Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

regeneracja głośnika?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

regeneracja głośnika?

Witam. mam w domu takie kolumienki tonsila:
    GDN 20/60/8
    GDM 18/80
    GDWK 9/80/9
    GDWT 9/70/1

jakiś czas temu przez przypadek trafiłem piłką w GDN 20/60/8 i nie chce grać... co mogło się stać i czy da się to jakoś naprawić?

Witam to co podaleś to są glośniki a nie kolumienki oczywiście da sie to naprawić trzeba rozebrać glośnik i sprawdzić w jakim stanie jest cewka artykół jest na stronie głównej jak regenerować glośniki.
    http://www.diyaudio.pl/portal.php?show=11

Skomentuj

jak to nie kolumny? a jeśli to nie cewka się popsuła to co to mogło być?

Skomentuj

To co podaleś to są oznaczenia głośnika jeśli nie gra głośnik to tylko może być cewka
        zaglądaleś do artykółu? tam jest wszystko czego Ci potrzeba.

[ Dodano: 2009-07-10, 19:53 ]
        Ale byków narobiłem :oops:

Skomentuj

w artykule nie ma jak odkleić od głośnika wgniecioną kopułkę przeciw pyłową
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

jest napisane czytaj dobrze starą odcinasz wklejasz nową

Skomentuj

Hubertoos0222,
              to mój błąd sorry :oops:
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Luz

Skomentuj

czyli trzeba kupić i cewkę, i kopułkę przeciwpyłową?

a co z membraną? też trzeba nową kupić czy będzie dało się przykleić ponownie? bo tam w artykule jest wymiana membrany a nie cewki.

Skomentuj

Wszystko jadno czy wymieniasz wszystko czy tylko membrane czynności są takie sam przeczytaj dokładnie kilka razy najpierw sprawdź co się stało.

Skomentuj

tam nie jest napisane czy jeśli zmieniam tylko cewkę to trzeba też kupować drugą membranę, kopułkę, itp. a ja pytam czy jeśli już oderwę membranę i kopułkę to czy można je znowu przykleić czy trzeba nowe kupować?

Skomentuj

czarny1906, powoli, spokojnie, nic nie tnij!
                        opisz co sie dzieje z glosnikiem. czy mozna go normalnie ruszyc reka?
                        czy moze sie blokuje?
                        jak cos ociera lub nie moze sie ruszyc to musisz go rozebrac i skleic na nowo
                        jak sie porusza normalnie ale nie gra to sprawdz na poczatku linki laczace terminal z cewka

Skomentuj

coś ociera. jak go nacisnę to nie odskakuje tak jak powinien i zostaje w takim położeniu jak go nacisnąłem. gra trochę, ale słabo.

czyli mam tylko go rozebrać i z powrotem złożyć? a będzie dało się przykleić z powrotem tą kopułke przeciwpylną i membranę i nic się z nimi nie stanie?

Skomentuj

Zamieszczone przez czarny1906
                            gra trochę, ale słabo
                            Trzeba było tak od razu to cewka jest dobra najpewniejsze bedzie kupno nowej membrany starą możesz przykleić spowrotem ale wątpie czy uda się ją odkleić idealnie moja rada postaraj się powoli odkleić zawieszenie górne potem dolne odlutuj linki od terminali wyjmij całość ostrożnie i sprawdź co konkretnie sie stało prawdopodobnie coś sie odkleiło chyba karkas z cewką i klinuje się w szczelinie jak możesz to podeślij fotke głośnika

Skomentuj

Hubertoos0222, widze ze malo glosnikow robiles :P

czarny1906, odklej kopolke przeciwpylowa. jak sie postarasz to uda ci sie pozniej przykleic ja na miejsce bez szkody w wygladzie
                              podgrzej opalarka lub malym palnikiem kosz w okolicach gdzie jest przyklejone dolne zawieszenie. pozwoli to zmiekczyc klej i ulatwi odklejanie
                              wycentrujesz cewke na rdzeniu tak jak jest to opisane na stronie glownej. przykleisz dolne zawieszenie i powinno byc OK

Skomentuj

dobra. to ja to zrobię za jakiś tydzień bo jutro wyjeżdżam i muszę się w końcu zacząć pakować :P napiszę za ok. tydzień jak mi poszło;p
                                pozdrawiam;]

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                  Hubertoos0222, widze ze malo glosnikow robiles
                                  Nie trafiłeś parę zestawów do altusow i altonów zrobilem i nigdy nie myślalem żeby oszczędzać stare membrany jedynie cewki jak były dobre to zostawiałem czasami zawieszenie dolne ktore można odkleić bez użycia palnika :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez Hubertoos0222
                                    czasami zawieszenie dolne ktore można odkleić bez użycia palnika
                                    stare tonsile klejone na twardy klej ktory po latach sam puszcza?

Skomentuj

Te też :lol:

[ Dodano: 2009-07-11, 23:16 ]
                                      Raz nawet naprawilem jakiegoś buszmana ale bez żywicy sie nie obylo

Skomentuj

Czaruję...
                                      X