Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3-way na Daytonach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3-way na Daytonach

Witam

Kolega chce poskładać konstrukcje z wykopem i na poziomie o fajnym kształcie. Zdecydował się na ten oto projekt:
    http://htguide.com/forum/showthread....9&page=1&pp=35
    Ma co do niego kilka pytań na które sam nie chce mu odpowiadać bo nie mam dostatecznej wiedzy i wole skonsultować się z wami bo nie brakuje tu ludzi z odpowiednią wiedzą w tej dziedzinie.

Nie mogę zrozumieć zwrotnicy a konkretnie połączenia głośników dlaczego RS150 są podłączone szeregowo a RS225 równolegle ? Jeżeli konstrukcja ma mieć 4ohm bo chyba tyle ma mieć to na basie będę dwa 8ohm RS225 a na średnich co ? musiały by być 2x 2ohm aby uzyskać te 4ohm przy połączeniu równoległym
    A jeśli odwrotnie to też nie będzie pasować może mi ktoś coś wyjaśnić bo już sam nie wiem o co chodzi.

Druga sprawa to litraż w jakim mają grać RS225 jest chyba za mały pisze tam że konstruktor ma mieć suba więc na zejściu mu nie zależy i daje na dwa głośniki 65l a kolega suba nie będzie miał więc przydało by się więcej ale ile waszym zdaniem można dać 2 osobne komory na każdy z głośników ale po ile litrów, myślałem o takim minimum to 40l.

Pozdrawiam i proszę o pomoc i rozwianie wątpliwości.
    Konstrukcja moim zdaniem ciekawa gdyż w Polsce mało ludzi robi na tych głośnikach a podobno są warte zachodu i ryzyka.

Myślę, że najlepszym wyjściem będzie zbudowanie sobie prototypów z płyty wiórowej. Skoro koleś chce wydać sporo kasy na drogie głośniki i drogą zwrotnicę, to wydanie parudziesięciu PLNów na paździerza na prototypa nie nadszarpnie jego "wątłego" budżetu. To moim zdaniem najlepszy sposób na pozbycie się rozterek i wątpliwości jakie go dręczą.
    Projekt podobny do Visatonów Expierence V20 jak chodzi o układ głośników.

Skomentuj

a nie lepszym rozwiązaniem było by coś normalnego? tzn ten projekt chyba jest mało znany, i chyba dośc skomplikowany, mozna znalezć coś sprawdzonego pewnego i też będzie na wyskim poziomie. :wink: ale to tylko mmoje zdanie, może warto zaryzykowac :razz:

a podaj mniejwięcej jaka jest cena takiego projektu?

Skomentuj

Cena :?:
        Głośniki to koszt około 2kzł
        Zwrotnice myśle że z 500zł
        No i obudowy mysle nie duzo ze znajomym w obi więc ich nie biore pod uwagę.

Co proponujesz innego z wykopem i jakością :?:

Skomentuj

Jeżeli konstrukcja ma mieć 4ohm bo chyba tyle ma mieć to na basie będę dwa 8ohm RS225 a na średnich co ? musiały by być 2x 2ohm aby uzyskać te 4ohm przy połączeniu równoległym
          Połączenie równoległe podwaja opór,a szeregowe zmniejsza o połowe (w przypadku dwóch głośników). Napisałeś, że jest odwrtonie

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88
            Jeżeli konstrukcja ma mieć 4ohm bo chyba tyle ma mieć to na basie będę dwa 8ohm RS225 a na średnich co ? musiały by być 2x 2ohm aby uzyskać te 4ohm przy połączeniu równoległym
            Połączenie równoległe podwaja opór,a szeregowe zmniejsza o połowe (w przypadku dwóch głośników). Napisałeś, że jest odwrtonie
            bez urazy...ale "błysnąłeś"

połączenie szeregowe rezystancji Rz=R1+...+Rn
            połączenie równoległe rezystancji 1/Rz=1/R1+...+1/Rn

czyli połączenie szeregowe dwóch 8-o omowych rezystancji daje 16ohm a równoległe daje 4ohm
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Sorry, powalilo mi sie. Chodzilo mi o:

musiały by być 2x 2ohm aby uzyskać te 4ohm przy połączeniu równoległym
              Musiałoby być 2x2 ohm aby uzyskać te 4 ohm przy połączeniu szeregowym
              albo:
              Musiałoby być 8x8 ohm aby uzyskać te 4ohm przy połączeniu równoległym.

To chciałem poprawić.

Skomentuj

Czyli na schemacie jest źle bo nie będą miały po tyle samo ohm :?:

Skomentuj

Zamieszczone przez Ziomek86
                  Czyli na schemacie jest źle bo nie będą miały po tyle samo ohm
                  nie. to nie ma najmniejszego znaczenia
                  najwazniejszy jest zestaw niskotonowy. to tam najczesciej "przepracowuje" sie wzmacniacz i to tam impedancja musi byc w miare stala.
                  na reszcie pasma moze sie zmieniac (byle nie schodzilo ponizej znamionowej wartosci)
                  tak wiec midwoofery maja razem 16ohm i to jest zapewne uwzglednione przy zwrotnicy

nie wiem dlaczego ale nie podoba mi sie ten projekt :???:
                  ma byc dobrze i taniej? to daj 10-12"
                  ma byc z wykopem? zrobil bym to samo co mam teraz. 2 drogi z dobra srednica + aktywne podstawki jako suby :P
                  ja mam po jednym MDS08. jakbys dal po 2 to by napewno "wykopu" nie zabraklo

Skomentuj

To może zrobić proste 2way w układzie MTM i do tego dorobić suba aktywnego :?:
                    Jakoś rozwiązanie z podstawkami aktywnymi mi się nie podoba ze względu na problemy z ustawieniem tego w pkoju a subami mozna sobie manewrować tu i tam a scene zstawić w spokoju :grin:

Skomentuj

Ziomek86, ja ci zaproponuje 3W-classic troelsa z wooferem CA26RFX. W budżecie powinieneś się zmieścić a projekt sprawdzony. Jak zastosujesz aktywne doły to nigdy nie zgrasz ich z kolumnami tak jak sie powinno. Niby chwale to co sam posiadam ale przerobiłem już kilka zestawów z subwooferem i wiem jak trudno jest zestroic go z kolumnami aby przyzwoicie to zagrało na dole. Chyba, że twój kolega jest fanem wielkich ilości basu zagłuszającego muzyke to rób subwoofer.

http://translate.google.com/translat...ic.htm&prev=hp

W jakim pomieszczeniu ma to grać?

Skomentuj

Też bym wolał całkowicie pasywna konstrukcjie. Kolega ma duży dom gdzie na dole ma tylko jedną ściankę więc metrów jest sporo.
                        Ten 3W- classic ma na basie SEAS CA22RNX nie 26
                        I nie chciał bym bardzo szerokiej konstrukcji a 26cm to dość sporo no chyba żeby dać go na boku ale to już inny projekt się zrobi.
                        http://www.thespeakercompany.com/TST...air-P74C8.aspx
                        Coś w takich klimatach było by fajne i koledze myśle że tez by się spodobało - propozycje :?:

Skomentuj

http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...at=57070&p=1#k może takie coś od misimor'a...

Skomentuj

http://www.thespeakercomp...Pair-P74C8.aspx
                            Coś w takich klimatach było by fajne i koledze myśle że tez by się spodobało - propozycje
                            bylo cos takiego na audiomanii. tylko nie wiem czy tutaj tez ta konstrukcja zostala przeniesiona - zobacz gotowe konstrukcje

Skomentuj

Poszukam a co do konstrukcji z audiostereo to mam chrapkę na tą konstrukcje ale to nie zależy tylko ode mnie bo musi mi ktoś udostępnić projekt tzn. zwrotnice litraże itp. a tu trzeba chęci tez z drugiej strony.
                              Audiomani już nie ma bo od razu wchodzi na nasze forum  a czy chodzi CI o konstrukcje tą z 3way z drzewa na trzech głośnikach czy coś innego ?

Skomentuj

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=15271&start=0
                                http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14348&start=0
                                http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14312&start=0

tutaj masz kilka projektów 3-drożnych z naszego forum, może coś wybierzesz.

Skomentuj

Ziomek86, zagadaj do misimora, powinien udostępnić Ci projekt.

Skomentuj

z drzewa
                                    Drewna...

bo musi mi ktoś udostępnić projekt tzn. zwrotnice litraże itp.
                                    Jak się zabierasz za DIY to naucz się tyle chociaż żeby litraż dobrać. Ze zwrotnicą t rzeczywiście problem, a raczej problem natury "nic za darmo"

Skomentuj

Akurat litraż strojenie itp. już mam ogarnięte tylko schematu zwrotnicy mi brakuje :razz:
                                      A za darmo umarło :grin: w dzisiejszych czasch

Skomentuj

Rozmawiałem z kim trzeba i na razie zwrotnica nie będzie udostępniona więc projek mozna sobie darować :sad:
                                        Naszczęście są ludzie tu i tam których to powiedzenie nie dotyczy bo wszystko jest cześcią ich hobby więc i bezinteresowne a to jest fajne :grin:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X