Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumna 2-drożna

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolumna 2-drożna

Witam wszystkich.

Chciał bym zrobić kolumnę 2-drożną na głośnikach STX'a. Jestem początkującym :) i niestety nie wiem jakie będą dobre. Chciał bym zapytać jakie głośniki wybrać, jakie do tego zwrotnice, jaki litraż ma mieć skrzynia?
    Z góry dzięki za pomoc.

Jeśli chodzi o środki to ok 160zł na głośniki i zwrotnice całą resztę materiałów posiadam (deski, kleje, silikon i resztę co potrzebne do budowy)
    kolumna będzie grała w domu, muzyka to głownie club, trance itp. wiec jak najwięcej basu wiem że będzie ciężko za taka kase ale cóż poradzić :)

mari@n potrafisz czytac ze zrozumieniem? Tutaj zamieszcza sie gotowe wlasne konstrukcje, a nie pyta o porady. Zanim napiszesz jakis temat upewnij sie gdzie go napisac.

Skomentuj

sory na forum jestem od niedawna :/ prosił bym moda o przeniesienie do odpowiedniego działu

Skomentuj

Zamieszczone przez mari@n
        Jeśli chodzi o środki to ok 160zł na głośniki i zwrotnice
        za ta kase tego wszystkiego nie kupisz ale tanszych glosnikow nie warto wiec polecam sprawdzony bezkonkurencyjny projekt

GDN 14 SCX + GDWK PJ

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
        http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
        http://rapidshare.com/files/15005779...N_150___PJ.PDF
        http://rapidshare.com/files/15925242...4_SCX___PJ.PDF

troche wiecej wyjdzie ale warto

kondensatory i terminal kupujesz w STXie razem z glosnikami.
        cewki, rezystory i brakujaca drobnice kupujesz w www.polink.com.pl

Skomentuj

Wielkie dzięki Pawel S. :) tylko trochę mnie dziwi ze mam mnie to kosztować więcej niż 160zł. Pewnie źle napisałem, :p chodzi mi o jedną kolumnę a nie 2 także za te kasę da się chyba jeszcze coś lepszego wykołować ?

Skomentuj

jedną??? :shock: to troche dziwnie... chyba to nie będzie grać...

Skomentuj

mari@n, po co Ci jedna kolumna? Jaki masz wzmacniacz do tego?

Skomentuj

chodzi mi o jedną kolumnę a nie 2
                Ale powiedz mi dlaczego? To nie ma sensu. Era muzyki mono skończyła się lata temu... Dwie kolumny czyli pełne stereo-tak, jedna kolumna-nie. Proste i logiczne...

Skomentuj

panowie, czepiacie sie o szczegoly - mlody moze znowu sie nie wyrazil zbyt dokladnie. pewnie chodzilo o budzet na jedna kolumne a zrobi moze 2

50zl zwrotnica wiec ok 100zl na glosniki.
                  :roll:
                  szczerze mowiac to nic mi nie przychodzi do glowy w tej cenie. szczegolnie z naciskiem na bas.

napisz cos wiecej o wzmanciaczu jaki masz i w jakim pomieszczeniu to ma grac?

Skomentuj

chodziło mi tylko o jedną kolumnę, ale dzięki za wyprowadzenie mnie z błędu (nie robiło mi różnicy czy jedna kolumna czy dwie). Czyli raczej kolumny podane przez pawla będę musiał zrobić. Jeśli chodzi o wzmacniacz to SONY TA-FE 310 R lub ewentualnie jakiś inny da rade wykołować mam również diy 2x50W na TDA 2030
                    A jeśli chodzi o pomieszczenie to pokój jakieś 4x5m może trochę mniejszy nie mam metra pod ręką :wink:

Skomentuj

chodziło mi tylko o jedną kolumnę, ale dzięki za wyprowadzenie mnie z błędu (nie robiło mi różnicy czy jedna kolumna czy dwie).
                      no to faktycznie bylaby glupota :evil:

mam również diy 2x50W na TDA 2030
                      taaaa. a moj maluch mial 60KM :twisted:

Skomentuj

ooooooo 60KM to pewnie miał extra CHIP założony i cały czas na ssaniu ciągną i do tego pewnie jeszcze jakaś wypasiona turbo spężara i NOS

pisze że tyle ma a ile ma naprawde to ja go tam nie wiem, ale myśle że powinien sobie poradzić z tymi kolumnami. da rade?

Skomentuj

no te 8-10w starczy do tego zeby grala muzyka. ale basu z tego zbyt ciekawego wtedy nie bedzie

ale o to sie nie martw. narazie buduj kolumny

Skomentuj

ok dzięki to teraz biorę się do budowy kolumn potem ewentualnie jakiś wzmacniacz lepszy kupie albo jakieś diy zrobie

Skomentuj

w 20mk to te kolumny będą "brzdękać"

Skomentuj

może nie będzie źle brat zrobił kolumny niskotonowe z jakichś tandetnych głośnikow z allegro podłączone jest to do mojej mini wieży i dziwnie dobrze gra i to na tych 20mk

Skomentuj

bez przesady. ja je testowalem w 16m i nie mozna bylo narzekac na brak basu. a te dodatkowe 4m za wiele wg mnie nie zmienia

Skomentuj

pudła już gotowe :) teraz czekać na głośniki

Skomentuj

mari@n, jakbys chcial to mam gotowe zwrotnice z terminalami i tunelami (srodkowe zdjecie)
                                      sorki za reklame ale zrobilem klientowi nie to co mialem i mam problem :???:

Skomentuj

ok pudła mam gotowe:) jak wszystko zmontuje to pokarze jak wyszło. i teraz w czasie wolnym ( czas oczekiwania na zwrotnice i głośnik) zacząłem myśleć nad odpowiednim wzmacniaczem i jeszcze jakimś dodatkowym subwooferem, i chciałem zapytać co byście proponowali. na jakim głośniku ten subwoofer i jaki wzmacniacz żeby pociągnął te dwie kolumny i suba. wzmacniacz będzie podłączany tylko do tego zestawu do niczego mocniejszego wiec nic mocarnego do tego nie potrzeba
                                        jeśli się da to w miarę tanio:)

[ Dodano: 2009-06-30, 21:40 ]
                                        co myślicie o tym subiku i jeszcze jakimś wzmacniaczu do tego

Skomentuj

Czaruję...
                                        X