Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy projekt SPH 165 KEP

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nowy projekt SPH 165 KEP

Zamierzam zrobić monitorki na Kepach i tu pytanie z czym to bedzie najlepiej gralo, czytalem troche na forum i wielu userow poleca Vifke XT 19 TD. Duzy plus to tez taki ze sa juz zaprojektowane zwrotki do tych komponentów.

Prosze o dorade, mile widziane jakies inne propozycje....

ps. widzialem na kilku konstrukcjach pierscienie zalozone na te kepy, orientuje sie ktos gdzie mozna dostac cos takiego? nie ukrywam ze ksztalt zwyklego kepa nie nalezy do najladniejszych (przynajmniej dla mnie :mrgreen:

Vify nie polecam. Lepiej Morela. Ta pierścieniowa Vifa to badziewie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Iceman
      Vify nie polecam. Lepiej Morela. Ta pierścieniowa Vifa to badziewie.
      Nie wiem czy słyszałeś tą vife czy nie, ale badziewiem na pewno nie jest.
      Z drugiej strony morela można krytykować jako za bardzo przytępionego "maślucha".
      Natomiast fakt faktem jest taki, że oba są dobre i różne. Z drugiej strony nie wybrał bym żadnego z nich, biorąc pod uwagę dostępność i ceny szukał bym jakiegoś seasa- 27TDFC, 27TBFC. Dzisiaj porównywałem vife xt19td z seasem 27tffc (nie wygrzany) nie zauważam jakieś kompletnej deklasacji ze strony seasa, oczywiście bardziej widzi mi się seas, ale w dużej mierze przyczynia się do tego fakt, że to mój nowy nabytek (nowe zawsze cieszy).

Skomentuj

Zamieszczone przez nonameplum
        Nie wiem czy słyszałeś tą vife czy nie, ale badziewiem na pewno nie jest.
        Miałem tą Vifę. Nie dało się tego słuchać. To takie cykadełko idealne chyba tylko do muzyki typu umm-cyk, umm-cyk. Sieje górą i zero w tym wyrafinowania. Gorszego wysokotonowca w życiu nie słyszałem. Już lepsze zwykłe tonsile.

Skomentuj

A z czym ją miałeś? Miałeś wogólę zwrotnicę, czy stwierdziłeś że ta vifka jest tak badziewna że nie warto dawać? :mrgreen:

Skomentuj

jesli ktos ma jakies propozycje tanszej wysokotonowki to piszcie smialo :lol: nie powiem ze bardziej ucieszyl bym sie z dobrej ktora bedzie kosztowac w granicach 100zł

Skomentuj

Ja kupiłem vify od takero za 90 zł sztuka, ale to już był kawałek czasu temu i w tej cenie są świetnym wyborem. Teraz to jedynie używki najlepiej szukać, bo od kiedy vifa przemieniła się w Scan Speaka ceny podskoczyły do góry. Morel też zdaje się, że drogi. Musisz polować na jakąś okazję na allegro, a jak nie to kupuj z polinka seas'a. (22taf/g -123 zł,27tffc - 137 zł. Za bardzo nic innego do głowy mi nie przychodzi wartego zainteresowania w okolicach 100 zł.

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
                A z czym ją miałeś? Miałeś wogólę zwrotnicę, czy stwierdziłeś że ta vifka jest tak badziewna że nie warto dawać? :mrgreen:
                Zwrotka 3 rzędu, cięta i tak wysoko, był to projekt HND Akustyka. Próbowałem ją stłumić, ale nawet stłumiona korekcją grała ciszej ale nadal równie paskudnie.

Czy za 90zł to dobra cena? Hmmm, ja bym nawet za darmo jej nie chciał. Ale starczy już tego mojego negatywnego nastawienia, bo niektórym takie cykanie się podoba. Rzecz gustu i do swojego nie zamierzam nikogo przekonywać ani nawracać :-)

Skomentuj

Iceman,
                  Dzięki za tak komentarz. Chciałem ją kupić do samochodu ale teraz jeszcze chwilę się zastanowię. Ale z drugiej strony to trochę dziwne bo wszyscy piszą, że jest dobra do Kiepa, detaliczna i spokojna a tu inny komentarz. A może napisz jaka kopułka ci się podobała?
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
                    Iceman,
                    A może napisz jaka kopułka ci się podobała?
                    Osobiście nie lubię szczegółowości na górze. Może wówczas muzyka instrumentalna jest nieco uboższa, ale za to wokale są naturalne. Lubię spokojną górę, ocieploną. Całkiem miło grają morele które zastąpiły tą Vifę. Podobają mi się Scany które siedzą w moich Viennach Bach, podoba mi się nawet Seas który siedzi w QBA Elements 300Al. Ogólnie nawet zwykły tonsil w klonach totema grał przyjemniej, po prostu lubię głośniki których mogę słuchać godzinami. Co z tego, że może nie usłyszę jakiś super detali, gdy za to nie jestem zmęczony muzyką. Jeżeli ktoś słucha wyłącznie muzyki instrumentalnej to ta Vifa jeszcze ujdzie. Ale wokale to naprawdę na niej nie brzmią naturalnie. Ma się wrażenie jakby wokalistka miała zbyt czuły mikrofon.

Skomentuj

moze warto podkreslic ze glosniki beda glownie uzywane do sluchania muzyki bardzo zroznicowanej lecz nie klasycznej i w tym momencie zbyt duza szczegolowosc moze okazac sie ze wyjdzie na minus

Skomentuj

Pierścieniowa Vifa faktycznie sieje nieco harmonicznymi na średnicy. Sama góra jest jednak bardziej niż w porządku. Seasy może i są lepsze, ale nie ma do nich zwrotnicy wraz z KEPem (albo ja o czymś nie wiem?). Jeśli czujesz się na siłach to możesz zrobić sobie sprzęt pomiarowy, kupić dość pokaźny zestaw elementów do zwrotnicy, a koniec końców mierzyć i słuchać. Jeśli jednak nie to pozostaje Vifa XT19 lub Morel MDT29.
                        Jakkolwiek porównywanie XT19 do jakichkolwiek Tonsili jest zupełnie nie na miejscu. Polskie głośniki są pod każdym względem gorsze.

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                          Jakkolwiek porównywanie XT19 do jakichkolwiek Tonsili jest zupełnie nie na miejscu. Polskie głośniki są pod każdym względem gorsze.
                          Jestem innego zdania.

Skomentuj

Przy tej zwrotnicy jaką borys zaprojektował pod KEP' a XT19 wysokie na pewno nie męczą. Zresztą borys mówił, że koniec pasma troszkę opada przez co wysokie mogą być troszkę przytępione. Dużo zależy od zwrotnicy, a nie tylko głośnika, każdy głośnik możesz przytępić na skraju pasma, albo przyciszyć. Coraz to droższe i lepsze głośniki charakteryzują się coraz większą szczegółowością i wiernością realnych dźwięków - i chyba o to chodzi w gonitwie technologii. Vifa xt19td na zwrotce borysa z KEPem jest o wiele łagodniejsza w stosunku do Seasa 27TFFC na zwotnicy 3W classic Troelsa. 27TFFC jest wyraźniejszy, dokładniejszy, dlatego jak już to jego można bardziej uznać za męczącego, ale tak nie jest. Jeśli zaprojektujesz zwrotnicę to kup 27TFFC/27TDFC/27TBFC, a na pewno będziesz zadowolony. Jeśli nie to pozostaję Ci vifa i nie ma co tu rozmyślać.

Skomentuj

Zamieszczone przez nonameplum
                              Jeśli nie to pozostaję Ci vifa i nie ma co tu rozmyślać.
                              Można też morela. Mnie się podobają.

Skomentuj

Morel wcale też taki lepszy od Vify nie jest. Kiedyś mi się dużo bardziej podobał. Teraz po dłuższym osłuchaniu się jego przewaga wcale nie jest tak oczywista. MDT29 mniej syfi na średnicy. Za to już sama góra pasma jest zdecydowanie gorsza niż z Vify - rozmyta, podbarwiona, ocieplona. XT19 jest tym zakresie zdecydowanie bardziej przekonywująca - więcej detali, odzywa się kiedy potrzeba i nic nie kłuje. Inna sprawa, że nasze ucho najbardziej wyczulone jest na środek pasma i Vifa faktycznie potrafi nim zmęczyć (a przynajmniej na zwrotnicy Borysa).

Skomentuj

Ja już tez się przejechałem raz na dawaniu opinii przy głośnikach. Chwaliłem jeden model głośnika i mówiłem że jest lepszy od innego, ale był on dla mnie nowością. Po dłuższym czasie jednak porównałem te głośniki jeszcze raz i całkiem zmieniłem zdanie. Teraz już jestem ostrożny przy przedwczesnym dawaniu opinii.

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                                    Morel wcale też taki lepszy od Vify nie jest. (...) już sama góra pasma jest rozmyta, podbarwiona, ocieplona. Inna sprawa, że nasze ucho najbardziej wyczulone jest na środek pasma i Vifa faktycznie potrafi nim zmęczyć.
                                    Ja bym dodał odnośnie morela jeszcze takie przymiotniki góry: ocieplona, przytulna, miła, nie męcząca, pozwalająca na słuchanie godzinami, a co detaliczności wystarczająca na tyle aby grała nie męcząco a zarazem nie traciła przekazu. Oczywiście nie jest to jakaś najwyższa półka ale głośnik wart swojej ceny. Ja takie brzmienie bardzo lubię. Lubię kolumny z którymi mogę obcować godzinami i nie boli mnie potem głowa, które same zachęcają żeby włączyć muzykę, które relaksują.

Skomentuj

a czy ktoś może porównać mi XT19 do d26nc bo właśnie tak chciałem zmienić
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

D26NC to ten neodymowy? napewno nie bedzie tak "cykalo"
                                        nie mialem tego modelu ale jak bedzie brzmial podobnie do D27TG to bedzie lepiej. jak bardziej jak DX25 to juz mniej ciekawie :P
                                        ale mnie klasyczne kopolki teraz bardziej przekonuja

Skomentuj

Czaruję...