Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomożecie? (stereo, 3-way, podłogówki) ok. 3000

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomożecie? (stereo, 3-way, podłogówki) ok. 3000

Ponieważ to mój pierwszy post na tym forum, pozwólcie, że się przywitam.
    Mam na imię Marcin i jestem łodzianinem.
    Od jakieś czasu czytam to forum, Wasze wypowiedzi i dojrzewa we mnie myśl o zbudowaniu swojego zestawu kolumn DIY.

Cokolwiek powstanie, będę chciał to napędzić amplitunerem Onkyo TX-SR501.
    Wiem, nie jest to najwyższa klasa, ale jest jaki jest i na razie taki zostanie.
    Może kiedyś uda mi się wymienić go na coś porządniejszego.

Pokój - 5x5m.
    Sumę jaką chciałbym przeznaczyć na całość (przetworniki, zwrotnice, obudowy, kable) to ok. 3000-3500 PLN.
    Nie podpowiadajcie mi, żeby dołożyć, bo już dokładam od jakiegoś czasu i więcej nie dam rady :smile:

Moje oczekiwania: stereo, podłogówki, system 3 drożny, BR najchętniej z przodu, wysokość ok. 100 cm.

Bardzo mi zależy, na dobrym wykorzystaniu tej sumy, ponieważ kilka lat temu kupiłem to, co kupiłem i zachwycony nie jestem.

Ponieważ (wybaczcie odrobinę wazeliny) jestem pod dużym wrażeniem Waszej znajomości przedmiotu oraz doświadczenia, wiem, że bazując na Waszej wiedzy mam duża szansę zrealizować swoje marzenia o posiadaniu naprawdę dobrego zestawu kolumn.

Moja wiedza jest - delikatnie mówiąc - niewielka. Chęci - znacznie większe.

Dlatego też, będę musiał bazować na jakimś gotowym projekcie i po prostu go skopiować, ewentualnie zlecając budowę zwrotnic fachowcowi.

Podobają mi się Akkusy V3, ale liczę na Wasze uwagi i propozycje.

Pomożecie? :grin:

Może to http://www.akustyk.com.pl/projekty/HD3.html ale ten Onkyo nie pozwoli nawet rozwinąć skrzydeł tym HDS-om. Jak zamówisz wszystko w akustyku to projekt obudowy i schemat zwrotnicy dostaniesz wraz z zamówieniem. Z cennika wynika, że za głośniki i elementy zwrotnicy zapłaciłbyś 2420zł.
    A jak nie Peerless to może Seas i to http://www.troelsgravesen.dk/3WClassic.htm Kształt obudowy można zmienić, byle objętość się zgadzała. Z tym, że na to ten Onkyo chyba też będzie za słaby.

Skomentuj

Dzięki lars233 za sugestie.
      Moja koncepcja jest następująca: zbudować _docelowe_ kolumny, a później wymienić wzmacniacz.
      Masz absolutnie rację, że posiadane przeze mnie Onkyo będzie zbyt słabe, w zasadzie do czegokolwiek, co powstanie, ale etapami chcę stworzyć zestaw dobrego audio.

Każda podpowiedź będzie mile widziana.[/b]

[ Dodano: 2009-07-16, 23:33 ]
      A pytanie z inne beczki...

Czy różnica pomiędzy jakością dźwięku przywołanym przez lars233 3W Classic na Seas'ach a Akkusem V3 na Usher'ach jest warta różnicy w cenie?
      O 8955 wyczytałem same dobre opinie (zależy mi na ładnym, niskoschodzącym basie), podobnie zresztą jak i o T-9950..
      Jedyny minus to pieniądze... Koszty samych podzespołów p. Witold Albecki wycenia na ok. 3.300. Do tego należałoby doliczyć koszty skrzynek...

Zależy mi na Waszych opiniach, bo ciężko będzie znaleźć miejsce, gdzie byłby możliwy odsłuch i porównanie..

Skomentuj

Co do kształtu obudowy. Rozmawiałem z Troelsem na ten temat i tego typu wynalazki:
        http://img17.imageshack.us/img17/3803/3wclassic.png są przez niego bardzo mile widziane.
        Stwierdził, że jeżeli już coś zmienią w mało znaczny sposób to na plus.

Jeśli chodzi o rozmieszczenie głośników to ma zostać tak ja jest w sugestii, tak samo szerokość i wysokość raczej pozostawić bez zmian, wiadomo kliku centymetrowe różnice dopuszczalne, ale bez przesady. Robienie z nich podłogówek też nie wskazane ze względu na sposób odcięcia w zwrotnicy głośnika niskotonowego.

Skomentuj

Zamieszczone przez nonameplum
          Robienie z nich podłogówek też nie wskazane ze względu na sposób odcięcia w zwrotnicy głośnika niskotonowego.
          dlaczego?? trzeba zachować odpowiedni rozstaw głośników i możesz zrobić taką konstrukcję

w "3W classic" masz wyspecjalizowany głośnik średniotonowy a w "V3" na średnicy jest 8945, który jest midbasem i jego potencjał będzie się marnował, no i dużo większa kasa.
          Tu masz kilka konstrukcji spokrewnionych z "3W"
          http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...r=asc&start=25
          i moja (daleki kuzyn :razz: ) http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=15271&start=0
          Inna konstrukcja na Seasach (równie smakowita) http://www.zaphaudio.com/Waveguidetmm.html zalety: dobrze rozciągnięty bas (-6dB ~36Hz), wysoka skuteczność, cztery zwrotnice do wyboru (minimalistyczna, minimalistyczna + korekcja impedancji, perfekcyjna, perfekcyjna + korekcja impedancji)

Skomentuj

Nie znam się na tworzeniu zwrotnic także nie będę bzdurnie argumentował. Piszę tylko co zalecał mi Troels. Woofer jest dość wysoko cięty i uwzględnia baffle step dlatego nie zaleca wydłużania przedniej ścianki, bo może się dość mocno zmienić charakterystyke kolumn na basie. Oczywiście można przymknąć oko zrobić podłogówki, a i tak będziesz w niebo wzięty z brzmienia, bo nic lepszego wcześniej nie słyszałeś. Dlatego ja zrobię pewnie według zaleceń Troelsa, bo chce mieć większą pewność, że wszystko jest ok. Dołożę tylko jakieś ścięcia, żeby zupełnie nie wyglądał jak klocek.

Skomentuj

Dołożę tylko jakieś ścięcia, żeby zupełnie nie wyglądał jak klocek.
              a skąd wiesz, że ścięcia i grubość ścianki nie zmienią charakterystyki :wink:
              pamiętaj, że słuchamy muzyki a nie wykresu :razz:

Skomentuj

trzeba zachować odpowiedni rozstaw głośników i możesz zrobić taką konstrukcję
                Czyli, że zachowanie rozstawu jest ważniejsze od objętości?
                Jak to wygląda z umiejscowieniem BR?

Skomentuj

nie!!! objętość również taka sama. Jak masz za dużo oddzielasz przegrodą
                  np jak tu http://img100.imageshack.us/img100/8762/obudowai.jpg

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
                    Dołożę tylko jakieś ścięcia, żeby zupełnie nie wyglądał jak klocek.
                    a skąd wiesz, że ścięcia i grubość ścianki nie zmienią charakterystyki :wink:
                    pamiętaj, że słuchamy muzyki a nie wykresu :razz:
                    Oczywiście, że zmienia, frezy na froncie obudowy głośnikowej przeważnie (tutaj jedynie opieram się na tym co wyczytałem na stronie Troelsa i Zapha) "zaokrąglą" ostrzejsze kanty na charakterystyce. Dlatego Troels powiedział mi, że jak frezy i tego typu udziwnienia zmienią dźwięk to nie znacznie a jak już to na lepsze. Tego typu zmiany są bardzo pomijalne jeśli weźmiemy pod uwagę zmianę litrażu, czy wysokości frontu, albo jego szerokości, nie mówiąc już o rozstawieniu głośników.

Skomentuj

ide o 4pak żubra w dyskontowej cenie :razz: , że różnica na wykresie charki nie będzie większa niż 5% i nadal utrzyma +/-1,5dB

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
                        nie!!! objętość również taka sama. Jak masz za dużo oddzielasz przegrodą
                        np jak tu http://img100.imageshack.us/img100/8762/obudowai.jpg
                        Dziękuję za odpowiedź.
                        Jeszcze pytanie o szerokość przedniego panelu - jej niewielka zmiana ma większe znaczenie?
                        No i ponawiam pytanie o BR... Skąd wiadomo, gdzie i jak?

Skomentuj

Zmniejszenie/zwiększenie szerokości o 1,5-2cm z każdej strony nie powinny znacznie wpłynąć na charakterystykę to już bardziej względy estetyczne i dopasowanie obudowy do wymaganej objętości. Wyobraź sobie front np. 36cm i głośnik 22cm :???: Osobiście wolę wyższą obudowę niż szerszą.

BR z tyłu to większy problem ustawienia przy ścianie, dlatego lepiej montować go od frontu.

Skomentuj

Jeśli będziesz umieszczał br z przodu najlepiej było by go umieścić poniżej głośnika niskotonowego, bo z boku nad nim będzie dość blisko głośnika średniotonowego, przez co promieniowanie i dźwięki wydobywające się z br będą mogły się trochę mieszać ze średnicą, ale to będzie raczej zauważalne przy bliższych odsłuchach. Jeśli nie będziesz stawiał blisko ścian głośników br daj na tył.

Skomentuj

jak w tym klonie (najładniejszy)

:arrow: głuchy masz zamiar zrobić podłogowe czy (mega) monitory? bo już nie wiem

Skomentuj

Do robienia, to troszkę daleko - z racji nauki o wzmacniaczach.
                                Jako, że projekt "3W" jest polecany na forum, to chciałem się na nim poduczyć teorii.
                                Tak na szybkiego naszkicowałem - gdybym miał robić, to coś w tym guście.

Zachowałem odległości pomiędzy głośnikami zgodnie z oryginalnym projektem.
                                Wysokotonowy byłby jakieś 108cm od dołu kolumny. Doszłyby jakieś kolce więc od podłogi byłoby troszkę wyżej.
                                Zmianie uległ naturalnie dystans pomiędzy wysokotonowym i niskotonowym. O BR nie wspominam.
                                Zachowałem objętości. Gdyby dolna "półkę" basowego dać niżej, to można by ja zawsze wyregulować piaskiem plażowym :mrgreen:
                                Doszła zbędna objętość pod wysokotonowy.
                                Czy takie coś ma szanse dobrze grać na zwrotnicach z tego projektu?
                                Czy Uniamp sobie radzi z takimi kolumnami?
                                Pozdrawiam

Skomentuj

Wygląda przepięknie. Troszkę za wysokie, mam 105cm, środek wysokiego jest na wysokości 95cm i wydaje się trochę za wysoko jakieś 3-5cm

Skomentuj

Po zmniejszeniu wysokości przypominają grubego kuzyna całkiem zgrabnej propozycji.

Gdzieś na forum znalazłem, że wysokotonowy powienien być na wysokosci ucha słuchacza i dlatego zaproponowałem ~110cm.
                                    Zapomniałem zapytać... W oryginale kolumny są pod katem 5st.
                                    Czy po usunięciu pochylenia należy się czymś martwić?
                                    Generalnie, to nie wiem czy ma sens takie gdybanie... nie za dużo tych 'drobnych' zmian?

Skomentuj

Zamieszczone przez głuchy
                                      Gdzieś na forum znalazłem, że wysokotonowy powienien być na wysokosci ucha słuchacza i dlatego zaproponowałem ~110cm.
                                      owszem mój błąd, nie pomyślałem, że możesz siedzieć wyżej.

Skomentuj

Gdybyś pokazał ten projekt Troelsowi na pewno by go nie pochwalił. Po pierwsze nie zachowałeś ułożenia głośników jedynie odległości w pionie. Po drugie podłogówki, ale to już może mniejszy problem. Reszta wygląda ciekawie. Ale jak już się rozbujać w projekcie to można i zrobić takie coś jak ja sobie zaprojektowałem:

Obudowa modułowa była by bardzo ciekawa do tego midbas jeszcze wyżej nad wysokotonowym pochylony przeciwnie do niskotonowego. Ale do tego trzeba mieć specjalnie zaprojektowaną zwrotnicę.

Po dalszych rozmowach z Troelsem pozostałem przy tym projekcie:

Chciałem wcześniej coś takiego, ale Troels odradził mi mimo fajnego designu głośnik wysokotonowy zmienił by trochę brzmienie ze względu, że frez mógłby się trochę zacząć zachowywać jak waveguide:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X