Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki głośnik do suba polecacie.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki głośnik do suba polecacie.

Witam. Jak w temacie. Z 2 lata temu zrobiłem suba na Alphard'zie CW1202C grał świetnie, schodził bardzo nisko, niestety brat mie rok o niego męczył i w końcu mu go sprezentowłem. Zamierzam zrobić sobie coś równie dobrego albo lepszego. Głównie suba użwam do oglądania filmów, chcę zrobić coś co schodzi naprawdę nisko, cena głośnika do 400-500zł (jak by było coś super to może i na więcej się skuszę). Generalnie nie siedzę w temacie audio nonstop więc proszę o info jaki aktualnie głośnik nadawał by się wg powyższych danych do suba.
    Z góry dziękuje za info

Jaki masz do tego wzmacniacz, rozumiem, że głośnik do kina. Jaki metraż?

w tej cenie można polecić używanego XXLSa

Skomentuj

Przede wszystkim jaki masz do tego wzmacniacz? Podpinam się pod wypowiedź kolegi wyżej, lub też zaproponuję sls12, lub z tańszych Monacor SPH-265(mam go teraz i w filmach sprawuje się świetnie) no ale to troszkę niższa półka cenowa jakby co

Skomentuj

Metraż pokoju to 22m kw, a suba potrzebuję do kina domowego. Wzmacniacza jeszcze nie mam, jak dobiorę głośnik to wtedy poszukam wzmacniacza, liczę się z tym, że na wzm. i zasialcz też kilka stówek będę musiał wydać (najprawdopodobniej złożę jakiś sam), obudowę też "wystrugam" sam (ojciec stolaż :) )

Co do XXLS roumiem że chodzi o to ??
        http://www.loudspeakershop.eu/glosni...hm-p-1423.html
        qurcze trochę drogawo

a sph-265 to ten?? cena przystęniejsza
        http://www.scort.pl/p/pl/3170/monaco...nowy+250w.html

i teraz pytanie czy ten XXLS jest wart dwókrotnie większej cena niż Monacor sph-265 ??

Skomentuj

akmes, możesz być pewien, że w kinie zmiażdży go bez najmniejszego problemu. XXLSa 12 kupisz za 790zł w akustyk.com.pl jednak zastanów się jak dużą możesz zrobić obudowę bo jest kilka wersji tego głośnika.

Skomentuj

XXLS będzie na pewno sporo lepszy od monacora ale też sporo droższy(nowego monacora nie opłaca się kupować) Ja Ci mojego mogę odsprzedać za 250zł Budę z gołej płyty Ci dorzucę gratis

Skomentuj

Zamieszczone przez Michał K.
              w tej cenie można polecić używanego XXLSa
              w tej cenie jest juz nowy XLS http://www.allegro.pl/item651801563_...l_830_575.html
              no ale przydalaby sie tez membrana bierna
              Zamieszczone przez akmes
              i teraz pytanie czy ten XXLS jest wart dwókrotnie większej cena niż Monacor sph-265 ??
              zaden z tych glosnikow nie jest wart swojej ceny :P
              monacora kolega sprzedawal duzo taniej a XLSa rowniez taniej kupisz (lin wyzej)

jak znajdziesz to mozesz tez kupic mivoc XAW 310

Skomentuj

interesują mnie głośniki raczej 12", który z w/w głośników dobrze zagra w obudowie zamkniętej?? wyczytałem, że XXLS 12 "C" (P830845) nadaje się do zamkniętej, ale czy do tego potrzebna jest jeszcze membrana bierna (nawiasem mówiąc nie bardzo wiem co to jest, szukałem opisów, sporo jest info, że jest potrzebna, ale opisu dla "lajkonika" nie znalazłem). Wielkość obudowy mogę zaakceptować na poziomie 60l-70l. Jeżeli ten XXLS 12 "C" (P830845) byłby dobry dla moich wytycznych to może ktoś wie gdzie go można tanio kupić?? chyba że ktoś ma pomysł na jakiś tańszy głośnik (12", obudowa zamknięta, do kina domo., muzyka bardzo rzadko)

Skomentuj

Zamieszczone przez akmes
                  wyczytałem, że XXLS 12 "C" (P830845) nadaje się do zamkniętej
                  mialem ten glosnik wlasnie w obudowie zamknietej. sluchal go rozniez michal k oraz UKA. jednoglosnie twierdzimy ze to nie najlepszy sposob na wydanie 1500zl :]

Zamieszczone przez akmes
                  ale czy do tego potrzebna jest jeszcze membrana bierna (nawiasem mówiąc nie bardzo wiem co to jest, szukałem opisów, sporo jest info, że jest potrzebna, ale opisu dla "lajkonika" nie znalazłem).
                  membrana bierna to glosnik bez napedu (czyli bez magnesu i cewki) a pelni role podobna co tunel b-r. tylko ze w przypadku tunelu musialbys w mala obudowe wcisnac 10-12cm rure o dlugosci ok metra :P

z membrana bierna te glosniki (nie ten do obudowy zamknietej) graja ciekawiej. ale wg mnie to nadal sie nadaje tylko do kina :P

Zamieszczone przez akmes
                  chyba że ktoś ma pomysł na jakiś tańszy głośnik (12", obudowa zamknięta, do kina domo., muzyka bardzo rzadko)
                  w/w mivoc lub przynajmniej peerless SLS12. wg mnie bylby ciekawszy i bardziej uniwerslny

Skomentuj

Odświeżam tamat, niestety z różnych przyczyn nie mogłem wcześniej go dokończyć, teraz mam już więcej wolnego czasu. Ponieważ aktualnie dysponuje trochę mniejszym budżetem dlatego wybórł padł na SLS 12 do tego gotowy panel Matronix WXP3K http://www.matronix.pl/?cmd=WXP3K

To wszystko chcę zamknąc w obudowie closed około 100L , wg winisd przy -6db będzie około 34hz a "group delay" przy 34hz jest 6,1ms

Dla obudowy br 100L i strojone na 22hz przy -6db jest 29hz a group delay przy 34hz jest 8,8ms

Czy dla tej obudowy zamkniętej będzie to dobry zestaw przy założeniach jak wcześniej podałem czyli pokój jakieś 22m kw z i raczej filmy niż muzyka czy lepiej jednak br??

Skomentuj

akmes, robisz tyle bledow ze zaraz sie okaze ze bedziesz musial sprzedac ten glosnik...
                      Zamieszczone przez akmes
                      do tego gotowy panel Matronix WXP3K http://www.matronix.pl/?cmd=WXP3K
                      kupiles juz go? bo marcin zawiesil swoja dzialalnosc...
                      Zamieszczone przez akmes
                      To wszystko chcę zamknąc w obudowie closed około 100L , wg winisd przy -6db będzie około 34hz a "group delay" przy 34hz jest 6,1ms
                      czy znowu mam dac w podpis ze na te bzdury sie nie patrzy?
                      olej te wykresy opoznienia grupowego i innych smieci bo nie sa miarodajne...

SLS12 w 50-60 litrow b-r

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                        kupiles juz go? bo marcin zawiesil swoja dzialalnosc...
                        Nie jeszce nie mam ani panelu ani głośnika chciałem się upewnić przed zakupem (czytałem o tym panelu wcześniej na forach i raczej nikt nie narzekał) w takim razie jaki gotowy panel polecasz??

Zamieszczone przez Pawel S.
                        olej te wykresy opoznienia grupowego i innych smieci bo nie sa miarodajne...
                        SLS12 w 50-60 litrow b-r
                        ok spróuję w 60 litrach - na ile mam stroić b-r ?? i czy w takim razie do obliczaniu tunelu b-r lepiej nie używa winisd??[/quote]

Skomentuj

Zamieszczone przez akmes
                          w takim razie jaki gotowy panel polecasz??
                          dobre sa panele irka - ale na nie poczekasz dosc dlugo :???:
                          reszty nie testowalem wiec nie powiem
                          Zamieszczone przez akmes
                          i czy w takim razie do obliczaniu tunelu b-r lepiej nie używa winisd??
                          on sie nadaje wlasnie jedynie do obliczania tuneli :P
                          cala reszte mozesz olac

Zamieszczone przez akmes
                          ok spróuję w 60 litrach - na ile mam stroić b-r ??
                          to 12" - mozesz sprobowac 35-38Hz

Skomentuj

A jaki napęd do tej 12" bo nigdzie nie znalazłem jaką moc może przyjąć?

Skomentuj

spokojnie 200w przyjmuje
                              ale juz 50w mozna go ruszyc wiec jak znajdziesz panel 100-150w to bedzie dobrze

Skomentuj

Popatrz pa allegro za panelami (mivoc albo takie chińczyki ze wskaźnikiem wysterowania na kabelkach :) )

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
                                  takie chińczyki ze wskaźnikiem wysterowania na kabelkach :)
                                  możesz dać przykład bo nie mogą znaleźć. Najlepiej link.
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

melisław, lklukasz, obecnie ich nie ma na allegro bo też szukałem ostatnio

Skomentuj

A z panelami Stxa już ktoś miał styczność? Ten http://stx.pl/index.php/product/show/id/240 wcale nie taki tani. Moc max 300W pewnie przy 4ohmach, 200W/8 na Toshibach. Waga 3,2kg troche mało, ciekawe czy chociażby na toroidzie :roll:

Skomentuj

Ja raczej myśle że obie moce są na 4 ohm tylko pierwsza jest taka normalna a druga to po prostu żeby ładnie wyglądało Przy 8R to ona ma pewnie jakieś 100-120W... To po pierwsze, a po drugie to jest konstrukcja Irka Więc można się go zapytać, jak ktoś jest zainteresowany, jak jest zbudowany :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X