Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pomoc w zaprojektowaniu zwrotnicy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pomoc w zaprojektowaniu zwrotnicy

Witam
    Prosiłbym Was o pomoc w zaprojektowaniu zwrotnicy do kolumny trój drożnej na glosnikach GDWK 10/200/8PJ ,gdm 14/130/8/SC i dwóch glosnikach gdm 20/80/2.

Jest zwrotka pod pj + stx150 + stx22. Czyli jedyne nad czym musisz popracowac to odciecie tych 2 basow odpowiednie oraz ew wyrownanie SPL tlumikami. Poszukaj zwtorki w dziale gotowych.

Skomentuj

Dz0ny888, primo - slaby sredniak
      secundo - drogie woofery
      tertio - bez wysylki glosnikow nikt ci tego nie zaprojektuje

zrob to

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
      http://rapidshare.com/files/177773096/3_drogi_STX.exe
      http://rapidshare.com/files/20136868...gi_STX_SCX.exe

i nie czepiaj sie ze "tylko" jeden GDN - w zupelnosci wystarczy
      a na 2szt to juz moze zabranac efektownosci GDWK + GDM :???:

Skomentuj

Dz0ny888, rob to co Ci mowi Paweł :) zrobilem wlasnie te 3 drogi i jestem w trakcie odsluchow :razz: wiem ze pewnie martwisz sie basem ale te dwa gdn_y potrafia niezle namieszac w moich 20mkw przy pokretle basu na polowe :) srednica jest wyrazna, gora nie kluje w uszy :) wszystko masz podane na tacu tylko kopiowac :)

przy Twoim zestawieniu poniesiesz wielkie koszta i nikt nie wie jaki bedzie z tego efekt ...

Skomentuj

A co myślicie jeśli bym wykonał taką zwrotnice??

Skomentuj

jesli sam ja robiles to jest wielka niewiadoma..bez sprzetu pomiarowego nie zrobisz dobrej zrotnicy :!:

czemu nalegasz tak na te glosniki? kupiles je juz?

Skomentuj

Tak mam juz te glosniki. Wykonam zwrotnice ktorą podal Paweł. Mam pytanie do Was jeszcze bo nie znam sie na takich rzeczach wogóle i chce zapytac czy te wartości przy rezystorach tą są w ohm czy w kilo?

Skomentuj

zwrotnica podana przez Pawła nie jest uniwersalna i nie pasuje do Twoich glosnikow :!:
                bedzie wielka KUPA z tego :razz:

napisane jest wyraznie Ohm

Skomentuj

aha no to jestem lekko w ... bo mam juz zakupione glosniki. Pomiarów nie mam jak zrobic;/

Skomentuj

tak to jest jak sie kupuje a potem pyta :) albo wyslesz komus te glosniki zeby Ci je pomierzyl albo sprzedasz te i zamowisz nowe

Skomentuj

A gdybym np poszukal na forach jakie ktos elementy zastosował do takich glosników jak ja mam i zrobił zwrotnice?? Było by to dobre??
                      tutaj znalazłem elementy do gdn 20/80/2 http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=5351 no i do gdwk 10/200/8pj juz mam, tylko jeszcze do sredniotonowego musialbym poszukac.

Skomentuj

nie bede Cie oszukiwal... moim zdaniem bez sensu. mozesz sprobowac, poeksperymentowac, moze akurat Ci sie spodoba gra tego sprzetu, ale licz sie z tym ze mozesz wywalic kase w bloto

Skomentuj

Zamieszczone przez slipknot1989
                          moze akurat Ci sie spodoba gra tego sprzetu, ale licz sie z tym ze mozesz wywalic kase w bloto
                          Poczatkujacy to bedzie sie cieszyl z byle jakiego glosnika plus wysokotonowka przez kondensator. To klasyka, kazdy od tego zaczyna i kazdy sie cieszy jak gra. A jak kolega chce zaryzykowac wiecej kasy to jego sprawa tylko zeby wiedzial ze zle dobrana zwrotnica moze spalic glosniki i wzmacniacz rowniez! Kiepskie brzmienie to akurat najmniejszy problem.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                            Poczatkujacy to bedzie sie cieszyl z byle jakiego glosnika plus wysokotonowka przez kondensator. To klasyka, kazdy od tego zaczyna i kazdy sie cieszy jak gra.
                            calkowita racja ..sam tak zaczynalem ale wtedy nie wiedzialem o istnieniu takiego forum :roll:

Skomentuj

Zamieszczone przez Dz0ny888
                              A co myślicie jeśli bym wykonał taką zwrotnice??
                              to co pokazales to 2 drozne monitorki z dolaczonym subem pasywnym - totalna porazka :P
                              nie dosc ze impedancja spadnie do niebezpiecznych wartosci to jeszcz zanim GDNy sie rozkreca to GDM padnie :P

opcje masz 2
                              1. zrobisz dowolna zwrotnice byle tanio i glosniki sie nie spalily
                              2. zamienisz GDMa na GDN 14 SCX, wykonasz monitory na tych glosnikach (jest gotowa zwrotnica) a GDNy zasilisz osobnym wzmacniaczem.
                              w ten sposob uzyskasz zestaw 2.2 ktory jest drozszy ale duzo latwiejszy do zestrojenia i do wykonania dla kogos bez sprzetu pomiarowego

Skomentuj

A co myslicie nad czyms takim bo kolumny mają być do filmów. Zrobić cztery monitorki na głosnikach GDWK 10/200/8PJ ,gdm 14/130/8/SC. Zostawiłbym jednego gdm 20/80/2 i zrobil z niego subwoofer. Zwrotnice do subwoofera i monitorów są na necie. Co o tym myslicie??

Skomentuj

pokaz gdzie masz zwrotnice do GDWK + GDM?
                                  no a sub aktywny wiec nie wiem po co ci zwrotnica :P

Skomentuj

Czaruję...
                                  X