Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Konstrukcja oparta na STX GDN-38-550-8-AE

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Konstrukcja oparta na STX GDN-38-550-8-AE

Witam wszystkich,

Zmuszony jestem do wykorzystania głośników jakie leżą u mnie w domu, są to 15 calowe głośniki estradowe STX GDN-38-550-8-AE,

Założenia jakie muszę uwzględnić przy budowie:

- wymiar podstawy musi dokładnie wynosić 34,50 cm x 64,50 cm, musi to być regularny prostopadłościan
    - w konstrukcji będzie tylko ten głośnik, sygnał będzie doprowadzony ze zwrotnicy 3 drożnej, ale nie wiem o jakiej charakterystyce
    - kolumnę powinien charakteryzować niskie zejście oraz w miarę możliwości wysoka sprawność

Sprawa budowy ogranicza się do określenia dwóch rzeczy:
    - wysokości obudowy oraz jej typu

Robiłem wstępne symualcje w winisd, program sugeruje budowę zamkniętą ale już przy 50hz jest spadek -3db dlatego wydaje mi się że lepiej byłoby zrobić bass reflex, tam z kolei pojawia się problem wysokiego poziomu group delay, jakie rozwiązanie byłoby lepsze? i na jaką częstotliwość stroić, ja ustawiałem w okolicach Fs.. proszę o wypowiedzenie się w tej kwestii

nie ten dział!!!

Skomentuj

Te głosniki nie sprawdza sie zupelnie w 3way (chyba ze reszta przetwornikow tez bedzie estradowa). Musialbys tam dac chyba ze 4 sredniaki i nie mysle nawet ile wysokotonowek zeby nie ujarac ich mocowo albo bas bedzie wykorzystywany w 30%.. jesli robisz 3way to max na jakims glosniku 12" ktory przyjmie np 150-200W za to bedzie mial cos takiego jak zejscie bo te glosniki go nie maja.

Jesli i tak uprzesz sie robic taka konstrukcje to glosnik nadaje sie do BR strojonego na jakies 40 pare Hz pewnie.. symulator odpal

Skomentuj

Standardowo... 90-100l 45hz...

Zamieszczone przez n_omyzs
        za to bedzie mial cos takiego jak zejscie bo te glosniki go nie maja.
        Ze niby 38-550 zejscia nie ma?

Skomentuj

Zamieszczone przez Maxi
          Ze niby 38-550 zejscia nie ma?
          Ze niby nie ma. Od tego sa wieksze estradowe glosniki. Nie ma sensu pchac sie w 15" które jak pisze Maxi "ze niby nie ma zejscia" jesli mozna dac 10" ktore zejdzie tak samo nisko w warunkach domowych ale bedzie mialo mniejsza skrzynie i nie bedzie marnowac swojego potencjalu mocowego.

Skomentuj

To zalezy do czego ma ten glosnik byc...

Tak to mozemy sobie gdybac na temat zejsc glosnikow

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
              te glosniki go nie maja.
              Jeśli porównać je z jakimś samochodowym wooferem to masz racje...ale nie przesadzaj :mrgreen:

Skomentuj

Witam dzisiaj zamieszczę zdjęcia co to ma być, może będzie łatwiej coś wykombinować, mam takie a nie inne głośniki i szukam sposobu na jak najlepsze wykorzystanie

Skomentuj

Zamieszczone przez GTK
                  Jeśli porównać je z jakimś samochodowym wooferem to masz racje...ale nie przesadzaj :mrgreen:
                  Porownuje z domowymi glosnikami. Na 45Hz stroi sie monitorki na 15cm glosniczkach. Wiadomo ze w domowym zastosowaniu o wiele lepiej sprawdzi sie dobre 10" "domowe"

Skomentuj

Zdjęcia znajdują się tutaj http://picasaweb.google.pl/kiciafu/KolumnyZdjecia#
                    Chodzi mi o przebudowę tej czarnej skrzyni jest ona policzona dla innego głośnika, zależy mi aby pudło nie wystawało tyle tylko było równe z górą dlatego zaznaczyłem, że podstawa ma mieć określone wymiary, robiłem symulacje w winisd ale nie wiem czym się kierować czy bardziej liniową charakterystyką czy mniejszym group delay, przy litrażu 180l robi się niewielki garb tak +1,5db przy niższych częstotliwościach, nie chcem też aby kolumna była strasznie wysoka, wciąż nie mam jasności co do typu obudowy ale jak nikt mnie nie przekona żeby była zamknięta to będzie otwarta tak jak w tej obudowie

to co jest na zdjęciach nie zostało stworzone przeze mnie, mi zależy na przerobieniu spodu bo zyskam przestrzeń w pomieszczeniu, pomimo tego, że komponenty użyte przy tej cztero drożnej konstrukcji, nie należą do jakiejś wysokiej klasy (zwłaszcza ten głośnik w środku) zestaw gra naprawdę dobrze, napędzany jest wzmacniaczem dual dość sporej mocy (550W pobór z sieci) także z 80W na kanał będzie, jak macie jakieś sugestie co do przeróbki proszę pisać

Skomentuj

:shock:

Zamieszczone przez GTK
                      przy litrażu 180l robi się niewielki garb tak +1,5db przy niższych częstotliwościach, nie chcem też aby kolumna była strasznie wysoka, wciąż nie mam jasności co do typu obudowy ale jak nikt mnie nie przekona żeby była zamknięta to będzie otwarta tak jak w tej obudowie
                      Przeciez napisalem...
                      Standardowo... 90-100l 45hz...

Skomentuj

no właśnie obudowa 100l i 45Hz nie wypada w programie zbyt dobrze...dużo lepsze rezultaty osiąga się przy niższym strojeniu i większej obudowie

Skomentuj

GTK, bedziesz sluchal w programie czy w zyciu?

Skomentuj

Zamieszczone przez GTK
                            no właśnie obudowa 100l i 45Hz nie wypada w programie zbyt dobrze...dużo lepsze rezultaty osiąga się przy niższym strojeniu i większej obudowie
                            to jest tylko program a nie wyrocznia :) sluchaj kolegow jesli mieli do czynienia z tym glosnikiem to raczej maja racje :razz:

Skomentuj

Nie zamierzam ściśle stosować się do zaleceń programu, wiem, że rzeczywistość będzie inaczej wyglądać, ten program to nie jakaś wyrocznia ale skoro ma stanowić narzędzie wspomagające to z niego próbuje korzystać, interesuje mnie jak widzą to inni, narazie padła jedna nie poparta argumentami propozycja co do litrażu i strojenia liczę na więcej sugestii pozdrawiam

Skomentuj

GTK, Maxi ma suba na tym glosniku wiec jest przetestowany i widocznie gra dobrze.

Skomentuj

Czaruję...
                                X