Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w budowie kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pawel S.
    no i w dodatku przyslali mi zle glosniki - jakies podrobki
    No to czad. Moje jeszcze nie dotarły, ale pewnie dotrą takie same :/

kot_behemoth, kupiles juz cewki?
    Juz kupilem.

[ Dodano: 2009-08-25, 07:27 ]
    Szczęście początkującego.
    Moje przyszły wczoraj i wygląda na to że sa oryginalne, przynajmniej wyglądają tak jak powinny. Co prawda zapakowane były kiepsko bo na górnym resorze mam odbite lekkie wgniecenia po tekturze w którą były zapakowane. Co zrobić. W sumie dobrze że nie kartofle

Skomentuj

Pawel S.,
      Starego Diy-owca chcieli przekręcić amatorzy. Przecież Paweł poznaje głośniki nawet po zapachu. :mrgreen: :grin:
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
        Przecież Paweł poznaje głośniki nawet po zapachu.
        TVMy poznaje odrazu
        jutro je odsylam i wymienia je na tonsile

Skomentuj

jutro je odsylam i wymienia je na tonsile
          Na swój koszt? Mogli by się chociaż rzucić i za taką wtopę pokryć przesyłki :twisted:

Skomentuj

obiecali ze zwroca koszt wysylki - jak tylko wysle to podam im numer konta :P

Skomentuj

Ponieważ właściwie skończyłem pracę nad tymi kolumnami chciałem opisać efekty.

Przetworniki to Tonsil GDN16-50-6 i Visaton SC10N. Zwrotncie według projektu PawlaS (wersja z cewką 1,5mH) zrobione na płytce uniwersalnej, obudowy wytłumione gabką 3cm o powierzhcni pokrytej wypustkami w kształcie piramid. Wytłumienie miałem z firmy telekomunikacyjnej jako odpad - w to pakowany jest delikatny sprzęt. A na wytłumienie pasuje jak ulał. Polecam. Skrzynki 30-letnie - stare ale jare. Trochę zbyt cienkie ścianki (12mm) ale bardzo twarde i sztywne. Obudowa zamknięta.
              Cena za części to jakies 250zl.

Brzemienie mnie zaskoczyło. Zaskoczyło na plus. Spodziewałem sie wycofanej średnicy a tu dźwięk jest bardzo spójny. Wysokie tony nie natarczywe ale bardzo szczegołowe, średnica wystarczająco wysunięta do przodu, bas taki jaki lubie czyli bardzo punktowy i precyzyjny, dobrze kontrolowany - mogłoby go być minimalnie więcej. Nie jest podbity zakres wysokiego basu a to duży plus dla mnie.
              Kolumny kreują całkiem dobrą przestrzeń, ale niestety nie giną w pokoju i ma się wrażenie że dźwięk jest troszkę do nich przyklejony. Przy przjściach dźwięku lewo-prawo pomiędzy kolumnami jest słyszalna dziura jakby czegoś brakowało po środku. Dopiero przysunięcię ich do siebie o metr pomogło na ten problem. Monitory Paradigma które mam tego problemu nie miały. W Paradigmach basu było zdecydowanie więcej (ale w końcu to 21cm przetwornik, a Paradigmy słyna z tego zakresu pasma), ale średnica i góra w tych DIY nie ma się czego wstydzić. Niektóre utwory brzmią bardziej spójnie na nich niż na Paradigmach.

Zdjęcia postaram sie zamieścić wkrótce.
              Dzieki wszystkim którzy odradzili mi Tesle, znaleźli Tonsile i zatwierdzili zwrotnice !
              Padre powinien byc zadowolony.

Pozdrawiam

Skomentuj

Zapraszamy do działu gotowych konstrukcji :)

Skomentuj

Re: Pomoc w budowie kolumn

Zamieszczone przez kot_behemoth
                  Witam
                  Łezka w oku zakręciła się mojemu padre na ich widok w związku z czym chcę mu zrobić małą niespodziankę i doprowadzić je do stanu używalności.
                  Przypominam ci tylko, żebyś się do nich nie przyzwyczaił. :mrgreen:
                  Zamieść ja w odpowiednim dziale bo też bym je z chęcią obejrzał.
                  A poza tym to niepotrzebnie pokazałem wam tą "okazję" bo wykupiliście wszystkie. :cry:
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Kolumny kreują całkiem dobrą przestrzeń, ale niestety nie giną w pokoju i ma się wrażenie że dźwięk jest troszkę do nich przyklejony.
                    to też zauważyłem, ale myślałem z e to raczej wina akustyki pomieszcznia

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
                      A poza tym to niepotrzebnie pokazałem wam tą "okazję" bo wykupiliście wszystkie.
                      ale przynajmniej ja zrobie z nich jakis uzytek :P
                      czekam tylko na vify...

Skomentuj

Czaruję...
                      X