Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Uniamp vs. używka do 350zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Uniamp vs. używka do 350zł

Witam

Zacząłem już wczoraj robić obudowę do Uniampa, ktorego niedługo może kupię, jednak jeszcze mam jakiś opór czy nie lepiej kupić coś używanego do 350 zł? Wzmacniacz ten ma być do pokoju ok 12mkw, no i poprostu ładnie grać, muzyka różna, aż cięzko się określić, kolumny to monitory a/la totem mite. Wysokie mają być ładne, czyste, basik dynamiczny, nie mulący. Co polecacie?

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

Zamieszczone przez czarekp9
    Co polecacie?
    Uniampa lub Symasyma! W tej cenie Uni lub Sym będzie lepszy o wieeeele... Uniamp to półka cenowa rzędu 1000-1500zł...

Skomentuj

Przychylam się do powyższej wypowiedzi. :lol:
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

jak potrafisz to wzmacniacz sam zrob a jak potrzebujesz zdalnego i ladnej obudowy to lepiej cos kup.

Skomentuj

Zdalne sterowanie też można poskładać samemu :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
            Zdalne sterowanie też można poskładać samemu
            ale nie zmiescisz sie w 350zl :lol:

Skomentuj

Pawel S., dlaczego? Jak się dobrze wszystko kupi z allegro np to spokojnie się da zmieścić... PCB z forum 15zl z wysyłką, kit 65zł, trafo z 50-70zł(ja np za trafo 200W 2x30V i radiator 220X190X50 dałem 60zł z wysyłką), zdalne sterowanie 110zł, obudowa 20zł, radiator 20zł, razem masz 280-300zł, da się?! Da!

Skomentuj

Również polece Uniampa, miałem wcześniej w 12m2 kolumny na Vifa DX25 + Tonsil GDN 15/40/5 podpięte do amplitunera Yamaha RX-V459 ( koło 1000 zł nówka ) i przesiadłem się na uniampa, wrażenia ?
                - czystszy dźwięk
                - bardziej naturalny
                - zdecydowanie mocniejszy bass i z lepszym wykopem
                - trochę ostrzejsze wysokie, na początku przeszkadzało mi to w niektórych nagraniach ale już się przyzwyczaiłem - można nawet powiedzieć że to mi sie podoba, nie traktowałbym tego jako wade, raczej jako charakter brzmienia
                - ogółem wszystkie nagrania dużo zyskały

Radze zrobić ładną obudowe bo pewnie przez dłuuugo nie będziesz sie chciał przesiadać

Skomentuj

jednak zmiana planów, zostałem dofinansowany przez rodziców ale są pewne warunki:

- nowy amplituner
                  - budżet 1000-1100zł nie więcej.

Proszę o pomoc.

Skomentuj

ja kupuje tylko sprzet sony choc za te same pieniadze yamaha daje nieco wiecej technologii a ostatnio poprawila wyglad. amplitunery nie lubia kolumn 4omowych, te tansze nie maja przelacznika kolumn glownych, reszta czyli dekodery to bez znaczenia bo w tym przedziale cenowym cudow nie bedzie choc dobrze jakby amoli mial juz wejscia hdmi.

Skomentuj

jak narazie wstępnie padło na Yamahę RX- 497, warto? jest cos lepszego w tej cenie? (1158zł)

Skomentuj

a to chcesz tylko stereo? bo w tej cenie to i wielokanalowca sie kupi. rx-497 nie jest zbyt swiezym ampli ale nie sprawdzalem jak yamaha rozwija ten temat bo mozliwe ze z powodu malego zainteresowania nie wprowadzaja tak czesto nowosci jak w wielokanalowych.

Skomentuj

Ja bym zastanowił się nad ONKYO TX-SR 506 lub Denon AVR 1509, choć denona nigdy nie słyszałem. Osobiście bardzo cenię Yamahę, ale w tej cenie tylko najniższy model YAMAHA RX - V 365 możesz kupić a jego też raczej nie znam. Może ktoś go ma to podpowie jak on się sprawuje. Nie kupowałbym ampli stereo bo jak znam życie kolega pochłonięty pasją DIY szybko wystruga parę głosników i suba i pomyśli sobie- chciałbym kino domowe a tu w domu amplituner stereo za 1000zł. I lekki nerw się pojawia:) Wiadomo że ampli stereo zagra w muzyce (stereo) lepiej niż wielokanałowy za taką samą cenę, ale przy obecnych kolumnach jakie masz mam wrażenie że nie usłyszysz różnicy i chyba bardziej celowy byłby zakup amplitunera wielokanałowego. Sam osobiście szukałbym używanego sprzętu, bo wolę 4 letnią Yamahe z dobrej, wyższej lini albo Harman Kardona niż nówkę, która prócz iluzji gwarancji i niezawodności nie niesie nic ponadto...ale wiem że ma być nowy więc ta opcja odpada u Ciebie. Sam mam Yamahe rxv-450 i w stereo gra naprawdę przyzwoicie, do tego sporo trybów stereo i program pure direct czyli puszczenie sygnału bez korekcji i podbić. Skoro ta yamaha nie najlepsza w sumie, żaden wysoki model (sam kiedyś napaliłem się na nowy sprzęt) potrafi dobrze napędzić moje podłogówki jamo e550 to raczej i z innymi modelami z tej półki cenowej powinno być podobnie. A jak bardzo Ci stereo będzie brakowało to kupisz uniampa:)
                          Z własnego doświadczenia wiem iz muza z koncertów na dvd w kinie domowym brzmi bardzo fajnie, sam odkąd mam system kina uzbierałem sporą kolekcję koncertów i nagrań na dvd. Ale wybór i tak jest Twój...

Skomentuj

cały czas myślę nad tym czy stereo czy kd, jednak jestem niemal że pewny, że nie będę budował kina domowego tylko stereo, ze względu na małe pomieszczenie ( niecałe 12mkw). ktore na dodatek jest nieźle zagracone meblami, a na dodatek do filmów wystarczają mi głośniki Genius-5000 5.1, zależy mi głównie na muzyce, a jak w przyszłości będę chciał kino domowe, to sobię zakupię inny, juz wysokiej klasy amplituner, ale to długie lata jeszcze, bo jak narazie mam 16 lat no i się nigdzię nie wyprowadzę, więc jeżeli będę chciał kino to do przyszłego mojego domu za jakieś ładnych pare lat

Skomentuj

To jak chcesz stereo to wzmacniacz kup- radio możesz sobie z radiomagnetofonu posłuchać a zegarek też pewnie masz, wiec w takim układzie amplituner jest zbędny i szkoda na niego kasy. A wzmak za 1100zł...to juz można fajny kupić...cambridge azur można nabyć, denona jakowegoś np. PMA 510 lub 700, wybór należy znów do Ciebie...

Skomentuj

Pamiętam jak sam się napaliłem na KD. Kupiłem Pioneer'a VSX-515. Grało całkiem nieźle, zwłaszcza w kinie, na stereo też nie narzekałem. Do czasu. Ostatnio zrobiłem Uniampa i przełączyłem dla testów fronty od KD. No i tak już zostało...ampli działa tylko na centralu i tylnych satelitkach żeby móc posłuchać radia, ale jak chce posłuchać muzy to wszystko mam podpięte pod Uniampa. Różnica wyraźna i słyszalna, oczywiście na plus dla Uni...a że kina za dużo nie oglądam to w planach już dokończenie i obudowanie Uni i pozbycie się KD.
                                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

temat narazie do zamknięcia, załorzę nowy o wzmacniacz do 1200zł.

Skomentuj

Obecnie jestem w trakcie tworzenia takiego uniwersalnego modulu sterowania wzmacniaczem:

- stand-by
                                    - regulacja glosnosci (potencjuometr z silnikiem)
                                    - selektor wejsc na przekaznikach

Procka juz dawno zaprogramowalem, soft dziala bdb, brakuje mi gniazd do selektora i zaczne robic testy. (w sumie uklad mam polutowany na pajaka )
                                    Oczywiscie calosc obslugiwana z pilota badz za pomoca switchy, uklad bedzie sie sam programowal.

Plytka nie bedzie duza.
                                    Mysle ze koszt calego ukladu lacznie z przekaznikami nie przekroczy 50zl (cena trafka ~14zl, prekazniki gdzies 4zl sztuka, takie jak RELPOL RSM832)
                                    Domyslnie bedzie 5 wejsc na plytce, lecz bedzie mozna latwo to przerobic.
                                    Plytka przekaznik bedzie sie laczyc z plytka sterownika za pomoca tasiemki, uznalem ze tak bedzie latwiej, majac po dwoch stronach goldpiny i potem swobodnie ustawic sobie plytki gdzie sie chce.

Mysle ze powstanie wersja dzialajaca z obrotwym switchem, bo moge to zrobic poprzed modyfikacje softu badz fizycznie na plytce, bede myslec.

Jak zrobie plytke pod selektor na gotowo (juz jedna zrobilem i smigalo pieknie, tylko pomyslalem ze cos przerobie, a do tego potrzebuje pare partsow), to zapewne zaloze topic na forum, bedzie mozna obgadac conieco.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X