach różnej wilkości przyklejonych do płyty, to by była chyba najlepsza opcja, klocki wystarczy przylepić i już, a ze steropinem to nie wyobrażam sobie zabawy. No i styropian jest słabym materiałem do poprawy akustyki z tego co mi wiadomo, choć na taki dyfuzor powinien sie spradzić

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
        No i styropian jest słabym materiałem do poprawy akustyki z tego co mi wiadomo, choć na taki dyfuzor powinien sie spradzić
        na ja pisałem właśnie jako dyfuzor :) do pochłaniania różnego wełny tkaniny, włókniny pianki i gąbki

ogólnie kształt taki z drewna można zrobić ... ale taki albo taki już troche gorzej :P

Skomentuj

Warg, a jak zrobisz ten ostatni ze steropianu? (nie to abym się spierał, po prostu jestem ciekawy

Skomentuj

Wytnie nozem lub goracym drutem

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
              Powiedz to specjalistom tym zajmujacym sie i projektujacycm ustroje w operach, teatrach itp. no i prof. inż. Stanisławowi Miszczakowi, niezyjacemu juz niestety...
              Tak na pewno wezmiesz takich specjalistow do swojego domu zeby Ci zrobili akustyke..
              Chyba oczywiscte ze chodzilo mi o amatorskie obliczenia w dodatku bez zadnych pomiarow.
              Wez sie koles zastanow najpierw zanim cos napiszesz.

Nie mieszajcie koledzy ustroju pochlaniajacego dzwieki z ustrojem odbijacym/rozpraszajacym bo caly czas pokazujecei co znalezliscie w necie a nadal nie wiadomo czy trzeba slumic pomieszczenie bo ma za duze echo czy moze tylko rozproszyc dzwieki bo jest za duze wytlumienie i malo dzwiekow odbitych.

A co do ustrojow akustycznych to od dawna wiadomo ze bardzo dobrze nadaja sie do tego wytloczki od jajek, przyklejone do sufitu nie rzucaja sie bardzo w oczy, zreszta zawsze mozna je zaslonic.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                Tak na pewno wezmiesz takich specjalistow do swojego domu zeby Ci zrobili akustyke..
                Chyba oczywiscte ze chodzilo mi o amatorskie obliczenia w dodatku bez zadnych pomiarow.
                Wez sie koles zastanow najpierw zanim cos napiszesz.
                Z tym się zgodzę, ale z tego co mi wiadomo to pomiary takie nie są jakimś wielkim problemem, wystarczy dobry mikrofon i tyle, program można ściągnąć.

Zamieszczone przez irek
                Nie mieszajcie koledzy ustroju pochlaniajacego dzwieki z ustrojem odbijacym/rozpraszajacym bo caly czas pokazujecei co znalezliscie w necie a nadal nie wiadomo czy trzeba slumic pomieszczenie bo ma za duze echo czy moze tylko rozproszyc dzwieki bo jest za duze wytlumienie i malo dzwiekow odbitych.
                Ja tam niczego nie myle, a nie wiadomo bo niby skąd mamy to wiedzieć, z rysunku?? Doradzamy tylko najbardziej optymalne rozwiązania, które można wykonać bez pomiarów. A jak nie wiadomo co trzeba zrobić to trzeba eksperymentować, a taki bastrap o którym mówie na pewno dużo pomoże. Acha i to chyba ty mylisz pojęcia nie my, gdyż to właśnie jak jest za duże echo bardziej używa sie rozpraszaczy a nie mat. tłumiących jak piszesz, a jak masz mało dzwięków odbitych gdyż za duże wytłumienie (którego notabene nie ma tam wogóle więc nie wiem o czym mówisz?) i użyjesz rozpraszaczy to logiczne że będzie ich jeszcze mniej, więc nie wie o co ci chodzi i kto tu myli pojęcia?

Zamieszczone przez irek
                A co do ustrojow akustycznych to od dawna wiadomo ze bardzo dobrze nadaja sie do tego wytloczki od jajek, przyklejone do sufitu nie rzucaja sie bardzo w oczy, zreszta zawsze mozna je zaslonic.
                Heh, no tu się z tobą znów nie zgodzę niestety, mimo że sam uzywam wytłoczek. Dużo osób, w tym specjalistów w tej dziedzinie, twierdzi że wytłoczki robią więcej złego niż dobrego, podobnież podbijają jakieś zakresy kosztem innych, a że są z papieru to tez średnio rozpraszają i na pewno nie pochłaniają. Nie wiem ile z tym podbijaniem prawdy i czy w to wierzyć, w każdym razie słyszałem takie teorie.

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
                  Dużo osób, w tym specjalistów w tej dziedzinie, twierdzi że wytłoczki robią więcej złego niż dobrego, podobnież podbijają jakieś zakresy kosztem innych, a że są z papieru to tez średnio rozpraszają i na pewno nie pochłaniają. Nie wiem ile z tym podbijaniem prawdy i czy w to wierzyć, w każdym razie słyszałem takie teorie
                  To ktoś Cię wprowadził w wielki błąd,popularne "jajcoki" są używane nawet w studiach nagrań,salach prób i są bardzo dobrym materiałem na zniwelowanie pogłosu nawet do zera.One praktycznie wogóle nic nie pochaniają(wiadomo że każdy materiał więcej lub mniej),one mają za zadanie tylko rozproszyć dzwięk.

Zamieszczone przez irek
                  I tu Irek ma rację,nie znając sytuacji akustyki tego pomieszczena nie ma co doradzać ślepo,bo chłopak sobie jeszcze pogorszy akustykę(zrobi góry i dołki,spogłosowane będzie częściowe pasmo itd).

Najprostrzym sposobem jak pisałem wyżej koce na ściany,ew.gąbka preforowana akustyczna,w/w jajcoki .Wygląd odstrasza ale zawsze można zasłonić płutnem lub czymś innym...... trochę pochłonie energi a więcej rozproszy dzięki temu zniknie pogłos i wkoncu usłyszy dzwięk z zestawu.Moim zdaniem to jest najbardziej uniwersalna pomoc "przez internet".Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
                    irek napisał/a

Ja tam niczego nie myle, a nie wiadomo bo niby skąd mamy to wiedzieć, z rysunku?? Doradzamy tylko najbardziej optymalne rozwiązania, które można wykonać bez pomiarów. A jak nie wiadomo co trzeba zrobić to trzeba eksperymentować, a taki bastrap o którym mówie na pewno dużo pomoże. Acha i to chyba ty mylisz pojęcia nie my, gdyż to właśnie jak jest za duże echo bardziej używa sie rozpraszaczy a nie mat. tłumiących jak piszesz, a jak masz mało dzwięków odbitych gdyż za duże wytłumienie (którego notabene nie ma tam wogóle więc nie wiem o czym mówisz?) i użyjesz rozpraszaczy to logiczne że będzie ich jeszcze mniej, więc nie wie o co ci chodzi i kto tu myli pojęcia?
                    Ty :P

Zamieszczone przez paldo
                    a że są z papieru to tez średnio rozpraszają i na pewno nie pochłaniają
                    I tu tez jestes w bledzie, bo taka tekturka to dosc stratny material (w porownaniu do golej sciany).

Skomentuj

No dobra chłopaki, wygląda mi na to że jak zwykle - trzeba bronić autorytetu naszego góru, czego by nie powiedział.

Powiedz w takim razie które pojęcia myle n_omyzs, bo nie wiem o co ci chodzi?

Zamieszczone przez SoundStarStudio
                      irek napisał/a

I tu Irek ma rację,nie znając sytuacji akustyki tego pomieszczena nie ma co doradzać ślepo,bo chłopak sobie jeszcze pogorszy akustykę(zrobi góry i dołki,spogłosowane będzie częściowe pasmo itd).
                      Mówisz że nie ma co doradzać na ślepo a sam doradzasz?

Ja myślę że można doradzać, przecież nikt mu nie każe robić dyfuzorów, ale zwykły bastrap, albo umiejętnie rozmieszczona gąbka w trójkąty na pewno nie pogorszy to sytuacji.

Zamieszczone przez SoundStarStudio
                      To ktoś Cię wprowadził w wielki błąd,popularne "jajcoki" są używane nawet w studiach nagrań,salach prób i są bardzo dobrym materiałem na zniwelowanie pogłosu nawet do zera.One praktycznie wogóle nic nie pochaniają(wiadomo że każdy materiał więcej lub mniej),one mają za zadanie tylko rozproszyć dzwięk.
                      Jesteś pewny?? Jeśli tak to pokaż mi w którym Profesjonalnym(!) studio znajdują się takie wytłoczki z jajek, bo ja jakoś takowych nie widziałem. Ktoś mnie wprowadził w błąd? Tak - pewno był to wykładowca z kierunku reżyseria dźwięku :lol:

[ Dodano: 2009-06-18, 16:46 ]
                      Acha, aby nie było że zmyślam, poczytajcie sobie forum estrada i studio, tam jest dużo profesjonalistów znających się na wygłuszaniu pomieszczenia, a nie powtarzacie obiegowe opinie, zapewne samemu nawet ani nie testójąc ani nie robiąc pomiarów, tylko powtarzając za Irkiem bo co on powie jest święte :) Proszę oto cytat z eis :

"Wytłoczki do jajek są zrobione z pulpy papierowej o znikomej gęstości i spoistości i są prawie przezroczyste akustycznie - ich współczynnik pochłaniania jest o rząd wielkości mniejszy od normalnych materiałów wykończenia wnętrz, a prawie dwa rzędy od materiałów profesjonalnych. Na dodatek charakterystyka częstotliwościowa jest bardzo nierówna i powoduje powstawanie brzydkich rezonansów (piki w 600Hz i 1200Hz). Wyłożenie pomieszczenia wytłoczkami jest chyba najgorszą rzeczą jaką można zrobić, więc kategorycznie proszę przestać brnąć w ten bzdurny temat."

Acha, i pomiry "uniwersyteckie" dla niedowiarków:

http://www.acousticsfirst.com/docs/egg.PDF

Więc nie wiem kto tu jest w błędzie... :roll:

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
                        Z tym się zgodzę, ale z tego co mi wiadomo to pomiary takie nie są jakimś wielkim problemem, wystarczy dobry mikrofon i tyle, program można ściągnąć.
                        Tylko zeby zinterpretowac wyniki to trzeba miec wiele lat praktyki. Sciagniecie programu z netu nie zalatwi sprawy. Nasa uzywa altium designera wiec sciagnij go sobie i zrob statek kosmiczny..

Zamieszczone przez paldo
                        Ja tam niczego nie myle, a nie wiadomo bo niby skąd mamy to wiedzieć, z rysunku?? Doradzamy tylko najbardziej optymalne rozwiązania, które można wykonać bez pomiarów.
                        Najpierw rozpoznanie problemu a potem rozwiazanie! No chyba ze leczysz wszystko AMOLEM..

Zamieszczone przez paldo
                        Jesteś pewny?? Jeśli tak to pokaż mi w którym Profesjonalnym(!) studio znajdują się takie wytłoczki z jajek, bo ja jakoś takowych nie widziałem.
                        Wiekszosc amatorskich (piwnicznych) studiow nagraniowych tak wlasnie zaczyna ze wzgledu na bardzo niska cene tych wytlozcek. A ze nie sa idealne to nic nowego. Ale przynosza slyszalne rezultaty przy zerowych kosztach.

Ale odbiegamy od tematu bo nie o studiach nagraniowych mialo byc. Zaraz temat pewnie i tak sie skonczy niczym.

Skomentuj

paldo, nie wiem o co ci chodzi z tymi wytloczkami, tak jak napisales i tak jak to ujol irek wiadomo ze jest to material stratny o malej gestosci wiec bedzie oczywiscie tlumil czesc energii ale pozostanie w tyle za drozszymi i bardziej profesjonalnymi rozwiazaniami. Piszesz to samo co irek wiec o co chodzi?

Zamieszczone przez n_omyzs
                          Ty :P
                          Przeanalizuj sobie to co wypisales. Rozpraszacze nie zmniejszaja echa bo fala sie na nich ugina odbija itd ale nie wytraca, za to gabki tlumiace, tkaniny itd sluza wlasnie w tym celu, bo pochlaniaja energie. Napisales dokladnie odwrotnie.

---

Z tymi wytloczkami nie jest tak koszmarnie.. kazdy material ma podobna charke tlumienia i nigdy nie jest ona specjalnie rowna. Wiadomo ze trzeba dobrac odpowiednie materialy, odpowiednie rozlozenie i ilosc.

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                            Przeanalizuj sobie to co wypisales. Rozpraszacze nie zmniejszaja echa bo fala sie na nich ugina odbija itd ale nie wytraca, za to gabki tlumiace, tkaniny itd sluza wlasnie w tym celu, bo pochlaniaja energie. Napisales dokladnie odwrotnie.
                            A fakt, masz racje zagalopowałem się. Ale fakt faktem że to i to zmniejsza echo i pogłos.

JAk jest z wytłoczkami to do końca nie wiadomo, ale fakt że juz to z kilku niezależnych źródeł słyszałem że są do d., ktoś mi o tym mówił i widziałem w necie, no ale budżetowo zawsze to coś. Chyba że koleś z eis ma racje że one robią więcej złego niż dobrego, w każdym razie na pewno nie jest to jakiś super materiał i na pewno w profesjonalnych studiach się go nie używa

Zamieszczone przez irek
                            paldo napisał/a
                            Ja tam niczego nie myle, a nie wiadomo bo niby skąd mamy to wiedzieć, z rysunku?? Doradzamy tylko najbardziej optymalne rozwiązania, które można wykonać bez pomiarów.

Najpierw rozpoznanie problemu a potem rozwiazanie! No chyba ze leczysz wszystko AMOLEM..
                            No tak, ale przez internet trudno robić rozpoznanie, a na tyle na ile to możliwe można pomóc bez "rozpoznania".

Ale zacznijmy od tego że duzo moze pomóc samo ustawienie mebli, więc proponował bym autrowi watku mimo wszystko trochę z tym pokombinować. Tyle że widzę że my sie spieramy o szczegóły a autor już o temacie zapomniał hehe :lol: czarekp9, jak będziesz chcaił pokombinować to daj znać może coś pomożemy. Ale zacznijmy od tego co chcesz osiągnąć? I jaki masz budżet na to, bo to dwie najważniejsze sprawy :wink:

Od razu moge ci powiedzieć że najwięcej kaszany robią ci te meble po prawej z wnęka nad łóżkiem i oknem i z tym można by coś zrobic

Skomentuj

Wiecie co wam powiem? ...albo nie,bo dostane bana.

Teraz niech ci którzy się tu wielce wypowiadają pokażą co takiego mają u siebie w pokoju skoro są takimi znawcami tematu,z chęcią sobie pooglądam bo też mam zamiar zrobić coś z pokojem...tylko że Ja mimo iż temat mnie interesuje nie pierdziele trzy po trzy skoro z ustrojami miałem tyle do czynienia co tata dilera z mercedesami...czyli nic.

Dziękuję za uwage,dobranoc.

[ Komentarz dodany przez: irek: 2009-06-19, 18:03 ]
                              Nic tylko usunac ten post z podpisem nic nie wnoszacy do tematu, na razie sie powstrzymalem bo mam wazniejsze sprawy na glowie niz walka ze znerwicowana mlodzieza :)

Doradzanie na temat wylumienia to jak doradzanie na temat butow czy przyszlej zony zainteresowanego :)

Skomentuj

Witam Was, dziękuję za rozjaśnienie sprawy odnośnie ustawienia mebli, spróbuje coś pokombinować z tą szafą koło łózka, macie może jakieś konkterne pomysły gdzie by najl;epiej się sprawdziła? może łóżko przesunąć do wejścia a szafę przy samym rogu, obok łóżka?

Skomentuj

czarekp9, no właśnie w tym też problem że gdzie by nie postawić to będzie kiepsko :0 tyle że siła wyższa, no bo przecież szafy nei wywalisz. A to są szafy z książkami czy ubraniowe?

Ale zapewne lepiej by było gdybyś przestawił te szafy co są przy biurku na przeciwległą ścianę w jednym rzędzie, a na biurku posustawiał jakieś przedmioty o nieregularnych kształtach, aby nie było dużo płaskiej powierzchni (np. jakąś rośline, monitor i drukrake pewno już masz więc spoko). Zlikwiodujesz przynajmniej tą wnękę. Sofa wtedy tam gdzie była szafa. Możesz tez spróbować przestawić kolumny koło biurka nie zmieniając ustawienia mebli wtedy, jeśli masz taką możliwość. Wtedy cały bałagan będzie za kolumnami a nie przed nimi, co prawda może się wzbudzać bas, ale jak nie masz b-r z tyłu to może nie b ędzie najgorzej. Acha, i daj jakieś ciężkie zasłony na okno od tego zacznijmy Jeśli chodzi o rozpraszacze to w tym ustawieniu jak jest nie ma ich co stosować, bo na wysokości słuchacza i tak masz okno, na drugiej ścianie naprzeciwko możesz też dać jakiś pochlaniacz, koc, lub takie same zasłony jak na oknie. Gąbke perforowaną co najwyżej za słuchaczem, lub za kolumnami (są dwie szkoły, popróbuj .
                                  A jeśli masz problemy z basem, a pewno masz, to standardowo walnij w każdy róg takiego bas trapa z wełny(ktoś tam dawał linka jak go zrobić).

Ja przynajmniej bym tak zrobił, ale może nie ma się co wypowiadać bo zaraz mnie chłopaki zjadą że się nie znam i głupoty gadam.

Acha, jeśli te szafy koło biurka są z książkami to można je dać w rogi za kolumnami, tyle że byś musiał wtedy inaczej kolumny ustawić.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X