Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Modyfikacja głośnika 15" - brak zejścia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Modyfikacja głośnika 15" - brak zejścia

Czy jest możliwa jakakolwiek modyfikacja głosnika która sprawi że będzie niżej schodził?
    Mam głośnik EMPHASER EG15 oto jego parametry
    Fs 32Hz
    Vas 299 L
    Mo 85g (mms?)
    Qts 0,346
    Qes 0,364
    Qms 7,05
    SPL 96,1 db

(moze coś spaprałem w winisd - wykres jest tragiczny)

Ma papierową membranę, piankowe zawieszenie górne, xmax w jedną stronę ok 8 mm 400w jest bardzo szybki, ALE nawet w 150L obudowie bassreflex praktycznie nie ma zejścia, -3db osiąga w okolicach 40-50Hz czyli tyle ile przeciętna 12" w obudowie zamkniętej. Czy jest możliwość jakiejkolwiek przeróbki głośnika żeby jednak zaczął grać jak subwoofer a nie głośnik kickbasowy?

Zawsze mozna sprobowac linii transmisyjnej strojonej do czestotliwosci rezonansowej glosnika. Z pewnoscia da ona nizszy bas niz bassreflex. Problem tylko w koniecznosci wykonania drugiej skrzyni i to niemalej...

Skomentuj

ja nie wiem może walnę teraz jakąś głupote;
      ale może trzeba więcej mocy?
      moze to wina słabego wzmacniacza? :razz:

Skomentuj

A jakim wzmacniaczem go napedzasz?

Skomentuj

bawiles sie ze zmiana litrazu? na elce koles go mial w 130 litrach i mu sie podobalo albo faktycznie wina napedu

Skomentuj

130 litrow czy 150 to zadna roznica. Nie zawsze to co pokazuje symulator sprawdza sie w praktyce baa nawet mialem glosnik (estradowy) ktory pomiarowo schodzil do 30hz a i tak gral twardo w duzej nisko strojonej obudowie. Krotko mowiac ten typ tak ma i tu nie wiele sie zrobi. Trzeba pamietac ze wiele osob szuka szybkiego twardego basu a inni szukaja miekkiego dominujacego dudnienia wiec kazdy glosnik jest dobry tylko trzeba znalezc mu odpowiedniego wlasciciela.

Krotko mowiac pobawiles sie glosnikiem wiec czas na konstrukcje z innym. Ja tak przewalilem przez swoje rece setki roznych glosnikow ale nie powiem ktory byl najlepszy bo kazdy gral inaczej i kazdego dalo sie sluchac.

Skomentuj

Zamieszczone przez slipknot1989
              bawiles sie ze zmiana litrazu? na elce koles go mial w 130 litrach i mu sie podobalo albo faktycznie wina napedu
              A ja go miałem w 140L i mi się nie podoba z dwóch względów - pomimo zajętego całego bagażnika nie grał tak jak chcę. Na pewno wina napędu to nie jest :smile:
              Ten głośnik mi się właśnie podoba - jest piekielnie szybki, stopka brzmi po prostu bosko. Ale hiphopu sobie nie posłucham. Chyba ostatecznie wyląduje w 90L BR i na tym się skończy

Skomentuj

Zamieszczone przez mskojon
                Ten głośnik mi się właśnie podoba - jest piekielnie szybki, stopka brzmi po prostu bosko. Ale hiphopu sobie nie posłucham.
                nie lepiej zrobic tak jak mowi Irek? zbudowac cos nowego co bedzie spelnialo Twoje wymagania? mialem kiedys altusy i tez mi sie PODOBAŁY :wink: czasem warto sprobowac czego innego moze nawet i mniejszego grajacego podobnie albo nawet lepiej :)

Skomentuj

Zmień sub na CV Stroker 15" :P

Skomentuj

Zamieszczone przez cursor
                    Zmień sub na CV Stroker 15" :P
                    Dobry pomysł Szkoda że taki kosztowny :cry:
                    nie lepiej zrobic tak jak mowi Irek? zbudowac cos nowego co bedzie spelnialo Twoje wymagania? mialem kiedys altusy i tez mi sie PODOBAŁY :wink: czasem warto sprobowac czego innego moze nawet i mniejszego grajacego podobnie albo nawet lepiej :)
                    Słyszalem już wiele głośników, i właśnie ten jest super do słuchania muzyki. Tylko nie ma zejścia, cholera, i bardzo mnie to denerwuje. Poza tym nie mam aktualnie forsy na nowy przetwornik.
                    Jakiś czas temu miałem kupić Raptora 15 i kiedy już prawie byłem zdecydowany zobaczyłem że ma jedną cewkę 4Ω@1kw... ale po co kupować głośnik którego nie będę miał czym zasilić...

Gdzieś wyczytałem że Vas zależy od tego jak podatne są zawieszenia - czyli czy w praktyce powinno skutkować to zmniejszeniem objętości skrzyni. Czy może nie?:P

Skomentuj

Mialem kiedys zachwalanego Sonica 15 i parwde muwiac to brzmial mulowato i bardzo cicho, mimo ze pomiarowo mial dobre zejscie i duza efektywnosc to do muzyki jest kiepski.
                      Ale mozliwe ze komus by sie taki mulowaty, dudniacy bas podobal.

Zamieszczone przez mskojon
                      Gdzieś wyczytałem że Vas zależy od tego jak podatne są zawieszenia - czyli czy w praktyce powinno skutkować to zmniejszeniem objętości skrzyni. Czy może nie?:P
                      Czym mieksze zawieszenie i czym lzejsza membrana Vas jest wyzszy ale tuningowanie glosnika zmienia caly szereg parametrow i w zasadzie wymagana objetosc i uzyskiwane efekty sa bardzo podobne. Nie da sie zmienic tylko jednego parametru.

Skomentuj

Czaruję...
                      X