Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szerokopasnowe 10cm

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Szerokopasnowe 10cm

Chciałbym zrobić malutkie kolumienki do laptopa (w akademiku mam bardzo mało miejsc). Objętość max 3l optymalne by było 2l. Pomyślałem, że rozwiązaniem byłoby zastosowanie jakiegoś 10 cm głośnika. Tej wielkości przetworniki to raczej z car-audio. Niestety nie znam się na głośnikach samochodowych. Co polecacie? Cena za parę max. 150 zł. Zależy mi na jakości nie hałasie. Napędzać będę to za pomocą lm3886 (ale raczej niskie napięcie zasilania coś w granicach 2x16V 2x18V bo takie trafa mam nie używane).

arn116 bedzie git :)

Skomentuj

ale do niego trzeba wysokokotny dochodzi zwrotnica itp. dlatego pytam o szerokopasmowy

Skomentuj

lupuss, nie trzeba, pociagnie dosc wysoko zeby to nie razilo jako glosnik do lapka a i basik bedzie. Jak dasz cos co pociagnie bardziej w gore to znow stracisz na dole itd.

Skomentuj

lupuss nie trzeba, dosc wysoko ciagnie jak chcesz to parke za 50zl nowki mam

Skomentuj

Myślałem już wcześniej o tym głośniku. Bez kopułki mi nie pokmini. W sumie mam leżące obłogiem PJ. Jest do tego jakaś zwrotnica? Ktoś tu na forum miał duże ilości arn116. Może jeszcze ma odsprzedać? Tak czy siak wolałbym jakiś szerokopasmowy.

[ Dodano: 2009-06-19, 17:09 ]

Skomentuj

lupuss, wsadzasz ARN 116 w 3-4 litry, do tego dowolna kopolka cieta wysoko tylko kondensatorem + tlumik i bedzie gralo dobrze za rozsadne pieniadze

szerokopasmowki (nie coaxiale o ktorych pewnie myslales) kosztuja ok 100zl/szt wiec rob 2 drogi :P

a temat przenosze do akustyki

Skomentuj

Tak myślałem o coaxialach. Nie, nie będą 3-4 litry tylko 2-3 i nie utne tego samym kondensatorem. W pierwszym poście napisałem, że nie znam się na samochodówkach. Dlatego prosiłbym o wstrzymanie się z poradami na poziomie "komputer świat - ekspert" - jeśli wiecie o co mi chodzi.

Skomentuj

pisz jasniej bo juz nie wiem co w koncu zdecydowales

jak chcesz coaxiale to kupuj najtansze

Skomentuj

Zacytuję własny post z niedawnego tematu poświęconego małym głośnikom szerokopasmowym: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=15369 "jest jeszcze, ciekawszy i stosunkowo niedrogi monacor MONACOR SPH-30X/8 http://monacor.djshop.pl/...6,monacor.html, można go kupić, podobno prawie nieużywanego, za 50zł. http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=649991487
                    recommended cabinet:
                    2 L volume bass reflex cabinet
                    with 2cm-Rohr reflex tube, 5 cm long.
                    from 85/71 Hz (-3dB/-8dB). http://www.diymobileaudio...river-more.html
                    Całkiem przyzwoite parametry jak na 8cm głośniczek i tak małą obudowę :!: :grin:
                    I jeszcze ma tę zaletę, że jest niezwykle lekki 150g, dzięki użyciu magnesów neodymowych."

Skomentuj

Skłaniam się ku arn116+PJ ale ten monacor tez ciekawie wygląda tylko gdzie to kupic?

Skomentuj

Nowe, najtaniej kupisz tutaj http://www.trimaudio.pl/index.php?a=...0496da0ab8f3d8 ale czasami bywają na allegro po 50-60 zł.
                        Zauważ, że potrzebują mniejszej obudowy od arn116 i niżej schodzą, a górę też nie najgoszą.

Skomentuj

Tak ale mimo, że byłaby jedna droga to wyjdzie dużo drożej. arn116 dostane za 25zl PJ juz mam.

Skomentuj

To zmienia postać rzeczy :wink:

Skomentuj

Zrób ARN 116 plus PJ z kondem i rezystorem jako zwrotnica... I będzie git :)

Skomentuj

Ot taka ciekawostka, swego czasu próbowałem użyć GDN10/30/2 w roli szerokopasmowca - spisywał się znakomicie(choć teoretycznie nie powinien)

Skomentuj

a visaton FRS8?

Skomentuj

W takich paczkach basu nie bedzie w ogole z frs8, za to z arn116 cos bedzie.

Skomentuj

mozna sie zadziwic czasem ile basu maja moje kolumienki na dwoch arnach 116 w 9litrach :wink:

Skomentuj

dolphin123, domyslam sie. wczoraj caly dzien mi gral ARN 116 i nadal sie dziwie jak to malenstwo potrafi zagrac

Skomentuj

Czaruję...
                                        X