Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Parametry tonsila...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Parametry tonsila...

Mianowicie...

W karcie katalogowej podano: fs - 45hz, podczas gdy do niedawna było tam 24hz...

I teraz już nic nie rozumiem. Zapatruję się na ten głośnik, ale znów ten parametr...

Jeżeli ktoś wie cokolwiek na ten temat proszę pisać.
    Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie... :wink:

Bardzo zależy mi na szybkim rozwikłaniu zagadki... :cool:

hmm a jaki model? bo albo jestem slepy, albo zapomniales napisac :P

Skomentuj

w podtytule jest 30/100/11

Skomentuj

Dokładnie tak. 30/100/11 Prawdopodobnie ten sam którego można usłyszeć
        w "Altusach 300".

Skomentuj

to jak dostaniesz ten glosnik to sobie go pomierz :)

Skomentuj

Fs 24 jest nieprawdopodobne.. :P

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
              Fs 24 jest nieprawdopodobne..
              a to czemu?
              jest mozliwe i nawet czesto spotykane. nie koniecznie w lekkich tonsilach ale jest mozliwe :P

Skomentuj

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
                Przykład 30cm z fs nawet troche niższym

Ale z drugiej strony fs 45Hz to ma ARN 150 a nie 12 cali...

Skomentuj

Mam problem... Ech... Nie chcę wyżucać pieniędzy i kupować tego głośnika.
                  Potem pomierzyć go i dowiedzieć się że jego fs to 45hz. Szkoda pieniędzy na takie eksperymenty. Dlatego poprosiłem Was o informacje, Panie Caleb.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                    a to czemu?
                    jest mozliwe i nawet czesto spotykane. nie koniecznie w lekkich tonsilach ale jest mozliwe :P
                    Eh, chyba to oczywiste ze chodzilo o tego tonsila ?

Skomentuj

n_omyzs, to znaczy?

Na tej aukcji jest charakterystyka przenoszenia tego Tonsila. Zakładając że jest zrobiona w standardowych dla firmy i dużych GDNów warunkach, (Czyli w obudowie 74dm3) nie bardzo przypomina ona głośnik z fs 45hz...

Skomentuj

od kiedy fs jest wyznacznikiem jakosci glosnika? tym bardziej zlym rozumowaniem jest ze im nizszy fs tym lepiej...

Skomentuj

Tylko jak tu osiągnąć niskie zejście basu, podczas gdy fs jest tak wysokie? A na tym mi zależy...

Poza tym, nie pisałem zupełnie nic o jakości. W ogóle nie pisałem po co mi ta informacja. :wink: Nawiasem mówiąc. Wiem że fs to nie wszystko, naprawdę...

PS. Znasz faktyczną wartość interesującego mnie parametru?

Skomentuj

wartosc jak na tonsila przystalo plywa zapewne od jakichs 20hz do wyzszych, blizej nieokreslonych wartosci . poczytaj jak gra ten glosnik i jak opisy ci nie przypasuja to go nie bierz. parametry nie graja. glosnik z niskim fsem wcale nie musi schodzic nisko. a i glosnik z wyzszym fsem potrafi zagrac nisko :)

Skomentuj

W Altusie 300 ten Gdn nie gra jakoś super. Bas raczej szybki, kopiący, twardy ale zero zejścia. Ja bym brał jak już Gdn 30/120 ten z zeusów.

Skomentuj

Możliwe że gra tak przez zpartoloną obudowę, a nie dlatego że jest kiep... chociaż...

Ale dalej pozostaje pytanie o Fs...

PS. Co myślicie o GDN 30/80/2 tonsila?

Skomentuj

Zamieszczone przez Mixer...
                                  Ale dalej pozostaje pytanie o Fs...
                                  Przeciez juz Pawel napisal i ja 2 razy ze nie ma takiej opcji jak fs 24 w tym glosniku. 45hz jest zapewne prawidlowa wartoscia.

Możliwe że gra tak przez zpartoloną obudowę, a nie dlatego że jest kiep... chociaż...
                                  Niemozliwe ; ).. bez przesady - chyba by go musieli dac do closed 10L.

Skomentuj

To jakim prawem GDN 30/60/1 ma fs 25hz?

Zupełnie tego nie rozumiem... Naprawdę...

PS. To w takim razie jaki, nisko zchodzący przetwornik możecie mi polecić?
                                    (Minimum 30hz na -3db od średniego poziomu SPL w odpowiedniej obudowie,
                                    do tego w miarę szybki i z spl nie mniejszym niż 88db) :?: Acha i dostępny
                                    w polsce, bez sprowadzania i kombinacji...

Skomentuj

Tylko jak tu osiągnąć niskie zejście basu, podczas gdy fs jest tak wysokie? A na tym mi zależy...
                                      Niskim Vas i odpowiednim Qts. Naucz sie kozystac ze wszystkich parametrow a nie tylko Fs.

(Minimum 30hz na -3db od średniego poziomu SPL w odpowiedniej obudowie,
                                      Zawodowo zajmowalem sie glosnikami i jeszcze zadnego nie widzialem ktory by zszedl do 30hz -3dB. Ale ja mierze glosniki a nie symuluje i zyje marzeniami jak Ty.

Skomentuj

irek dziękuję. Czasem miło jest zostać sprowadzonym na ziemię. Tak... (Piszę bez kozery.) :wink:

Więc, co możesz mi powiedzieć na temat odpowiedniej analizy parametrów przetworników, pod kątem przyszłego bycia częścią subwoofera? Pytam, bo nie chcę więcej zadawać denerwujących pytań.

Co do pomiarów. Jak bym miał czym, to bym mierzył... A tak. To tylko dywagacje mi zostały...

PS. Co znaczy odpowiedni Qts? Odpowiedni względem parametru Vas...
                                        Nie jestem "Profesorem", nie wymądżam się. Pytam i czytam. Tylko...

PSS. Klipsch KW-120 THX Subwoofer posiada pasmo przenoszenia 20-200hz +/-3db. względem średniego poziomu.
                                        Według danych z karty katalogowej. No, ale to abstrachując od jego niebotycznej ceny... :wink:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X