Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] Budowa zwrotnic sc10n + w170s

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 2-drożne] Budowa zwrotnic sc10n + w170s

Witam.
    Posiadam schemat zwrotnicy ale nie mam pojecia od czego zacząć i gdzie kupić elementy do jej budowy.
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=8...ht=sc10n+w170s
    Z góry dzięki

Zamieszczone przez oskikx85
    gdzie kupić elementy do jej budowy.
    http://polink.com.pl/
    A kolumny już masz? No i nie ten dział kolego :razz:

Skomentuj

A kolumny mam. Brakuje mi zwrotnic do zestawu głownie chodzi o cewki bo nie mogę nigdzie znaleść o podanych parametrach.

Skomentuj

oskikx85, tych kolumn powstalo dosc sporo a jakos nigdy nie widzialem pozadnej zwrotnicy do tego projektu
        to co jest w tym temacie to symulacje w programie gdzie wklepane sa fabrycznie glosniki visatona. czy to jest poprawne to nie mam pojecia

Skomentuj

oskikx85, wszystkie schematy zwrotnic w w/w temacie nie nadają się .Pierwsze wogóle nie kompensują BS a ostatnia nie zabezpiecza wysokotonowego głośnika.W170s 4omowy ma troszkę ładniejszą ch-kę i łatwiej się go filtruje(mniejsze wartości elementów).Co do symulatora visaton'a to niebierze on pod uwagę faktycznego przebiegu fazowago,co go poprostu(pod względem dobrze dobranej zwrotnicy)skreśla.Ino pomiary.

Skomentuj

Zamieszczone przez SoundStarStudio
            Co do symulatora visaton'a to niebierze on pod uwagę faktycznego przebiegu fazowago,co go poprostu(pod względem dobrze dobranej zwrotnicy)skreśla.Ino pomiary
            faza to nie problem. x-over nie bierze pod uwage impedancji glosnika i tam jeszcze wieksze jaja wychodza :lol:

Skomentuj

nieprosciej zrobic po prostu ALTO II? zwrota przynajmniej jest, kopulka drozsza o 20zl.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                faza to nie problem.
                A ja jednak widzę problem,symulacja(bardzo dokładna)

Pomiar i symulacja w SW:

Zamieszczone przez Pawel S.
                x-over nie bierze pod uwage impedancji glosnika i tam jeszcze wieksze jaja wychodza
                Bez impendancji poszczególnych głośników niema wogóle żadnej gadki co do projektowania zwrotnicy pod konkretne głośniki.

Skomentuj

szukaj zwrotki borysa lub sproboj sie z nim skontaktowac. Ja uzywalem jego zwrotki i podobalo mi sie jak to grało. NIestety nie pamietam czy w170s byl 4 czy 8 ohm.

Skomentuj

chodzi o to http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic470825.html ? ale tu sa probleym z faza, nie wiem czy jest sens to kopiowac

Skomentuj

Czaruję...
                    X