Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

BR z Polinka i strojenie obudowy pod L18RNX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

To mam jeszcze takie pytanie. Wiem, że od objętości obudowy trzeba poodliczać wszystkie wzmocnienia, wytłumnienia i odliczyć też trochę na głośnik, bo on też zajmuje trochę miejsca. Ale czy też trzeba odliczyć objętość jaką zajmuje tunel BR? Czy to powietrze co w nim pracuje zalicza się też do objętości obudowy?

Skomentuj

Zamieszczone przez lars233
      Wiem, że od objętości obudowy trzeba poodliczać wszystkie wzmocnienia, wytłumnienia
      wytlumienie ZWIEKSZA pozorna objetosc obudowy!
      Zamieszczone przez lars233
      Ale czy też trzeba odliczyć objętość jaką zajmuje tunel BR?
      prawdopodobnie winisd juz to uwzglednia. prawdopodobnie bo nie mam jak tego sprawdzic a nigdy podczas projektowania tunelu nie odliczalem a wychodzilo dobrze

Skomentuj

Może będzie lepiej jak prześlę zdjęcia mojej symylacji w WinISD. Co sądzisz o tym Pawle S.?

Skomentuj

wykres pierwszy mozesz sobie wsadzic w D - nic z niego sie nie dowiesz
          drugi wykres jest tym z ktorego najczesciej kozystamy
          group delay mozesz tez sobie wsadzic w 4 litery - wg symulacji niektore alphardy maja lepszy impuls niz moja vifa mimo ze odsluchy mowia co innego :lol:
          wykres czwarty mozemy uzywac tylko wtedy kiedy masz jeden glosnik

to jest maly glosnik i nie nastawiaj sie ze uzyskasz z niego niski bas. owszem, zagra niskim basem ale duzo ciszej. zdecydowanie lepiej jest stroic go nieco wyzej dzieki czemu uzyskasz lepsza efektywnosc na wyzszym basie. a na zejsciu wcale wiele nie stracisz :P

tak wiec podnies strojenie na 45Hz
          lub probuj na sluch

Skomentuj

Czaruję...
          X