Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX GDN-20-80-8-SC i Tonsil GDWK 9/80 jaka zwrotnica?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX GDN-20-80-8-SC i Tonsil GDWK 9/80 jaka zwrotnica?

Witam serdecznie jakiś czas temu wpadła mi w ręce stara kolumna tonsila (w zasadzie sama obudowa) kiedyś wsadziłem do niej głośnik STX GDN-20-80-8-SC ale gra to jakoś licho i zastanawia mnie czy to wina zestawienia tych głośników i czy może inna zwrotnica pozwoliłaby uzyskać trochę lepsze brzmienie. Kolumna gra w ten sposób że łupie basem i sopranem a brakuje zdecydowanie średnich tonów.
    Kolejne pytanie jakie mnie nurtuje to czy możliwe jest zestarzenie się kondensatorów..w zwrotnicy co tam siedzi są egzemplarze 30 letnie, nie wiem czy to robi jakąkolwiek różnicę. Jak ktoś ma jakiś pomysł co można z czymś takim zrobić proszę o jakieś wskazówki dodam, że posiadam jedną sztukę a budowy drugiej do kompletu na pewno się nie podejmę, szkoda mi też to wywalić zwłaszcza że od czasu do czasu jej używam, litraż obudowy netto wynosi 20l obudowa zamknięta, pozdrawiam

Beznadziejne zestawienie głośników, nie dziwie się, że brak średnich tonów. GDN to typowy głośnik niskotonowy, który nie radzi sobie z przetwarzaniem środka pasma. Musiałbyś wstawić dodatkowy głośnik średniotonowy, ale to oczywiście wiąże się z zaprojektowaniem nowej zwrotnicy i przeprojektowaniem obudowy.
    Wymiana kondensatorów niewiele pomoże.

Skomentuj

Czyli dupa blada, nie bardzo mi się widzi przerabianie tego cuda na kolumnę 3 drożną zwłaszcza że wymagało by to niszczenia obudowy, potem jeszcze projektowanie zwrotnicy w sumie gra raczej nie warta zachodu, ostatnio też myślałem żeby wyszarpać tą zwrotnice i przerobić to na subwoofer aktywny duże by były koszty takiego zabiegu?

Skomentuj

koszt takiej przerobki to w zasadzie koszt wzmacniacza, mozna taki zrobic samemu albo kupic gotowca (>100zl)

Skomentuj

Sub na tym głośniku i tak będzie kiepski, niskiego basu nie będzie zbyt wiele. Nie wiem czy warto zabierać się za budowę suba. Chyba, że w późniejszym czasie zmienisz głośnik na coś lepszego - przynajmniej GDN-22-140-8-SCX.

Skomentuj

Myślę, że takie coś by mnie urządzało, zdaje sobie sprawę ze jakość tego suba będzie "kontrowersyjna" ale potem faktycznie można by było to przerobić na to co piszesz (GDN-22-140-8-SCX). Gdzie mogę kupić gotowy wzmacniacz? Ta cena to jest około 100zł? nie za mało?

Skomentuj

Poszukaj panelu do suba na allegro lub coś z matronixa (http://www.matronix.pl/?cmd=cennik), ale tu ceny są już nieco wyższe.
              No chyba, że sam sobie złożysz wzmacniacz :)

Skomentuj

Dzięki już jeden użytkownik zaproponował mi sprzedaż stronki oczywiście się przydadzą

Skomentuj

Czaruję...
                X