Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny/monitory studyjne do mini studia/home recordingu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolumny/monitory studyjne do mini studia/home recordingu

Witam!

Jestem nowym użytkownikiem tego forum, w sumie laikiem. Przeglądałem sporo tematów jednak identycznego nie było:), a że dopiero rozpoczynam przygodę z DIY nie wszystko łapię. Jeśli był taki temat za powtórzenie przepraszam.

Do rzeczy:

Mam w domu "mini-studio" typowy Home Recording. Chciałbym zbudować kolumny/monitory studyjne do 500 zł. Głównie odsłuch i odtwarzałbym na tym mp3. Muzyka to hip-hop/rap/rapcore. Pomieszczenie ma około 15 m2

Jaki "zestaw" głośników ze zwrotnicą polecalibyście? (przeczytałem sporo tematów, i przejrzałem sporo zwrotnic, rysunków jednak nie wiem jaki "zestaw" byłby najlepszy do hip-hopu)

Jakiej wielkości powinna być obudowa? Ile mniej więcej litrów?

Z góry dziękuje i pozdrawiam

P.S Jest 4:07 musiałem napisać post bo nie dawało mi to spokoju

troche za malo kasy masz zeby miec wystarczajaca ilosc niskich rejestrow i przy tym czysty wokal...

Skomentuj

A mógłbyś polecić mi jakiś sensowny zestaw ale za więcej niż 500 zł (oczywiście im mniej tym lepiej)?

[ Dodano: 2009-08-09, 17:07 ]
      Nikt nie pomoże ?

Skomentuj

Zamieszczone przez qqde
        Nikt nie pomoże ?
        Większość siedzi pewnie jeszcze gdzieś na plaży lub popija piwko w miłym towarzystwie. :grin:
        Z jakiej odległości będziesz słuchał najczęściej tych monitorów - od tego zależy ich wielkość, średnica i moc głośników.
        Czy to mają być główne monitory w Twoim studiu i czy zamierzasz mieć drugie tzw. bliskiego pola (słucha się ich z ok. 1m. są dosyć małe i służą do kontroli m. in. jak muza będzie brzmiała na przeciętnych radiomagnetofonach.)
        Jest jeszcze sprawa zasilania tych monitorów, masz już jakiś przyzwoity wzmak?

Skomentuj

Mają to być główne monitory do odsłuchu "studio" to trochę wytłumiony pokój. Cały sprzęt mam w pokoju. Monitorów będę słuchał z około 1-1,5 m. Wzmacniacz zamierzam kupić (zrobić?), ale na to będę miał inne fundusze

Co byś polecał w takiej konfiguracji?

[ Dodano: 2009-08-09, 20:23 ]
          A i jakbyś mógł wyjaśnić mi co to jest Uniamp? Poszperał trochę, lecz nie wiem do konca co to, w koncu laik:) To jest coś w stylu wzmacniacza? i potem łączy to się z chinchami? Sorry jeśli to głupio czy naiwnie brzmi, jednak kto pyta nie błądzi:)

Skomentuj

Zamieszczone przez qqde
            A i jakbyś mógł wyjaśnić mi co to jest Uniamp?
            Uniamp to nazwa pewnego wzmacniacza, mocno chwalonego na tym forum. Układ zaprojektowany przez użytkownika tego forum o nicku "irek"

Myślę że taki zestaw będzie niezły za tą kwotę: STX 15AKX + Vifa DX25
            Chyba że udało by się wyrwać GDN 15/40/5 i do tego jeszcze w ludzkiej cenie...

Skomentuj

A zwrotnice jaką do tego?

Skomentuj

Zamieszczone przez qqde
                A zwrotnice jaką do tego?
                http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=4...9c5e0c7781a593 Poszukaj projektu z otworem rezonansowym umieszczonym z przodu. Nie będziesz musiał odsuwać ich daleko od ściany.

Skomentuj

Kolejne "mądre" pytanie.. Jak na schemacie oznaczony jest otwór rezonansowy? Gdzie najlepiej online kupić głośniki/osprzęt elektroniczny ?

Skomentuj

hehe troche dla mnie ciekawostka jest ze za kazdym razem pytanie jest o rodzaj sluchanej muzyki, a bez wzgledu na nia za kazdym razem jest proponowany ten sam zestaw glosnikow 15akx i dx25 bym nie polecal... szybciej np monacora sph-176 i seasa 25lub 27TFF w 22litrach, daloby rade zrobic z tego wiekszy monitor, no ale koszt przekroczy 500zl... nie wiem natomiast jakby sobie poradzil z wokalem zestaw 3drog na stxach, bo na basie napewno byloby przy tej muzie bardzo dobrze, ale to juz bylyby podlogowki.

dobrym zestawem pod to moze byc to co teraz aktualnie robie: sds164 i 22taf/g

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT
                      Większość siedzi pewnie jeszcze gdzieś na plaży lub popija piwko w miłym towarzystwie.
                      trafiles idealnie

Zamieszczone przez dolphin123
                      hehe troche dla mnie ciekawostka jest ze za kazdym razem pytanie jest o rodzaj sluchanej muzyki, a bez wzgledu na nia za kazdym razem jest proponowany ten sam zestaw glosnikow
                      da sie to rozroznic - ale rozchodzi sie o kase, dostepnosc i zwrotnice :P

kazde 2 drogi ze sredniej polki by byly dobre - no ale to koszt ok 1000zl a nie 500 :???:
                      tak wiec trzeba kombinowac
                      napewno juz cos z lepsza kopolka... (ale jakos o 5 rano nie mysle co dokladnie :P )

Zamieszczone przez qqde
                      Kolejne "mądre" pytanie.. Jak na schemacie oznaczony jest otwór rezonansowy?
                      na schemacie zwrotnic czegos takiego nie bedzie
                      chodzilo o obudowe - np cos takiego

Zamieszczone przez qqde
                      Gdzie najlepiej online kupić głośniki/osprzęt elektroniczny ?
                      glosniki w sklepach internetowych lub czasami allegro. czesci do zwrotnic www.polink.com.pl
                      elektronika - sklepy lub allegro

Skomentuj

no ale koszt przekroczy 500zl...
                        Wiesz dolphin123, osobiście nie lubię tego co zrobiłeś... Czyli zaproponowałeś coś co nie ma szans zmieścić się w budżecie. Wiem że są lepsze rzeczy niż to co podałem ale trzeba też patrzeć na budżet podany przez autora tematu. Co ktoś się zapyta o to, co najlepsze w danej kwocie, to podaje mu się trzy zestawy z czego najwyżej jeden się mieści w ustalonym budżecie... Najłatwiej wydaje się cudze pieniądze Nie bierz tego osobiście, bo po prawdzie to większość tak robi...

ten zestaw który robisz aktualnie jest ciekawy... Tylko jak ze średnicą? SDS sobie poradzi? Bo jeśli to mają być monitory bliskiego pola to jakoś SDS-a tam nie widzę...

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
                          ten zestaw który robisz aktualnie jest ciekawy... Tylko jak ze średnicą? SDS sobie poradzi? Bo jeśli to mają być monitory bliskiego pola to jakoś SDS-a tam nie widzę...
                          ma to byc zestaw z niskim podzialem. po przejrzeniu wielu projektow na tafie, mozna zauwazyc ze wiekszosc jest z niskim podzialem przy ok 1,5-2kHz, wiec nie ma bata, musi byc dobrze tak jak sobie zakladam sds ma dobry dol wg mnie trafiajacy w 10 w rodzaj muzyki jakiej slucha autor. a co do budzetu prosilbym doczytac...
                          Zamieszczone przez qqde
                          A mógłbyś polecić mi jakiś sensowny zestaw ale za więcej niż 500 zł (oczywiście im mniej tym lepiej)?
                          mysle ze lepiej poczekac kilka dni, isc zarobic te trzy stowki i zrobic zestawik za 800zl majacy rece i nogi, niz zrobic za 500zl i za niedlugi czas kombinowac na lepszy zestaw tym bardziej ze ma to sluzyc jako zestaw odsluchowy tego co sie stworzylo

Skomentuj

Panowie monitory bliskiego pola to małe kolumienki 2way z 16cm głośnikiem basowym.
                            Gdzie tam 3way.One mogą grać nawet od ok.70Hz,nieważne jest niższe pasmo.
                            W tej cenie to polecam dobry głośniczek GDN16/50/6 i XT19,zagra przyzwoicie.

Skomentuj

Zamieszczone przez qqde
                              ale za więcej niż 500 zł
                              To teraz ja wyszedłem na buraka :wink:

po przejrzeniu wielu projektow na tafie, mozna zauwazyc ze wiekszosc jest z niskim podzialem przy ok 1,5-2kHz
                              No tak, przecież te seasy to można tylko zapalniczką spalić

qqde, powiedz ile możesz wydać maksymalnie...

Skomentuj

Maksymalnie mogę wydać 800 zł( w cenie zwrotnice i głośniki)

Już sam nie wiem co jest dobre do monitorów. A moglibyście do zestawów głośników podawać jeszcze jakiś link bądź schemat zwrotnicy?

W jakiej obudowie to zrobić z b-r czy bez? Ile maksymalnie powinna mieć litrów obudowa?

[ Dodano: 2009-09-01, 20:24 ]
                                Podbijam temat.

Mam do wydania maks 600 zł.

Może ktoś mi polecić coś co nada się na monitory studyjne i zmieści się w tej cenie? Nie znam się za dobrze na głośnikach więc prosiłbym o padnie całej nazwy a nie np. tylko XT19. Bardzo ułatwiłoby mi to szukanie i zakup.

Zwrotnice lepiej kupić gotową czy zrobić samemu? I jaką do jakich głośników?

W jakiej obudowie to zrobić z b-r czy nie? Ile litrów powinna mieć obudowa?

Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                X