Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2 x STX 14-100-8 SCX + STX GDWK 10-200-8 PJ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2 x STX 14-100-8 SCX + STX GDWK 10-200-8 PJ?

Witam. Śledzę forum od dłuższego czasu i zauważyłem ogromną popularność zestawu STX 14-100-8 SCX + STX GDWK 10-200-8 PJ. W opinii wielu jest to niedrogi, uniwersalny zestaw, pozwalający dołączyć do grona użytkowników Hi-Fi. Zastanawia mnie czemu nie powstawł projekt na dwóch tychże midwooferach i tym samym głośniku wysokotonowym, tyle że w wersji 4 ohm. Większa efektywność, więcej basu, można osiągnąć niższe strojenie - wiele korzyści, a modyfikacja zwrotnicy niewielka. Jeżeli źle rozumuje, proszę mnie wyprowadzić z błędu.

Zamieszczone przez Vasco
    Zastanawia mnie czemu nie powstawł projekt na dwóch tychże midwooferach i tym samym głośniku wysokotonowym, tyle że w wersji 4 ohm
    a no wlasnie dlatego ze bedzie to 4ohm. wiekszosc wzmacniaczy obsluguje od 8ohm wiec moga byc problemy...

Zamieszczone przez Vasco
    można osiągnąć niższe strojenie
    oj tu sie mylisz. mimo ze bedzie wiecej glosnikow to strojenie bedzie nadal to samo

trzeba by zbudowac i zmierzyc taki zestaw. bo np 2xARN 150 + PJ na zwrotnicy do jednego ARNa nie gra za ciekawie :???:

Skomentuj

Mnozenie glosnikow daje tylko zysk na efektywnosci i maksymalnym cisneiniu a nie ma zysku na brzmieniu za to placimy za dodatkowy glosnik. Zawsze lepiej kupic wiekszy lepszy glosnik niz zastosowac dwa mniejsze bo one wyjda drozej.
      Ale oczywiscie mozna zaprojektowac kolumne na dwoch tych glosnikach. Pewnym problemem bedzie to ze efektywnosc napieciowa dwoch takich glosnikow wzrosnie o 6dB a zapas efektywnosci na wysokotonowcu mamy tylko ok.3dB i taki zestaw bedzie mial nieco wycofana gore. Zazwyczaj wtedy robi sie zwrotke z wycofanym srodkiem zeby dopasowac go do gory a zyskiem jest wyeksponowany bas. Dodatkowo wysokotonowka bedzie bardziej obciazona i moze bedzie potrzebny wyzszy podzial.

Skomentuj

Tu jest zwrotka pod 2 gdn-y i pj
        http://www.swistak.pl/a3796301,Zwrot...00-8-SCX.html#

Skomentuj

Zamieszczone przez Hubertoos0222
          hmm, o zwrotnicach pana KILLER'a juz wiele postów zostało tutaj napisane Z tego co wiem to są one wyliczone na podstawie wzorów (kalkulator do zwrotnic?) a jak wiadomo takie podejście do sprawy przeważnie nie wróży dobrych efektów. Słusznym jest raczej odradzenie kupna tej zwrotnicy. No chyba że KILLER zmienił swoje podejście i zaczał poprawnie projektować prawdziwe zwrotki...

Skomentuj

I pewnie dlatego nie chcial udostępnić schematu :neutral:

Skomentuj

myśle, że mnozenie glosnika 14cm-trowego mija sie z celem

Skomentuj

Zamieszczone przez Hubertoos0222
                I pewnie dlatego nie chcial udostępnić schematu
                po pierwsze to nie udostepni bo on na tym zarabia
                po drugie - juz nie raz pisal ze sam chcialby zobaczyc pomiary tych jego zwrotnic :lol:

Bartuś, a ty znowu podpadasz :P

Skomentuj

Pawle, pisze po swojemu :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                    po drugie - juz nie raz pisal ze sam chcialby zobaczyc pomiary tych jego zwrotnic
                    Tego to nie wiedzialem bo skąd nie jestem w stanie przeczytać wszystkich tematow :roll:

Skomentuj

Ja również poszukuję takiej zwrotnicy. Czy podjąłby się ktoś zrobienia tego chociażby na sucho bez pomiarów gotowej zwrotnicy bo domyślam się, że pliki z pomiarami tych głośników to nie problem.

Skomentuj

Jak wyżej też jestem ciekaw 2 gdn'ów z Pj'otem

Skomentuj

jak tylko kasa mi wpadnie (jutro do pracy) to kupie GDNy...
                          obudowa jest, PJ jeszcze jest, sprzet pomiarowy rowniez jest...
                          czasu i kasy brak :roll:

Skomentuj

Może ciekawie zagrało by to na 2,5 drogi. Osobne komory dla każdego GDN-a.
                            Ale cóż, pomarzyć dobra rzecz. Niestety nie mam jeszcze sprzętu do pomiarów i zbyt mało narzędzi stolarskich. Może w przyszłości coś podziałam.

Skomentuj

mozna... ale nie ma to sensu

Skomentuj

Może z tego wyjść mocna konkurencja do 2x GDN 13/40 + GDWK 10/80 Tonsila w układzie MTM.
                                Również czekam na zwrotke.

2,5 way na tym głośniku trochę bez sensu, ponieważ za dużo basu z siebie nie wydaje a koszt zwrotnicy znacznie wzrośnie.

Skomentuj

Te 2,5 drogi może rzeczywiście bez sensu. Nie znam się na konstruowaniu kolumn od zera i nie będę robił z siebie idioty :wink:

Ale jakiś całkowicie nowy zestaw rozruszał by trochę forum. Ostatnio same klony sprawdzonych konstrukcji. Bez bicia przyznaję się, że sam popełniłem takiego klona, którego mam w podpisie. A taki MTM idealnie pasował by do tego co już mam. Może wyszło by z tego jakieś kino domowe.

Skomentuj

Zamieszczone przez lega-m
                                    Może wyszło by z tego jakieś kino domowe.
                                    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=15198 jak widac wcale 2 GDNy na kolumne nie sa wymagane :P
                                    taka kolumna ma racje bytu glownie ze wzgledu na wyglad.
                                    co biorac pod uwage popularnosc "kolumn yoshiego" ma jednak znaczenie

Skomentuj

Czaruję...
                                    X