Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2 Kolumienki 30L

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2 Kolumienki 30L

Witam, nie wiem czy do odpowiedni dział ale nie wiem gdzie to napisać.

Od jakiegoś czasu planuje sobie złożyć kolumienki do pokoju ale nie wiem jak się do tego zabrać czytałem już nie jeden temat na forum ale nie mogę tego do kupy zebrać więc prosił bym o pomoc w tym.

Myślałem o kolumnach 30 L pod:

http://www.visaton.de/en/chassis_zub...n/sc10n_8.html

I

http://www.visaton.de/en/chassis_zub...n/w170s_4.html lub http://www.visaton.de/en/chassis_zub...n/w200s_4.html do tego jeszcze nie jestem pewien.

Ale nie wiem co dalej począć jaką zwrotnice wybrać, oraz inne duperele.

Planuje wydać na jedną kolumnę 400zł

Miała by chodzić po dość starawym wzmacniaczem o mocy 110w (w przybliżeniu na 2 ścieszki to jakieś około 35w na jeden kanał) z czasem go wymienię.

Brakuje mi też wiedzy na temat budowy czytałem tematy na st. głównej ale tam nie ma kiedy montować głośniki kiedy spinać to wszystko i zamykać potem. oraz i do wygłuszenia nie jestem pewien.

Ogólnie prosił bym o nakierowanie mnie co miałbym zrobić jakie części zakupić itd.

Będę bardzo wdzięczny.

Wez sc10n + w170 bo do tego jest zwrotka w dziale gotowe projekty zwrotnic glosnikowych. Przykladowe konstrukcje znajdziesz tez w dziale gotowe konstrukcje bo to kiedys bylo popularne zestawienie glosnikow.

Elementy do zwrotnica zamow tu: polink.com.pl chyba ze chcesz zamowic gotowe poskladane zwrotnice?

Skomentuj

Planuje wydać na jedną kolumnę 400zł
      Za 800 zł możesz zrobić lepsze jakościowo kolumny, np http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13257&highlight=vifa
      lub chociaz z stx 15 akx i vifa dx 25 http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=1...da72ffc#197688

czytałem tematy na st. głównej ale tam nie ma kiedy montować głośniki kiedy spinać to wszystko i zamykać potem. Ogólnie prosił bym o nakierowanie mnie co miałbym zrobić jakie części zakupić
      Przejrzyj sobie dział gotowych konstrukcjo, może coś jescze innego Ci sie spodoba. Jesli juz bedziesz mial wybrane kolumny ktore robisz, to robisz sobie rysunek jak maja wygladac, ajkie dokladnie wymiary, szukasz informacji o strojeniu glosnika rurka BR i wielkosc obudowy do niego i planujesz ewentualna przegrode. jelsi nie znajdziesz tych info to zawsze mozesz zapytac. Jesli bedziesz wiedzial jak maja one dokladnie wygladac i przemyslisz spsob wykonczenia to zamawiasz glosniki i czesci do zwrotnic (ewentualnie gotowe zwrotnice) i idziesz do marketu budowlanego po plyty wiorowe lub MDf, kupujesz dociete na wymiar. Potem wkladasz kable i zwrotnice to wszytsko skladasz do kupy, sklejasz plyty klejem, dla pewnosci mozesz dac wkrety, robisz wykonczenie ( na necie jest duzo poradnikow do fornirowania), wkladasz glosniki juz

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88
        Za 800 zł możesz zrobić lepsze jakościowo kolumny, np http://diyaudio.pl/viewto...&highlight=vifa
        lub chociaz z stx 15 akx i vifa dx 25 http://diyaudio.pl/viewto...cda72ffc#197688
        No na pewno nie na basie :P

Skomentuj

To już zależy czego autor oczekuje, bo z tego co czytałem to ten Visaton ma lepszy niz tonsil 15/40/5 bas, ale za to słabsze średnie tony.

Skomentuj

No oczywiscie :)

Skomentuj

Tak jak dla mnie to wolałbym żeby opierała się na dobrym basie oraz żeby to wszystko ładnie czysto grało.

A więc mam zamówić tego sc10n i w170 (czyli ten w200 będzie gorszy ?)
              Zwrotnica, zrobić nie jestem pewien czy dam rade . A dał byś może dobrą do zamówienia najlepiej z allegro chociaż niekoniecznie.
              Jakiego rodzaju wygłuszenia użyć?
              Czy robić wylot? jak tak to w którym miejscu najlepiej?

Skomentuj

to moze zbuduj sobie sprzet za ok 7tysiakow:
                http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...at=46344&p=1#k

wszystko ladnie opisane

Skomentuj

Zamieszczone przez AVE
                  Zwrotnica, zrobić nie jestem pewien czy dam rade . A dał byś może dobrą do zamówienia najlepiej z allegro chociaż niekoniecznie.
                  jezeli jest gotowy schemat to mozesz wykonac to sam. jak nie jestes w stanie sie tego podjac to mozesz zamowic u jakiegos forumowicza (np u mnie ale to moze potrwac)
                  omijaj zwrotnice uniwersalne z allegro itp.

Zamieszczone przez AVE
                  Jakiego rodzaju wygłuszenia użyć?
                  jest przyklejony temat wiec poczytaj

Zamieszczone przez AVE
                  Czy robić wylot? jak tak to w którym miejscu najlepiej?
                  jezeli chodzi o obudowe typu bass-relfex to dobiera sie ja do danego typu glosnikow...
                  akurat do tego glosnika mozesz ja zastosowac
                  nie ma wiekszego znaczenia gdzie zamiescisz tunel pod warunkiem ze nic nie stanie na przeszkodzie w promieniowaniu tego tunelu.
                  najwygodniej dac go z przodu. umieszczenie go np z tylu powoduje ze kiedy przysuwamy kolumne do sciany to podbijamy pewien zakres basu i moze nam kolumna zaczac buczec...
                  to samo od dolu

AVE, czy napewno dobrze przemyslales ta konstrukcje?
                  bo z tego co czytam to nie bardzo wiesz co i jak :???:

moze zaczniemy od poczatku i zobaczymy czy napewno tego oczekujesz?

napisz w jakim pomieszczeniu ma to grac?
                  co juz slyszales i co ci sie podobalo a co nie?

wg mnie visatony sa troche za drogie jak na swoje mozliwosci :???: (tzn ta tansza seria)

Skomentuj

Pokój około 17 m2.

Hmm słyszałem chyba swoje stare kolumny ale ich się nie da porównać do niczego więć pewnie nic takiego konkretnego co mogę znaleźć na forum.

Dodam jeszcze jedną wzmiankę na temat wzmaka, doczytałem się na nim czegoś takiego "Impedance Use 6 - 16 Om" czy w takim wypadku głośniki 4 omowe nie pasują tu?

//
                    Teraz muszę iść spać bo do pracy rano odpisze dopiero wieczorem.

Skomentuj

no raczej nie..

Skomentuj

Czyli co mam teraz zrobić dodam, że chciałbym złożyć na razie tylko jedną kolumnę a z czasem drugą.

Skomentuj

jedna nie będzie dobrze grac, jak już to musisz od razu dwie zrobic.
                          wzmacniacz też pewnie masz stereo więc musisz mieć dwie kolumny.

Skomentuj

AVE, skoro nie masz pieniedzy to moze cos tanszego a wcale nie gorszego?
                            nie ma sensu pakowac kase w cos co nie jest warte tej ceny

Skomentuj

Na pewno nie gorszego? Bo w planach mam zmianę na jakiś porządny wzmak ale nie teraz. Zależy mi żeby później się nie okazało że kolumny są za słabe.
                              Ten zestaw co podawałem wygląda ładnie i nie widzę negatywnych opinii na jego temat a kolumnę drugą złoże też w niedługim czasie a co do zwrotnic to prawdopodobnie będę miał. Więc czemu nie tych?

Skomentuj

porządny wzmak to nietylko moc. możesz kupic porządny wzmacniacz ale akurat pod wybrane kolumny. i kolumny za słabe to raczej nie będą...

Skomentuj

Zamieszczone przez AVE
                                  Więc czemu nie tych?
                                  no bo za 100zl mozna kupic duzo lepszy woofer :???:
                                  odpisze rano jaki bo nie mam sily myslec

Skomentuj

Plany uległy nieco zmianom skoro mam wydać już na 2 kolumny to mogę przeznaczyć na wszystko 500 zł. Czy da rade z tego złożyć coś konkretniejszego?

Skomentuj

to za taką cene to chyba nie uda ci się tego zrobic..
                                      może jakkieś 2-way na STX?

Skomentuj

AVE, to moze STXy AKX 18 + GDWK AKX
                                        lub mniejszy tonsil GDN 15/40/5 (o ile sie znajdzie) + vifa DX25?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X