Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie kolumny podstawkowe za rozsądną cene

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie kolumny podstawkowe za rozsądną cene

Witam
    Jakie kolumny podstawkowe polecacie w przedziale cenowym max 370zł
    Na allegro są HECO VICTA 300 niewiele używana za 370zł.

Przesiadam się z kolumn podłogowych 150W, gdyż nie mam miejsca na duże kolumny - w związku z tym jestem przyzwyczajony do efektywnych kolumn).

Od nowych kolumn oczekuję przede wszystkim dynamiki oraz skuteczności (Victa 300 mają 90dB). Dobrze by było aby miały stosunkowo dobre brzmienie. Będą do różnej muzyki oraz jako przody do kina domowego.
    Dodam, że ewentualnie będzie je wspierał sub.

Jednym zdaniem, jakie najlepsze kolumny (używanie) w tym przedziale cenowym?
    Z góry dziękuję za odpowiedź
    Pozdrawiam

a może dałbyś rade sam je zrobic zrobic? np. STX GDN14 + PJ

Skomentuj

Myślę, że konstrukcje renomowanych firm są znacznie lepsze. Z DIY jest różnie. Często nie wychodzi zgodnie z zamierzeniami.
      Po drugie to umiejętności stolarskich to ja nie mam, także odpada.
      Proszę o propozycję gotowych konstrukcji

Ewentualnie jeśli bym znalazł gdzieś gotowe paczki to jeszcze bym się pokusił...

Skomentuj

http://www.elektropunkt.pl/opis/Heco...T_GRATIS/10126

Tak swoja droga to HECO to nie taka znow renomowana firma..

Skomentuj

320 za szt, czyli 640zł para, Ja mam za jakieś 250zł taniej
          Sądzisz, że Heco nie jest dobrą firmą?
          W takim razie co proponujesz?

Skomentuj

Aj za sztuke faktycznie : ).. Czy HECO jest dobrą firma? Na pewno nie wybitną, a co komu bardziej pasuje to zalezy od ucha :P

Skomentuj

Może komuś od ucha. W moim przypadku (jak i większości) zależy od budżetu :-/
              Także ponawiam pytanie. Co myślisz o tych kolumnach?
              Ew jakie inne polecasz, które spełnią moje oczekiwania.

Skomentuj

Załóż temat w dziale "Ogłoszenia" że kupisz kolumny :) Może ktoś ma akurat jakieś ciekawe DIY do sprzedania... Może też odezwij się do Pawła S. wiem że miał przez długi czas fajne monitorki do sprzedania :)

A DIY jest dobre bo za kilka stów masz kolumny które w sklepie kosztują nawet 10 tysięcy... Ale za 300zł trudno jest zrobić coś dobrego... Ale popytaj :) Generalnie tu raczej będą ci doradzać DIY (takie zboczenie...) ale jak znajdziesz jakieś dobre gotowe kolumny to bierz... Osobiście bym tych HECO nie wziął... Ani za 640zł ani za 369zł...

Skomentuj

Nie sluchalem tych kolumn ale srednio mi sie widzi to. melisław, dobrze mowi, na forum na pewno ktos sprzedalby dobre tanie monitorki w tej cenie.

Skomentuj

Zamieszczone przez rafal20
                    Od nowych kolumn oczekuję przede wszystkim dynamiki oraz skuteczności
                    Zamieszczone przez yxzabc
                    a może dałbyś rade sam je zrobic zrobic? np. STX GDN14 + PJ
                    ....

Moze cos z mission, badz jakies tannoy'e...

Skomentuj

Czyli te Heco nie warte są tej ceny..
                      Może coś innego się znajdzie, czasem na forum jest coś do sprzedania.
                      Co sądzicie o nich:
                      http://allegro.pl/item710347210_kef_q3_bcm.html
                      ile są warte?

Skomentuj

Co do Q3. Obcuję na codzień z KEF'ami Q1, Q3 to ich wydanie podłogowe...

Dźwięk mają sprężysty, ciężar dźwięku, czyli to co zwraca swoją uwagę to przedewszystkim wyższa średnica i wysokie tony, bas jest "in plus". Q1 prawie go nie mają, To znaczy jest ale nieśmiały i odzywa się tylko kiedy naprawdę musi, Q3 mają go więcej ale nie bardzo dużo.

Dźwięk jest mocno sklejony i nie czuć jakiegoś "podziału" czy "dziur". Jako że jest to konstrukcja koaksjalna i reproduktor (kocham to słowo :grin: ) wysokotonowy jest w krótkiej tubce membrany reproduktora nisko-średniotonowego... Obszerna amplituda drgań (Patrz niski bas, podbity bas, wysokie poziomy głośności) powoduje stratę w jakości wysokich tonów... Nie słychać tego jako coś strasznego, skrzeczenie czy tym podobne, ale jak grają smyczki a w kolumny pompujesz dajmy na to 50 wat, a do tego słychać w nagraniu kontrabas, to delikatne "falowanie" wysokich tonów jest słyszalne...

Ja zapobiegam temu stosując aktywny podział, niskie tony kieruję do subwooferów a reszta pasma idzie do kef'ów...

Porównywałem Kefy Q1 z Yamahami ns-333, Usherami s520, Heco metas 300 i alevea 200, i paroma innymi monitorami. Porównanie wszystkich paczek odbyło się na tym samym wzmacniaczu, z tym samym CD, z trzema płytami, w tym samym pokoju, i tylko Ushery dawały z siebie coś więcej niż Kef'y. Ale Ushery są droższe, poprawa nie była fenomenalna, więc wziąłem Q1...

Podaj jakąś konkretną sumę, jakieś maksimum to może coś się znajdzie :wink:

Skomentuj

maximum to 400zł. Jakieś używki na pewno się znajdą - już miałem kilka ofert na priv - rozważam opcje, jednak jeszcze czekam na lepsze propozycje.
                          Ps te Q3 już poszły :-/

Skomentuj

ja mam do sprzedania to

ale zapewne i tak za ta cene znajdzie sie cos lepszego uzywanego...
                            chyba bede musial to sprzedac ponizej kosztow :???:

Skomentuj

Panowie jeśli nie macie nic dymamicznego za rozsądną cenę, to powiedzcie co są warte HECO VICTA 300 niewiele używana - za 370zł

Skomentuj

rafal20, piszesz na forum o tematyce DIY temat, żeby Ci doradzić fabryczne kolumny .. Na tym forum możemy Ci jedynie doradzić jakie kolumny zbudować, więc nie dziw się, że nikt Ci dosadnie nie umie powiedzieć, czy te kolumny warte są tej ceny.

To tak jakbyś przychodził do salonu MERCEDESa i chciał kupić FIATa ... :cool: :mrgreen: :mrgreen:

A co

Skomentuj

te heco to jeden z nizszych jak nie najnizszy model heco obecnie produkowany. szczerze to nie polecam. o wiele lepsze sa tannoye m1 (nie F) takze klony totemow mite zagraja lepiej ( przy nich koniecznie subik ) - chodzi mi tutaj o przejrzystość, detalicznosc. Konstrukcja DIY od obeznaniego w temacie forumowicza jest o wiele lepsza alternatywa niz heco.

[ Dodano: 2009-08-14, 19:06 ]
                                  a te parametry victy sa "lekko" wyssane z palca

Pasmo prz. 34-38000 Hz

34 hz przy 13 czy 15 cm glosniczku ;>? ciekawe przy jakims spadku i znieksztalceniach.

Skomentuj

Rozumiem.
                                    Mam teraz Kolumny podłogowe 150Watt 3-drożne i grają dosyć dynamicznie (1x20cm bas, 2x16cm srednioniskotonowy, 1 wysokotonowy)

I nie chce żałować zakupu - zejść na gorsze( mniej efektywne :-/)

Czekam na propozycje forumowiczów, ew jesli coś znajdziecie na forum to dajcie znać - w grę wchodzą nawet okazyjne podłogowe- nie za duże :-P).
                                    Z góry dzięki.

Skomentuj

Zamieszczone przez rafal20
                                      I nie chce żałować zakupu - zejść na gorsze( mniej efektywne :-/)
                                      Akurat efektywność ma niewiele wspólnego z jakością. :razz:

Skomentuj

Jeśli w tej chwili masz 3 drożne kolumny i 370 zł na nowe, do tego nie chcesz stracić na efektywności a zyskać na jakości to nie wydaję Ci się, że wymagasz niemożliwego ?
                                        Albo dozbieraj trochę kasy i za jakiś czas zajrzyj tu jeszcze raz to doradzimy Ci co rozsądnego warto zrobić, albo idź na kompromis, bo innego racjonalnego wyjścia nie masz .

Skomentuj

Czaruję...
                                        X