Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2xtani monitor pomocy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

lukape, najlepiej to zaloz osobny temat.
    jak juz kolega sie wypowiedzial - bez zwrotnicy niewiele zdzialasz...
    Zamieszczone przez lukape
    chce w koncu przesiąśc sie z creativa 4,1 na cos lepszego i poczuc te ciary na skórze o których nie jeden pisze jak pozna tą różnice
    w takim razie w/w STXy w zupelnosci wystarcza
    a do 1000zl da sie zrobic cos duzo lepszego

Skomentuj

to prawda wiedzy to jeszcze nie mam za duzo bo siedze w tym od poniedziałku
      troche tych materiałów przeczytałem siedze całymi dniami i licze te obietosci rezonanse i takie tam ale i tak nie jestem za to pewny wiec musze sie kogos z was poradzic
      co do głosników to tez masz racje podobaja mi sie i myslałem ze idzie na tym cos sensownego zbudowac a te pierwsze to chyba az takich złych parametrów nie maja wg tego co tam o nich piszą- tym sie sugerowałem
      kurde zeczywiscie mało wiem myslałem ze da rade do tego jakaś zwrotnice zrobic

Skomentuj

myslałem ze da rade do tego jakaś zwrotnice zrobic
        no pewnie że się da tylko to sie wiaże z szeregiem pomiarów i projektwaniem od poczatku całej zwrotnicy, a to dla pocżątkującego bardzo tudne zadanie nie mówiąc już potrzebnym do tego sprzęcie no i wiedzy :wink:

Skomentuj

Narodził się kolejny problem (dla mnie) mianowicie cewki do zwrotnic ... 0,4mH
          1,2mH takowych w całym gdańsku nie ma nigdzie ... także, nie wiedzieć czemu nie ma kondensatorów 4R3 na na stronie polinka cewek o tym nominale jest dosc sporo ... i nie mam pojecia ktore wybrac ... więc tradycyjnie proszę o rade :)

Skomentuj

cewka - *1328 CEWKA Cewka 0.40 mH 0.890 Ohm dr-0.50 h- 8 FI-27
            cewka - *5268 CEWKA Cewka 1.20 mH 0.280 Ohm dr-0.80 dl-38mm FI-24mm rdzen-14/30+dyski-24/5
            i rezystor 4R3 a nie kondensator :wink: - MET-TY 5/ 4.30
            podałem ci oznaczenia tych elementów z cennika w polinku
            a cewek dlatego nie kupisz bo są one tylko na zamówienie, w polinku też dopiero wykonają ci je jak złożysz zamówinie :wink:

Skomentuj

nazuel, jest ich pelno bo kazdy oczekuje i szuka czego innego
              kolega yxzabc, podal cewki do tanszej wersji zwrotnicy. mozna wybrac tez drozsze, lepsze cewki

napisz czego oczekujesz to moze doradzi sie inne

Skomentuj

Panowie mam pytanie czy ktokolwiek z Was przeliczał moze objetosc obudowy do głonika niskotonowego z początku tego posta bo wg wzorów ze strony głównej to mam różnice dla SBB4/BB4 wychodzi mi 11,3l a dla QB3 14,1l a w instrukcji obudowa ma pojemnosc 9,1l
                nie umie znalesc parametów z tego arn-a na zdjeciu moze ta obudowa była liczona pod niego
                czy w takim razie powinienem zmienic ojętosc obudowy do 11,3 czy te dwa litry sa w granicach tolerancji-troche duzo

http://diyaudio.pl/portal.php?show=5

[ Dodano: 2009-08-17, 22:17 ]
                i jeszcze krótkie pytanie czy tunel o sr 50 mm moz byc o długosci az 19,2 cm -tak mi wyszło dla VB 11,3 litów i FB52Hz

Skomentuj

z początku tego posta
                  chyba początku tematu...

a te dwa litry to chyba niewiele różnicy...

Skomentuj

lukape, to co sie liczy tymi wzorami a praktyka to zupelnie co innego. dla tych glosnikow mozesz dac od 5 do 12 litrow (wiecej lepiej nie dawac) wiec rob jak chcesz :P
                    i jeszcze krótkie pytanie czy tunel o sr 50 mm moz byc o długosci az 19,2 cm -tak mi wyszło dla VB 11,3 litów i FB52Hz
                    tak, mozliwe. ale nie wiem czemu w winisd wychodzi mi inna dlugosc...

no ale ten "fi50" z projektu nie ma 50mm :P

Skomentuj

czesci na zwrotnice już zamownione, pudła sklejone. Jutro czeka mnie wycinanie otworów...

btw. wstawiam fotki z wstępnie wykonanej pracy :)

http://www.grego.eia.pl/mon1.jpg

http://www.grego.eia.pl/mon5.jpg

(wiedziałem ze ksiazki do historii kiedys sie przydadza :) )

Skomentuj

Zamieszczone przez nazuel
                        (wiedziałem ze ksiazki do historii kiedys sie przydadza )
                        a moja nauczycielka z technikum mawiala ze historia jest lekka i przyjemna... :lol:

Skomentuj

dobra to robie wg proj
                          Zamieszczone przez yxzabc
                          b-r lepiej zamów w polinku ładniejsze sa.
                          fi-50 z polinka
                          sugerowałem sie wypowiedzią xyzabc
                          pozatym jak dałem wiekszą srednice to i tunel od razu sie wydłuzył
                          czy w takim razie podpowiecia jakiej długosci ma byc ten tunel dla tej srednicy bo w proj noe ma

Skomentuj

sugerowałem sie wypowiedzią xyzabc
                            skaleczyłeś mojego nicka :razz:
                            napisalem fi50 z polinka bo takie ma oznaczenie w polinku,

Skomentuj

o kurde sorki myslałem ze chodzio srednice
                              a czy moze w takim razie wiesz jaka powinna byc długosc

[ Dodano: 2009-08-18, 14:52 ]
                              jeszcze jedno pytanie
                              czy frezy pod głosniki te wokół otworu maja jeszcze jakies inne znaczenie czy chodzi o estetyke?

Skomentuj

Z tego co mi wiadomo to maja znaczenie jezeli chodzi o dzwiek, ale czy jest az taka duza roznica by koniecznie bawic sie w te frezy ? sam jestem ciekaw :)

Skomentuj

czy w takim razie podpowiecia jakiej długosci ma byc ten tunel dla tej srednicy bo w proj noe ma
                                  kupujesz jaki jest i takiego montujesz
                                  jakby byly inne dlugosci to bym to podal

czy frezy pod głosniki te wokół otworu maja jeszcze jakies inne znaczenie czy chodzi o estetyke?
                                  na pomiarach wyraznie widac zafalowania spowodowane uskokiem na wysokotonowce. ale na sluch nic nie uslyszysz. szczegolnie na tej klasy przetwornikach :P

Skomentuj

dzieki wielkie zabieram sie do roboty jutro przyjada przetworniki

Skomentuj

zwrotnica została wstępnie zlozona lecz ... cos nie działa ... mianowicie gdn 14 nie dostaje wgl mocy ... jesli ktos wie czego moze to byc wina prosił bym o pomoc... dam to jeszcze znajomemu elektronikowi i jesli to nie pomoze to niestety bede zmuszony kupic gotowe zwrotnice ...

Skomentuj

:o porównaj ze schematem....to tylko 5 elementów... Mało prawdopodobne jest, że któryś z elementów jest wadliwy skoro kupowałeś nowe.....

Skomentuj

sprawdzalem kilka razy
                                          i nic ...
                                          jutro sie wszystko okaże, jak dam znajomemu a jak nie to gotowce wezmę l(

Skomentuj

Czaruję...
                                          X