Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub na GDN30/60/1 dla kuzyna

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sub na GDN30/60/1 dla kuzyna

Cześć, zakładam ten temat ponieważ na necie nie ma za wiele informacji na temat zrobienia jak najlepszej obudowy do tego głośnika (wiem że się na suba nie nadaje ale to nie dla mnie :grin: ). Chodzi mi o to żeby wyciągnąć z niego jak najwięcej basu. Dodam że muzyka to metal reagge może trochę rocku . Nie wiem czy zrobić zamkniętą obudowę 55l czy też może BR ze względu na podbicie basu o 3db. Wiem że głośnik zaleca się do closed ze względu na parametry ale przecież w altusach siedzi ten głośnik w BR. Wiec proszę o porady dotyczące tego głośnika. Pozdrawiam

Co do BR czy CLOSED to zrob BR otwor zawsze mozna załatać :))

Co do wielkosci obudowy to nie mam pojecia ile mozna dac, trzeba by bylo poszukac parametrow glosnika i tak mniej wiecej dobrac objętość :)

Skomentuj

" Co do BR czy CLOSED to zrob BR otwor zawsze mozna załatać :) ) "

chyba to jest bez sensu bo obudowa br musi byc jakies 2 razy wieksza od obudowy zamknietej. wejdz na strone producenta i znajdz swoj glosnik. powinno byc podane do jakiego litrarzu go stosowac.

Skomentuj

Zamieszczone przez soulfly
        wejdz na strone producenta i znajdz swoj glosnik. powinno byc podane do jakiego litrarzu go stosowac.
        świetny pomysł soulfly...wejdź na stronę Tonsila (którego Tonsila i którą dokładnie stronę) i znajdź tam litraż dla tego głośnika...jak podasz tutaj konkretny link to masz u mnie piwko pocztą
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

TONSIL GDN 30/60/1

CHARAKTERYSTYKA: Impedancja - 6 [Ohm] Pasmo przenoszenia - 6 0 - 45 * [Hz] Moc nominalna (obudowa 35 dm3, 1* godz. ci agłej pracy) - 6 0 [W] 6 0 [W] Moc maksymalna - 80 [W] Efektywność - 9 3 [dB] Częstotliwość rezonansowa FS - 25 [Hz] Rezystancja cewki - 5 [Ohm] Wysokość cewki - 12. 1 [mm] Średnica rdzenia cewki - 35 [mm] Wysokość szczeliny - 6 [mm] Szerokość szczeliny - 1.2 [mm] Średnica zewnętrzna magnesu - *0 [mm] Średnica wewnętrzna magnesu - * [mm] Wysokość magnesu - 18 [mm] Waga magnesu - 0.6 [kg] Indukcja w szczelinie B - 1 [T] Energia w szczelinie - 3 28 .9 [mJ] Materiał magnesu - ferryt Materiał membrany - celuloza Materiał zawieszenia - pianka Materiał korpusu cewki - aluminium Materiał cewki - miedź Materiał kosza - blacha stalowa Objętość ekwiwalentna VAS - 0.327 [m3] Dobroć mechaniczna QMS - 2.61 [-] Dobroć całkowita QTS - 0.579 [-] Całkowita masa ruchoma MMS - 0.04 [kg] Podatność mechaniczna zawieszeń CMS - 101.6x10-5 [m/N] Wskaźnik siły BI - 6.7 [Tm] Powierzchnia czynna membrany SD - 0.048 [m2] Waga głośnika - 2.2 [kg]

tu masz wszyskie dane o tym glosniku ..
          a tutaj masz program do obliczania objetosci obudowy :
          http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=6875

wystarczy wprowadzic i samo poda ci objetosc obudowy.

Skomentuj

po pierwsze: miałeś podać linka
            po drugie: dane i wyliczenia programu a rzeczywista, dobra obudowa w rzeczywistości często się różnią i po to właśnie producenci podają sugerowane litraże...sprawdzone a nie wyliczone

zgadzam się z faktem, że jeśli nie ma takich danych to trzeba je wyliczyć lub posłuchać innych, którzy już coś na tym głośniku zrobili....ale wkurzyła mnie standardowa odpowiedź w stylu "wejdź na stronę producenta i poszukaj"
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

po pierwsze: nie znalalzlem linka , a wrecz cos lepszego..
              po drugie : roznice podejzewam ze sa naprawde drobne. mi osobiscie rozbieznosci z wyliczeniami producenta wyszly 0,3 dm^3 .

no to sie tak nie denerwuj. :] mnie tez irytuje to jak sie ludzie pytaja o najmniejsza glupote zamiast wpisac w google, nacisnac enter i otrzymac 100 odpowiedzi, lub poczytac o troszke wiecej na dany temat. Sam mialem ostatnio podobny problem .. ale zanim cokolwiek napisalem przeczytalem kilkadziesiat postow.

pozdrawiam

Skomentuj

Nie martw się ja też dużo czytałem na temat tego głośnika i już przeprowadzałem symulacje w winisd. Trochę wiedzy na ten temat mam ,a post założyłem po to aby mi ktoś poradził co wybrać gdyż być może już ktoś porównywał ten głośnik w różnych obudowach. Z obliczeń wynika że głośnik najlepiej powinien zagrać w closed 55-60l natomiast w BR jest straszne podbicie częstotliwości od około 60-70hz do 100 wieć musiałbym zastosować dwa razy większą obudowę w przypadku BR. Tak wiec chyba zrobie jednak zamkniętą. A miał już ktoś ten głośnik?? albo ma altusy 140??

Skomentuj

120 litrowa obudowa to kolos ;]. nie ma sie nadczym zastanawiac. obudowa zamknieta to najoptymalniejsze rozwiazanie

Skomentuj

aha 120 litrow :P hehehe no to nie ma co sie zastanawiac tylko w closet chyba ze ktos masz miejsce na dodatkowy stolik

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek90
                      albo ma altusy 140??
                      przecież jak one były w altusach 140 to masz projekt skrzyni gotowy
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

To że ten głośnik był zaaplikowany w BR w Altusach nie znaczy, że to najlepsze rozwiązanie. Samemu musisz posłuchać i zdecydować. Generalnie w BR będziesz mógł głośniej nim pograć, a w zamkniętej będziesz miał spokojniejszy, lepszy bas. W jakąkolwiek obudowę byś tego głośnika nie wsadził on i tak dobrze nie zagra - to szerokopasmówka przerobiona na basowca.

Skomentuj

W altusie 140, który przyszedł do mnie na serwis był 30/100 (z cewką o średnicy ~50mm). To nie pierwszy przypadek, w te kolumny pakowali wszystko co się tylko dało. Zejście to nawet miało i taki głośnik powinien być w tej kolumnie, a nie 60W głośnik w kolumnie 100W ciągłej 140W peak.

Jeśli chodzi o Twój subwoofer to może sobie da radę bo w rocku tak niskiego basu niema. GDN'a zapakuj w dobrze tłumioną obudowę zamkniętą, 50-70L sam niewiem. za duża nie może być bo ten głośnik ma bardzo małe Xmax, nie wiem jakie ale jak cewka ma 12mm!?
                          Jak włożysz go w BR to będzie latał jak szmata przy 10Watach.

PS: dobre wzmacniacze mają to do siebie, że przy takiej samej lub nawet większej mocy membrana głośnika basowego sie mniej wychyla, niż przy wzmacniaczu o słabej kontroli.
                          W głośniku, w którym cewka ma 12mm wzmacniacz musi mocno trzymać go za mordę. TDA7294 mimo odpowiedniej mocy w tym wyścigu wypada cienko.

Skomentuj

GDN30/60/1 to swietny glosnik do linii transmisyjnej, parametry ma idealne ( no moze poza malym Xmax). Napewno nie do basrefleksu. Ewentualnie zamknieta obudowa mocno wytlumiona okolo 60-70 litrow.

Skomentuj

Zamieszczone przez tom1eczek
                              Jeśli chodzi o Twój subwoofer to może sobie da radę bo w rocku tak niskiego basu niema.
                              ?
                              to co my do cholery sluchalismy u XYSa? :shock:

Zamieszczone przez tom1eczek
                              cewka ma 12mm!?
                              :?: cos chyba ci sie pomieszalo...

Skomentuj

tom1eczek napisał/a
                                cewka ma 12mm!?

tom1eczkowi chodziło o wysokość uzwojeń cewki :grin: Ja wczoraj już zadecydowałem ,zamówiłem płyty i robię obudowę zamkniętą w objętości 57l. Myśle że to jest jedyne wyjście w tej sytuacji :grin: Za około tydzień zdam relacje jak to gra i czy da się tego słuchać :lol: Dzięki za pomoc :smile: Pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
                                X