Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub jak Bose, pytania.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sub jak Bose, pytania.

Witam wszystkich,
    Chciałbym zbudować suba, na kształt BOSE ACOUSTIMASS 10/15.
    link do "schematu"
    http://img387.imageshack.us/img387/4899/669977777.jpg
    Mam pytanie, a w zasadzie 2 pytania

1. Jakich głósników użyć i jakiego wzmacniacza (mam do przeznaczenia okolo 800 zl)
    2. Z czego zrobić "skorupe" ( powiem tylko ze pracuje w fabryce mebli, wiec proaktycznie kazdy rodzaj drewna, bądz płyt nie jest dla mnie problemem)

Z góry dziękuje za pomoc i obiecuje foto relacje.

A umiesz obliczyć taką obudowę na tyle optymalnie, żeby wybrany głośnik zagrał w niej jak najlepiej?
    To nie taka prosta sprawa - złożyć skrzynię i w środku wstawić jakiegoś "ślimaka". Takie obudowy bardzo ciężko zaprojektować. Efekt może być taki, że głośnik będzie grał w niej dużo gorzej niż w klasycznej BR.
    Wszystko pięknie wygląda na obrazku, jednak w rzeczywistości może być zupełnie inaczej.

Skomentuj

Bose zawsze lubilo wynalazki a ich sprzet gra inaczej niz inny.
      Tak jak kolega napisal wyzej kopiowanie ich konstrukcji bez znajomosci zasady jej dzialania mija sie z celem.

Skomentuj

Jak widać, nie znam się na tym, więc co byście mi radzili, problem w tym że maxymalne wymiary to, 23 cm czerokości i 50 długości wysokość dowolna. Jakiś pomyśł.

Raz jeszcze dziekuje

Skomentuj

8" w obudowie B-R

Skomentuj

Dziekuje bardzo za pomoc

Skomentuj

dzis ogladlaem mazde rx8 z naglosnieniem Bose, powiem ze odluch robi wrazenie :) niczego nie brakowalo. Jak sie zdecyduje na fure to w przyszlym tyg wstawie foto sprzetu

Skomentuj

Zamieszczone przez konradzik88
                dzis ogladlaem mazde rx8 z naglosnieniem Bose
                kupujac takie auto akurat bym sie nie przejmowal audio :lol:

Skomentuj

do wyboru jest mazda rx8 lub nissan 350z spalanie to samo cena tez 7,5tsy euro ale na nissana wieksze clo i akcyza ;/ musze sie jeszcze zastanowic ale mazda robi wrazenie :) tylko te 15-18L po miescie przeraza

Skomentuj

Za 7.5 tys ojro to mozna piekne Camaro SS z silnikiem V8 LS1 kupic, ktory zjada te japonskie atrapy samochodow na sniadanie :)a do tego jakie mozliwosci tuningu i ten dzwiek silnika...
                    A co do BOSE, kiedys mialem suba tej marki ale moj byl w obudowie pasmowo przepustowej. To co jest na tym zdjeciu w temacie to linia transmisyjna. Proba skopiowania tego na 99% bedzie porazka. Trzy glosniki w linii transmisyjnej to dosc nieprzewidywalna konstrukcja, bez kilku prototypow i dokladnych pomiarow nic nie wyjdzie. Choc z drugiej strony sub na linii transmisyjnej ( z jednym glosnikiem lub dwoma w konfiguracji push-pull ) to bardzo wdzieczna i latwa kontrukcja wbrew pozorom. Trzeba sie tylko trzymac pewnych wytycznych. Problem z linia transmisyjna pojawia sie gdy znajduje sie w niej glosnik nisko-sredniotonowy. Suby na linii to "pestka".

Skomentuj

[wygasnie] jakos bankrutujacy amerykaniec do mnie nie przemawia Nissan to nie japoniec juz tylko francuz :) chcoaiz 04 rok to jeszcze japonia

Skomentuj

Zamieszczone przez konradzik88
                        [wygasnie] jakos bankrutujacy amerykaniec do mnie nie przemawia Nissan to nie japoniec juz tylko francuz :) chcoaiz 04 rok to jeszcze japonia
                        A co ma piernik do wiatraka? Dzis mozna kupic kazda srubke do 40 letniego camarusa, a za drugie 40 lat do tego z lat obecnych tez kupisz kazda czesc. V8 Muscle Roxx!

Skomentuj

[wygasnie] jakos za 40k wole rx 8 to wykonczenie srodka ten design bryly, te otwierane tylne drzwi w stylu retro ten samochod ma dusze

Skomentuj

panowie, kontynujemy temat w watku motoryzacyjnym?
                            konradzik88, napisz tam to od nowa - nie moge postow przeniesc

Skomentuj

Czaruję...
                            X