Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

BR z Polinka i strojenie obudowy pod L18RNX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

BR z Polinka i strojenie obudowy pod L18RNX

Jestem w trakcie budowy kolumn na L18Rnx i 27TBFC/G Zamówiłem BR z Polinka fi 68mm i długości 22cm. Obudowę dla woofera robię na 21 litrów co w symulacji w WinISD dałoby mi strojenie na 43Hz. Jak zmierzyłem ten BR to z jednej strony ma faktycznie 68mm ale na drugim końcu jest tylko 58mm. To która średnica się liczy. Którą trzeba brać pod uwagę w symulacji w WinISD?

fi 68 :grin:

Skomentuj

Pod uwagę bierze się mniejszą średnicę czyli w tym przypadku 58mm. Dla długości BR 220mm i pojemności obudowy 21 litrów strojenie wychodzi ~38Hz... tak mi się wydaje :razz:

Skomentuj

zawsze bierze sie pod uwagę średnice wylotu br

Skomentuj

zawsze bierzemy do symulacji WEWNETRZNA srednice czyli MNIEJSZA!
          czy to tez musze dac sobie w podpisie?

Skomentuj

dabyl ma racje. najmniejszą średnice tunelu..

Skomentuj

Hubertoos0222, udowodnij to co piszesz bo gadasz bzdury.
              od wielu lat bawie sie tym programem o sprawdzalem to doswiadczalnie...

Skomentuj

czytalem gdzieś na forum że większą

Skomentuj

zamiast tylko czytac to sprawdz w praktyce
                  jednak to tez dam w podpis

Skomentuj

Obie średnice, które podałem są średnicami wewnętrznymi tego tunelu. Jedna przy wlocie, druga przy wylocie. Ścianki tunelu nie są równoległe tylko się zwężają.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                      WEWNETRZNA srednice czyli MNIEJSZA!

Skomentuj

Podłączając się do tematu mam pytanie. Jaką średnicę i długość portu BR przyjmujemy do obliczeń w przypadku ścięcia jego końca pod kątem (tak jak np w konstrukcjach Totema)? Pewnie rozsądnym podejściem będzie przyjęcie długości w osi rurki ale co do średnicy to nie mam pomysłu. :roll:

ps: być może temat był już poruszany - nie szukałem, przyznaję się bez bicia :oops:

Skomentuj

dabyl, to nie bylo poruszane i chetnie to sprawdze
                          tez sie nad tym zastanawialem i przyjmowalem srednice tunelu a nie powierzchnie wejscia.
                          trzeba to przebadac :P

Skomentuj

Ale macie problem - zrób membranę bierną:)

Skomentuj

Zamieszczone przez mor den siur
                              Ale macie problem - zrób membranę bierną:)
                              ... i za chwilę milion postów z pytaniami n/t membrany biernej

przepraszam , nie mogłem się powstrzymać , sam myślałem nad m-b , gdzieś nawet czytałem o użyciu tańszych głośników jako m-b.
                              PZDR

Skomentuj

a propo membrany biernej - jakis czas temu rozmawialem o tym z Sound Wave, i okazalo sie ze najlepsza membrana bierna jest... drugi taki sam glosnik!
                                zwierasz cewke i gotowe.
                                drgie rozwiazanie ale dziala

Skomentuj

Membrane bierna mozna zrobic w nastepujacy sposob:

1. Bierzemy glosnik, moze byc spalony

2. Amputujemy mu magnes, nabiegunniki i (niekoniecznie) cewke. Ten krok jest dosc przydatny, bo pod wplywem dolozenia obciazenia do membrany caly uklad drgajacy moze troche "osiasc" i cewka moze zaczac trzec o nabiegunnik, a przy nadmiernym wychyleniu moze nawet uderzyc w tylny nabiegunnik.

3. Dociazamy membrane tak zeby w zalozonej objetosci osiagnac odpowiednia czestotliwosc rezonansowa. To ostatnie robimy w nastepujacy sposob:

3.1. Liczymy czestotliwosc rezonansu membrany biernej niezabudowanej (Fp) wedlug wzoru: Fp=Fb/sqrt((Vap/Vb)+1), gdzie:
                                  Fb - zalozona czestotliwosc strojenia obudowy
                                  Vap - objetosc ekwiwalentna membrany biernej (lub glosnika uzytego do jej sporzadzenia)
                                  Vb - objetosc obudowy
                                  Vap i Vb musza byc wyrazone w tych samych jednostkach.

Jezeli Fp wychodzi wieksze niz Fb/2 (Vap jest mniejsze niz 3*Vb) to znaczy ze membrana bierna nie nadaje sie do planowanej objetosci obudowy (jej rezonans wlasny jest zbyt blisko czestotliwosci strojenia obudowy i beda problemy z impulsem).

3.2. Teraz mozna sprobowac policzyc ile trzeba dociazyc membrane bierna

Liczymy potrzebna mase ruchoma membrany (Mmp, wynik w kilogramach):
                                  Mmp=1/(Cmp*((2*pi*Fp)^2)), gdzie:
                                  Cmp - podatnosc zawieszen membrany biernej w m/N. Jezeli ten parametr jest nieznany, to mozna go wyliczyc ze wzoru:

Cmp=Vap/((Sdp^2)*140000), gdzie
                                  Vap - objetosc ekwiwalentna membrany biernej w metrach szesciennych
                                  Sdp - powierzchnia membrany biernej w metrach kwadratowych.

Jak juz obliczymy Mmp, to nastepnie odejmujemy od wyniku Mms glosnika uzytego do uczynienia membrany biernej (pomniejszone o mase cewki jezeli zostala ona amputowana). Tyle masy trzeba dolozyc zeby wlasciwie zestroic membrane bierna. Oczywiscie jezeli wychodzi 500g dla glosnika 20cm, to jego zawieszenia moga tego nie wytrzymac, i nalezy pomyslec o solidniejszej membranie biernej. Jezeli po pewnym czasie zauwazymy ze membrana bierna "osiadla" mozna np. co pol roku przekrecac ja o 180 stopni. W zadnym wypadku nie wolno umieszczac membran biernych na gornej, dolnej lub ukosnej sciance.

Skomentuj

Zamieszczone przez mor den siur
                                    Vap - objetosc ekwiwalentna membrany biernej (lub glosnika uzytego do jej sporzadzenia)
                                    no i tu jest problem - czy aby napewno mozna przyjac VAS glosnika-dawcy?
                                    przeciez przy zmianie napedu zmienia sie VAS

Skomentuj

A masz lepszy pomysł??

Można kupić za 200 zł MB Seasa:) te obliczenia mogą być punktem wyjścia - odsłuchy i tak potem wszystko zweryfikują. jak z symulacjami BR - z tym, że MB łatwiej stroić i porównywać.

Skomentuj

toz vas zalezy chyba tylko od podatnosci zawieszen i powierzchni membrany

Skomentuj

Czaruję...
                                        X