Powiedzcie mi jakim cudem wyszło wam 2 litry na obudowę zamkniętą ?? Jak zacząłem liczyć (niestety po kupieniu głośników) to mi wyszło 6L dla ARN-116-10, i 35L dla ARN-116-60 (którego kupiłem) :/ coś tu jest nie tak :/
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Kolumny o małych gabarytach (ARN 116 ? )
Collapse
X
-
ARN-116-60-8
Qts = 0.661
Vas = 5.12 L
Qtc = 0.7
Qtc = Qts • √(1+ Vas/V)
V = Vas/( (Qtc/Qts)˛ - 1)
V = 42,1 l
co potwierdza np. http://www.diyaudioandvideo.com/Calculator/Box/
Może czegoś tu nie rozumiem, ale tak wyszło :P
Skomentuj
-
Cytując za kolegami, którzy wypowiedzieli się w moim wątku, kiedy projektowałem pierwsze kolumny:
"Objętość dla głośnika powinna być mniejsza niż VAS. "
"Częstotliwość strojenia powinna być wyższa od Fs głośnika."
"jak qts 0,4 to strojenie w okolice fs. jak qts mniejszy od 0,4 to powyzej fs, jak qts wiekszy niz 0,4 to ponizej fs/obudowa zamknieta. to sa generalne reguly, zestaw ma dla nas brzmiec dobrze, dlatego warto samemu sie przekonac jakie ustawienie bedzie nam najbardziej pasowalo."
Vas = 5.12 L
Qts = 0.661
Czyli mniej jak 5L i teoretycznie obudowa zamknięta.
Ja mam z BR i gra bardzo ładnie.
Zamieszczone przez dolphin123Pawel S. napisał/a
pascal napisał/a
Nie masz uczucia że ARN pracując pełnym pasmem ma dziwny środek ?.
Dla mnie środek gra, nie wiem jak to określić, tekturowo. Tak sucho i płytko.
jedym on pasuje a innym nie - mi sie podoba
po prostu gra poprawnie jak za swoja cene, bez zadnej barwy, melodyjnosci, a jednak ma cos w sobie ze moge go sluchac dluzszy czas
W takim razie przetestuje dziś ARNa z cięciem na 5000-6000Hz.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez MefuPaweł S. mówił 2L na zamkniętą i 4 na BR. a ty mówisz 5 na zamkniętą... to już nic nie rozumiem
Ja mam ARNa w 4.5L obudowie BR. Zamkniętej nie testowałem, ale może zrobię w celach edukacyjncyh.
Jak będziesz planował obudowę to bierz pod uwagę umiejscowienie terminala głośnikowego i to że będziesz musiał gdzieś upchać zwrotnicę.
Jeżeli będziesz lutował elementy na głośniku to nie będziesz miał problemu z 2L obudową. (np. filtr 1 rzędu). Ale jak chcesz zrobić coś większego i na płytce, to sprawdź gdzie będzie ci się kończył kosz głośnika itd. Bo może być tak że ci zwrotka wyjdzie za głośnikiem :).
Warto jeszcze przeczytać "sygnaturkę" Pawła S. ma w niej parę porad :).
Skomentuj
-
takie same problemy widza poczatkujacy ktorzy zabieraja sie za winisd i tym podobne programy
takie obliczenia czy symulatory nie daja koncowego efektu!
najlepiej wstepnie policzyc a nastepnie przetestowac na sluch...
jest tez pewna granica w jakiej pojemnosci mozna umieszczac poszczegolne rozmiary glosnikow... no i te 35 litrow dla glosnika 10cm jest nie na miejscu :P
Skomentuj
-
Wiem ze to nie logiczne, żeby głośnik 10cm miał 40 litrową obudowę. Ale jako początkujący inżynier ufam przede wszystkim liczbom :)
Z czego wynikają te 2 litry ?? Tylko z odsłuchu ?? :)
Przy okazji:
Planuje zrobić dwie zwrotnice (do testów):
4,7ľF i 0,3mH dla 4200Hz
3,3ľF i 0,21mH dla 6000Hz
Będę przełączał i sprawdzał na czym lepiej brzmi, przy okazji zobaczę szeregowe i równoległe połączenie :)
Czy przewód 1mm˛ na cewkę będzie odpowiedni ??
Skomentuj
-
nie.
w przypadku tak malego glosnika i obudowy zamknietej nie ma co sie spodziewac basu. wiec pakujesz go w najmniejsza obudowe jaka bedzie ladnie wygaldala. przy plycie 10mm wyszlo mi wlasnie 2 litry :P
Zamieszczone przez MefuCzy przewód 1mm˛ na cewkę będzie odpowiedni ??
nawet 0,5mm moze byc
Skomentuj
-
Tak przed wyjściem do pracy ustawiłem w filtrach Linkwitz-Riley 12db/okt cięcie na 6200Hz ARN i ARV. Słuchałem może z 10min, ale rzeczywiście całość gra bardziej poprawnie.
To chyba zbyt niskie cięcie wprowadzało tekturowe brzmienie. Teraz zestawik ma przyzwoitą dynamikę. I w obudowie BR zdecydowanie słychać bass.
Chyba czas na zrobienie/zakupienie JIGa.
Skomentuj
-
Od paru miesięcy nie mogę się zdecydować jak ma wyglądać finalny projekt. Cały czas bawię się zwrotnicą aktywną i szukam optymalnego ustawienia. Wersja beta wygląda tak (ARV ; ARN-100 i ARN-116).
Tunel mam BR-11 wew. średnica 33mm długość 102mm. Kupiony od kogoś na allegro. Nie pamiętam jakie strojenie wyszło ale łatwo to policzyć w WInISD. Troszę mała średnica i mocno wieje, ale nie słychać powietrza więc jest dobrze :).
Docelowy projekt ma wyglądać inaczej. Obudowa będzie tylko 4-3.8l głośniki bardzo blisko siebie. Niższa ale dłuższa obudowa. I zamiast ARV, głośnik STXa GDWK-10-200-8-PJ.
Zapomniałem dodać że tunel planuje na tylnej ściance, gdzieś na wysokości wysokotonowego głośnika.
Skomentuj
-
Ja chce zrobić smukłe kolumienki o podstawie kwadratu...
12x12x16 cm na zamkniętą
12x12x28 cm na BR
Wymiary wewnętrzne oczywiście.
Problem z taką obudową na BR byłby taki, że wkładając tam 10cm tunel zostaje tylko 2 cm na przepływ powietrza :/
A zamknięta musiałaby być trochę wyższa bo na przedniej ścianie się 2 głośniki nie zmieszczą :p
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pascalPaweł, super rozwiązanie. Już od jakiegoś czasu się zastanawiam jak schować to mocowanie ARN. Twoje rozwiązanie nawet mi przez głowę nie przeszło.
Zamieszczone przez pascalMożesz powiedzieć jakim "frezem" lub innym narzędziem robisz te "krągłości" na kantach ?.
sa specjalne frezy tego typu
Zamieszczone przez dolphin123Pawel S. musisz jeszcze zaokroglenia na froncie przejechac papierem bo widac wciecia frezu
taki detal zauwazyles a nie zwrociles uwagi na wielka dziure pod wysokotonowka? :P
Zamieszczone przez dolphin123swoja droga powiedz mi, czy front bedzie zamocowany na stale ? i nie bedzie mozna pozniej nic zrobic z dolnym glosnikiem?
Skomentuj
Skomentuj