Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Alton 80 przeróbka na Mildton.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Alton 80 przeróbka na Mildton.

Witam. Posiadam Altony 80 i chciałbym wymienić tą 100db tubkę na delikatną 90db kopułkę GDWK 9/120 lub 9/80/6 o ile taką dostanę (oryginalny w mildtonach) i zastanawiam się jakie modyfikacje zrobić na zwrotnicy ? To że muszę wymienić kondensator który idzie na wysokotonowy to wiem , ale na jaki o jakiej wartości ?

A z tubki GDWT 9/70/1 zrobię kolumnę szerokopasmową na GDS 30/30 i właśnie tam puszczę ten kondensator z tej zwrotnicy, bodajże 2,2 uF.

nic nie musisz wymieniac. jedyne co mozesz zrobic to dodac tlumik (o ile bedzie potrzebny)
    a dokupiony kondensator dasz do GDWT (mozna go ciac nizej jak potrzeba)

Skomentuj

Dzięki :)

A jaki ten tłumik ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
        jedyne co mozesz zrobic to dodac tlumik
        Logicznie myśląc to tłumik trzeba by zdjąć a nie dodawać. A może nie tyle co zdjąć, co zmniejszyć :) Do tej pory była tubka o wydajności 100dB, to ją pewnie o jakieś 10 dB tłumili, jak teraz będzie kopułka o wydajności 90dB to wyjdzie za cicha

Maciek M., czemu Tonsile chcesz wsadzać? To już nie lepiej PJ-ke od STX-a wcisnąć? Te Tonsile to przestarzałe konstrukcję...A i taniej wyjdzie nawet

Skomentuj

A jak mam zmniejszyć ten tłumik i tak nawiasem to co to jest w ogóle ten tłumik ? :)

p.s. potencjometry w kolumnie są wylutowane ale nadal siedzą w kolumnie na miejsce potencjometrów w zwrotnicy jest wlutowany na wysoki rezystor 15OHM/5W a na średni 2x33OHM/5W co daje jakieś 16,5OHM/10W i tym sposobem głośniki grają ciszej.

Nie wiem czy estetycznie będzie wyglądać PJ-tka ? chciałem założyć coś na wzór oryginalnej kopułki jaka siedziała w mildtonach na pierwszą myśl przyszła mi dość udana 9/120 tylko nie wiem co z tym tłumikiem ?

Skomentuj

tlumik to wlasnie te rezystory
            jak chcesz miec oryginalny wyglad to kup/znajdz uszkodzone "kwadraciaki" tonsila i wklej w nie missiony z allegro. przy tym cieciu napewno zagra lepiej niz stary tonsil

Skomentuj

Musisz zmniejszyć ich wartość... Najlepiej to już zrobić na słuch, ale myślę że okolice 6ohm będą dobre... Ale popatrz, popróbuj różne kombinacje...

Skomentuj

A o jakiej wartości założyć tłumik -3dB aby głośnik grał o połowę ciszej ? (tak na przyszłość) to nie dotyczy GDWK.

[ Dodano: 2009-08-12, 21:39 ]
                A może tego GDWK stłumić na potencjometrach ? (tam własnie mam rezystory) zwiększę ich wartość , bo jak mierzyłem omomierzem to czym bardziej odkręcałem w lewo to wartość się zwiększała. potencjometr ma 30ohm.

Skomentuj

Zamieszczone przez Maciek M.
                  A o jakiej wartości założyć tłumik -3dB aby głośnik grał o połowę ciszej ?
                  olej tabelki itp - rob to na sluch
                  no i -3db to nie polowa ciszej :P

Skomentuj

Tylko na tej zwrotnicy nie ma żadnego tłumika w postaci rezystora :shock:

Są dwie cewki mH i dwa kondensatory.

[ Dodano: 2009-08-18, 11:30 ]
                    Czyli GDWT nie jest w ogóle tłumiony ?

Jak założę GDWK to nie będę go musiał tłumić.

Skomentuj

przeciez wspominales ze sa tam potencjometry. a potencjometr to regulowany rezystor :P

Skomentuj

ups...własnie w tym wymiękam :neutral:

czyli wywalę potencjometr i stłumię GDM o mniej więcej 10db ? ale wtedy bas wyjdzie w przód ? jak mam odjąć tłumik skoro go wywalę ? ;D

[ Dodano: 2009-08-18, 22:33 ]
                        może na początek spróbuję z tabelką. mogę dostać do niej dostęp ? potem jak nie będzie mi się podobało to sprawdzę na słuch.

Skomentuj

ten potencjometr to regulowany rezystor wiec go nie wywalaj!
                          poprostu ustawisz sobie go tak zeby dla ciebie brzmialo to najlepiej

Skomentuj

Tylko że ja je wywaliłem i wstawiłem rezystory 15ohm/5wat na wysokotonowy i 16,5ohm/10wat na średniotonowy przez co grają ciszej o połowę bo tak mi odpowiadało. Słyszałem że potencjometry psują dźwięk. Mam je od nowa wstawić ????

p.s. w kolumnie jeszcze są gdwt. może jak kupię gdwk to wstawię potencjometr chociaż na wysokotonowy ?

Skomentuj

jak juz bedziesz mial GDWK to zamontuj potki
                              jak ustawisz je na takim poziomie jaki ci pasuje to zmierzysz ich wartosc i zastapisz rezystorami
                              taniej i szybciej niz kupowanie 10 rezystorow :P

Skomentuj

jak juz bedziesz mial GDWK to zamontuj potki
                                jak ustawisz je na takim poziomie jaki ci pasuje to zmierzysz ich wartosc i zastapisz rezystorami
                                taniej i szybciej niz kupowanie 10 rezystorow :P
                                Dzięki Ci wielkie :grin:

GDM gra o połowę ciszej dzięki dwóm rezystorom połączonym równolegle 2x33r/5w co daje 16,5ohm/10w a więc na gdmie tego zostawie a na gdwk nadal kupić 5w czy może większy;mniejszy ? i jeszcze jedno jak nie będzie takiego rezystora jak zmierzę to mogę np. kupić o takiej wartości (ohm) ale np. o większej mocy ? np. 10;15w jakoś to wpłynie na tłumienie ?

Skomentuj

starczy 5W
                                  jak nie bedzie to mozesz kupic wiekszej mocy. nic to nie wplynie. tylko nie bedzie sie tak grzal (o ile by sie wogole grzal)

Skomentuj

Dzięki.

p.s. Elektroda to jedno wielkie G...;D tam zaraz temat poleciał do kosza wywalony przez bezczelnych moderatorów ;//

Jeszcze raz dzięki !!

Skomentuj

Zamieszczone przez Maciek M.
                                      p.s. Elektroda to jedno wielkie G...;D tam zaraz temat poleciał do kosza wywalony przez bezczelnych moderatorów ;//
                                      ja tam juz nawet mialem konto zablokowane :lol:
                                      ale dzieki pomocy przemo-lukasa mi odblokowali
                                      Niektórzy moderatorzy są całkiem spoko , niektórzy to już kompletna porażka :(

Tam regulamin jest bardzo zaostrzony. Nawet któryś kolega w nie długim czasie ma zamiar zorganizować protest (mam zamiar się do niego przyłączyć) ale szczerze wątpię aby nam się udało. Dzisiejsza elektroda to nie to co kiedyś ;/ teraz jest pełno nabijaczy postów , kiedyś można było się czegoś nauczyć od starych inżynierów,techników itp. teraz to porażka :(

Pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X