Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jaki glosnik na suba?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jaki glosnik na suba?

Witam szanownych kolegów :wink:
    Chciałbym zbudowac sobie w miarę możliwości dobry subwoofer do pokoju 13/16m^2. Na głośnik i wzmacniacz planuje przeznaczyc +/- 800zł MDF mam, a fornir licze oddzielnie + ew kolce i takie pierdoly... Ma on wspólpracowac z kolumienkami na Morel CAT298 i Vifa M18WH w 18l strojenie cos kolo 45-48Hz jak dobrze paietam, chociaz mysle nad aktywnym cieciem.
    Doradźcie jakiś głosniczek :mrgreen: wzmacniacz myśle, że od Irka. Sprzedaje je jeszcze?
    Myśle, że co ważniejsz napisałem teraz czekam na was :razz:
    Ah jednak nie :lol: zapomnialem o najwazniejszym sub do muzyki najczesciej techno trance pop chociaz ostatnio trafia sie cos wolniejszego no tak roznie ale raczej glosnik szybki :roll:
    Pozdrawiam.

Siema mam suba i go uzywam do takie samej nutki. Głosnik mam gdn 25/120/8 .Wzmak do tego mostek tda . Nie wiem czy irek sprzeda ci bo ma duzo zamowien jak ja sie go pytalem wczesniej kup sobie z allegro koszt takiego wzmaka 200 zł niecale nawet ma on cos kolo 200 wat jak nie wiecej przypomina troche irkowy. jak znajde dam linka. Hmm a glosnik nie wiem. I jaka ma byc buda bass reflex czy zamknieta

Skomentuj

Ale mi chodzi o coś z wyższej półki :razz: miałęm mostek TDA projektu Irka i sprzedałem więc racej nie będę wracał do tego :wink: raczej chodzi mi o coś lepszego

Skomentuj

moze uniamp a do ilu tak konkretnie

Skomentuj

a ile się nie myle to uniamp to wzmacniacz stereo i do suba się nie nadaje.

Skomentuj

ja bym wybrał cos z peerlessów, zależnie od budżetu.

Skomentuj

Zamieszczone przez yxzabc
              a ile się nie myle to uniamp to wzmacniacz stereo i do suba się nie nadaje.
              a dlaczego niby stereo ma sie do suba nie nadawac? ja i UKA go tak uzywamy :P
              ale faktycznie do subow znajda sie lepsze wzmacniacze

Zamieszczone przez malyzmc
              wzmacniacz myśle, że od Irka. Sprzedaje je jeszcze?
              jak pozbedzie sie gipsu z rak to bedzie je nadal robil. teraz nie jest w stanie :P

Zamieszczone przez czarekp9
              ja bym wybrał cos z peerlessów, zależnie od budżetu.
              widze ze kolejna osoba poleca marke bez podania konkretnego modelu... chyba tylko dlatego ze duzo o nich sie pisze :P

malyzmc, do tego pokoju w zupelnosci wystarczy 8". ale te 8" to troche malo jak na pozadnego suba :???:
              ostatnio czytalem duzo pozytywnych opini o TIWach visatona - pora tego posluchac
              a tak pozatym to przed wydaniem takiej sumki zapraszam na Audio Show 2009 - warto posluchac sprzetu przed zakupem
              ja np mam tanie MDS08 bo mi idealnie pasuja do tego co slucham

Skomentuj

ostatnio czytalem duzo pozytywnych opini o TIWach visatona - pora tego posluchac
                Poslucha sie :))) moj projekt wlasnie ruszyl )))

WYdaje mi sie ze MDS08 byl by dobrym rozwiazaniem, cena nie jest wysoka do tego spokojnie starczy ci na jakis dobry panel.

Ewentualnie visaton TIW 200xs podobno ( bo nie slyszalem osobiscie) daje sobie rade nawet w 20m2, cena cos kolo 500zl+300zl na wzmacniacz i moze byc calkiem ciekawy subwoofer :)

Ktos u nas na forum posiada te wersje i milo sie o niej wypowiada wiec mozna sie zainteresowac.

Ja skladam teraz tez na Tiw'e ale wersja 250xs od dawna sie do niego zabieram az w koncu sie przelamalem )

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                  a dlaczego niby stereo ma sie do suba nie nadawac? ja i UKA go tak uzywamy
                  ale faktycznie do subow znajda sie lepsze wzmacniacze
                  i dlatego napisałem o ile sie nie myle :wink:

Skomentuj

wiec? konkrety panowie

[ Dodano: 2009-08-15, 13:38 ]
                    A ile kosztowały panele Irka? Bo juz zapomnialem dawno wogole na forum siedzialem... Najlepiej by byo jakies 10" chociaz tylko czy styknie kasy? zeby tez wzmaka odpowiedzniego kupic.. :roll:

[ Dodano: 2009-08-15, 13:41 ]
                    http://allegro.pl/item713235428_inte...skotonowy.html
                    Co sadzicie o cenie? moze za 450 by go sprzedal.. To jest DVC? Bo ktos kiedys pisal ze one do closed a ja bym wolal b-r wiec nie wiem... doradzcie :mrgreen:

[ Dodano: 2009-08-15, 14:18 ]
                    http://grelton.mycom.pl/index.php3?c...a_id_1167=2441
                    Czy jednak ten TIW?

Skomentuj

Zamieszczone przez malyzmc
                      A ile kosztowały panele Irka?
                      270 i 480zl. ale podobno ceny sie zmienily

drogie te TIWy :???: przed posluchaniem bym sie nie pchal w taka kase

Skomentuj

Pawel ja sie wepchalem z kasa w tego Tiw'a 250, jak bym mial czekac az ktos zrobi na nim suba i podzieli sie opinia to bym chyba w butach umarl ))

Szukalem jakis konstrukcji ale o dziwo nigdzie nie moglem znalesc, tylko na stronie visatona.

Panel Irka, bo sam sie pytalem to 300-500zl w zaleznosci od modelu ale uwazam ze i tak warto, tylko teraz z racji tego ze Irek niestety mial wypadek, to czas oczekiwania jak mi napisal to pare miesiecy, sam czekam na panel.

:)))

Skomentuj

Zamieszczone przez raffal81
                          Pawel ja sie wepchalem z kasa w tego Tiw'a 250, jak bym mial czekac az ktos zrobi na nim suba i podzieli sie opinia to bym chyba w butach umarl ))
                          nie chodzi mi o opinie kogos. poprostu bym pojechal go sam posluchac :P

mialem oba panele i naprawde warto wydac ta kase. podobne fabryczne konstrukcje sa duuuzo drozsze
                          taniej wyjdzie DIY ale to tylko dla tych doswiadczonych

Skomentuj

Pawel S. ja nad zmiana glosnika do suba z gdn 20/80/2 zastanawialem sie juz z 1,5 roku )

Nie mialem okazji nigdzie posluchac tego Tiw'a ani 200xs ani 250xs ale mimo wszystko zaryzykowalem, na pewno nie bedzie gral gorzej od tonsila, ale przynajmniej ta mysl o TIW'e nie bedzie chodzila mi juz poglowie :) jezeli kwota zostanie uzasadniona moimi odczuciami zwiazanymi z jakoscia tego glosnika to nie bedzie problemu.

Grelton ma mi wyslac w tym tygodniu ten glosniczek moze nawet jutro wiec sie przekonam sam a nie ukrywam ze jestem strasznie ciekawy

Skomentuj

kurde no nie byłoby źle miec takiego tiwa 200xs tylko szkoda ze to 8R bo 500 wzmacniacz i 500 glośnik to trochę dużo :roll: a może jest jakieś 10" godne polecenia i do dostania? :mrgreen: ew 12" :razz: chociaż najlepiej byłoby coś żeby na mały panel się załąpac... Co myślicie? 150W 4R

Skomentuj

Co do jakości Tiwa to napewno jest wart tych pieniędzy mam pożyczonego już tydzień i pędze go 150W 4R więc TIW dostaje jakieś 80W ale naprawdę gra rewelka zupełnie inaczej niż wszystko co dotychczas miałem okazję słuchać i mieć a miałem IT MDS12 Mivoka mam obecnie w aucie, EQ,Magnaty, Tonsile

Skomentuj

Ja mam nadzieje ze wersja TIW 250xs nie rozczaruje mnie, slysze dobre opinie na temat mniejszego jego brata 200xs ale na temat 250 xs jeszcze nie slyszalem ale sie przekonamy, dostalem maila z greltona ze wysylka bedzie jutro albo w piatek, wiec za pewne najszybciej dotrze do mnie w poniedzialek :)) mam nadzieje ) i sie przekonamy ;]

ps. czekam az IREK wyzdrowieje, jestem w kolejce po panel :)) bo 80w na tiw250 to chyba bedzie bardzo malo ;] aczkolwiek do cichego sluchania na razie nie powinno byc zle

Skomentuj

kurcze no ciągnie mnie do tego TIWa tylko wzmacniacz... trochę dużo 500zl chociaż wiem że warto kupic od Irka.. Może coś innego polecacie zrobic/kupic? Jakiś wzmacniacz troche tańszy :mrgreen:

[ Dodano: 2009-08-19, 21:47 ]
                                    W sumie może bym się skusił, ponieważ wypada dac porządny wzmacniacz do takiego głośnika... Tylko dochodzi jeszcze czas

Skomentuj

malyzmc O dziwo malo o tym glosniku slychac moze z racji swojej ceny, ktora jest mimo wszystko wysoka, jak pamietam na forum mial go tylko EZO (Tiw 200xs) i chyba wygral go w konkursie i bardzo go zachwalal.

500zl w sumie to nie jest aaaaz tak wieeelka kwota, co prawda wersja 250xs ktora zamowilem kosztuje 800zl i troche sie nad nia zastanawialem, dokladnie 1,5 roku )))
                                      Teraz mam czysty umysl, jedyne co mnie zastanawia to czy dac go w 50l czy 30l )
                                      Przekonamy sie

Ja mimo wszystko polecal bym Ci mlodszego brata 200xs, glosnik z tego co widac ma ladne parametry, ladne wychylenie membrany co za pewne procentuje dobrym zejsciem, juz gdzies slyszalem jak pare osob go chwalilo i byli milo zaskoczeni ze tak nisko potrafi zejsc 20cm woofer. :)

Skomentuj

Ciekawe jak w rzeczywistości z efektywnoscią z tym 200xs. On niby ma tylko 84dB a to chyba troche mało, trzeba by do niego mocny panel mieć.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X