Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak zmodyfikować zwrotnicę?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak zmodyfikować zwrotnicę?

Witam. chciałbym zmodyfikować zwrotnicę ale potrzebna mi wasza pomoc.
    Chodzi mi głównie o złagodzenie głośnika średnio tonowego, ściszenie, stłumienie go gdzieś na oko 4db. bo za głośno gra od reszty gł.

Proszę o porady jak to zrobić,

Kolumny Diora - ZgC-120-8-903
    Moc znamionowa 120W
    Moc muzyczna 180W
    imp. 8 Ohm
    Pasmo prze. 45-20000Hz
    Efektywność 88 +-2 dB

Zamieszczam fotki.

W temacie może nie pomogę ale nie mogę się powstrzymać od napisania pochwały dla Ciebie :wink: Pierwszy post, dobry dział, wszystko opisane(w czym problem, czego oczekujesz, fotki, opisy, schematy) No jednym słowem brawo dla tego Pana! Witamy na DIYaudio.pl :diy:

Skomentuj

moze wystarczy prosty tłumik.. niech mnie ktos poprawi jesli sie myle :)

http://img514.imageshack.us/img514/2807/tlumikip.png

Skomentuj

Ze schematu wynika, że już jest mocno stłumiony. Czy wg Ciebie całe jego pasmo gra za głośno czy jakaś częstotliwość. Podejrzewam, że wkurza Cię jego końcówka czyli 3...4kHz - częstotliwości, które drażnią uszy.
        ad1 jeśli całe pasmo 6R8 zmień na 4R7 (testowo)
        ad2 jeśli pasmo końcowe, musisz zmienić cewkę 0,4mH na większą.

Skomentuj

Dzięki za przywitanie i za pomoc

DIGIPROCOMP Masz rację z tą końcówką 3...4kHz - częstotliwości, nie wiedziałem że tak też można...

a ta cewka 0,4mH, to jest ta najmniejsza (na fotce) czy ta średnia?
          myślę że to ta średnia.

Skomentuj

Raczej ta średnia... po ścieżkach dojdziesz (wspólna z 2,24mH i 2,2uF). Do testu kup 0,68...0,82mH i odwijaj zwoje, jak za dużo obetnie.

Skomentuj

Mam jeszcze pytanie, na ile większą mam ją na początek wymienić, tak żeby nie za mocno stłumić a jednocześnie już było słychać różnicę?

Skomentuj

Każdy głośnik ma inną charakterystykę przetwarzania częstotliwości i każdy słuchacz ma inne preferencje odsłuchowe. Niestety to wymaga czasu na testy. Lepiej 0,82mH żeby mieć z czego odwinąć.

Skomentuj

Czaruję...
                X