Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obudowa subwoofera - pytanie o wzmocnienie konstrukcji

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez irek
    Zamieszczone przez pascal
    Jak znajdę chwilkę czasu to podskoczę do sklepu i zakupie 2 rurki 75mm.
    Rozumiem ze dwie bo jedna ma za mala dlugosc. Bo jesli chcesz zrobic dwa tunele po 75mm to ich dlugosci wyjda baaardzo duze.

Intencją zakupu 2 sztuk. było zrobienie suba stereo :)))

Oczywiście żartuje

Wydaje mi się ze w sklepie, którym kupuje są BR produkcji STX. Dokładnie takie jakie zainstalował Jacek90 w swoim projekcie. Zgadza się średnica i wygląd. Jacek aby uzyskać zadaną długość, wsadził 2 rurki.

Niestety przez promieniste mocowanie mniejszego BR nie jestem już wstanie (bez dodatkowego, łatania dziurek) zainstalować zwykłego kawałka rury kanalizacyjnej 75mm PCV, którą nabyłem "na wszelki wypadek".

Skomentuj

Wydaje mi się ze w sklepie, którym kupuje są BR produkcji STX
      no to nie za ciekawie :???:
      polecam rurki fi 70x155 produkcji alpharda (czy tam tylko dystrybucji)
      sa tanie, latwo dostepne i zaokraglone co jest duzo bardziej kozystne niz te STXowe :???:

polaczenie takich 2 tuneli (oba konce beda wyprofilowane) sprawia ze nawet na 10" nie mamy problemu z nieprzyjemnymi swistami powietrza

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
        no to nie za ciekawie :???:
        polecam rurki fi 70x155 produkcji alpharda (czy tam tylko dystrybucji)
        sa tanie, latwo dostepne i zaokraglone co jest duzo bardziej kozystne niz te STXowe :???:

polaczenie takich 2 tuneli (oba konce beda wyprofilowane) sprawia ze nawet na 10" nie mamy problemu z nieprzyjemnymi swistami powietrza
        Niestety w Lublinie jakoś nie ma dużego wyboru rurek. Dobrze że przynajmniej bez większych problemów można głośniki popularnych marek dostać w normalnej cenie.

Nie chce mi się zamawiać 2 rurek i płacić majątku za wysyłkę. Może w przyszłości zrobię sobie zapas.

Poniżej fotki wzmocnienia i instalacji przedniej płyty na uszczelkę, abym mógł bez problemu później pogrzebać w środku :).

Ale muszę się przyznać, że CUBE, nie był dobrym pomysłem na kształt obudowy. Jakiś taki duży podnóżek mi wyszedł :) może nabierze wyglądu jak dostanie warstewkę forniru. Ale i tak chyba go wyniosę do pracy, coby mi w domu miejsca nie zajmował :).

Zrobiłem sobie jeszcze płytkę projektu Irka do napędzania suba, ale podliczyłem części w lokalnym sklepie i chyba go nie zrobię :)

Skomentuj

Zrobiłem sobie jeszcze płytkę projektu Irka do napędzania suba, ale podliczyłem części w lokalnym sklepie i chyba go nie zrobię :)
          skad wziales wzor opisu plytki? w danych podanych przez irka nie bylo czegos takiego :???:
          a musze pryznac ze przeciez to przydatny bajer

zanim wymienisz rurke to pobaw sie z obecna - podgrzej koniec i wyprofiluj

Skomentuj

skad wziales wzor opisu plytki? w danych podanych przez irka nie bylo czegos takiego :???:
            a musze pryznac ze przeciez to przydatny bajer

Nie było ?

Jest zamieszczony schemat montażowy, 2min zabawy z GIMPem i dopasowałem GIFa aby po wydrukowaniu pokrył się z PCB.

Jestem leniwy i nie chce mi się szukać, który otwór odpowiada za jakiś element.

Przydałaby się warstwa "maska elementów", dzięki temu mógłbym jeszcze płytkę pokryć solder maską, ale nie można mieć wszystkiego.

Jednak będę robić tego wzmaka, nabyłem już 90% elementów, zostały mi tylko potki i TDA. Pewnie w czwartek będzie cały złożony.

Tylko nie wiem czy uda mi się ten wzmacniacz zasilić z trafa 2x17V, gdyż aktualnie mocniejszego nie posiadam. Ale to się zobaczy :).

zanim wymienisz rurke to pobaw sie z obecna - podgrzej koniec i wyprofiluj
            Hmm.. w którymś wątku czytałem, o profilowaniu, ale nie za bardzo rozumiem, o co chodzi. Mam podgrzać koniec rurki BR nad np. palnikiem i ... wyciągnąć,... skęcić ?.

Taki zabieg przecież zmieni średnice wlotu/wylotu rurki ? Po co się to robi ?. I co można uzyskać ?.

Możesz pokazać jakąś fotkę obrazującą "wyprofilowanie" ?.

Skomentuj

a no fakt

Hmm.. w którymś wątku czytałem, o profilowaniu, ale nie za bardzo rozumiem, o co chodzi. Mam podgrzać koniec rurki BR nad np. palnikiem i ... wyciągnąć,... skęcić ?.
              najlepiej uzyc opalarki. jak nie masz to jakis palnik moze byc.
              recznie nie d sie za dobrze wyprofilowac. poszukaj jakiejsc butelki lub stozka o odpowiedniej krzywiznie.

najlepiej by bylo robic to na tokarce ale malo kto ma dostep do tego
              Taki zabieg przecież zmieni średnice wlotu/wylotu rurki ? Po co się to robi ?. I co można uzyskać ?.
              to samo co wyprofilowanie wylotu - cicha prace tunelu :P

Możesz pokazać jakąś fotkę obrazującą "wyprofilowanie" ?.
              robisz to na wzor "ujscia tunelu" tylko ze masz maly otwor wiec nie zaszalejesz :???:

Skomentuj

Kiedys nawet sluchalem zaokraglowego tunelu i kanciastego no i niestety zadnych roznic nie uslyszalem. Ale teoretycznie zaokraglony powinien mniej szumiec :)
                Z praktyki to ja wiem ze zeby malo szumialo powietrze to tunel musi byc jak najdalej glosnika lepiej jak jest jeden duzy niz kilka malych a najlepiej jak jest z tylu to wtedy turbulencje jako wyzsze czestotliwosci nie beda z przodu slyszalne. I takie zabiegi sa duzo wazniejsze niz jakies zaokraglenia na koncach rurek.

Skomentuj

Czaruję...
                X