Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Układ głośników w kolumnie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Układ głośników w kolumnie

Witam wszystkich!
    Niestety żaden ze mnie akustyk czy elektronik, dlatego chciałbym prosić
    o pomoc doświadczonych w tym względzie - mam kilka pytań:

1. Czy głośnik niskotonowy w kolumnie POWINIEN być skierowany w tę samą stronę
    (w stronę słuchacza) co pozostałe głośniki?
    Pytam pod tym kątem, czy sprawdzi się taka konstrukcja, że na froncie
    będzie wysokotonowy i średniotonowy a na jednym z boków niskotonowy?
    Czy może tego typu konstrukcje są z zasady niepoprawne i jest to błąd w sztuce?

2. Czy duże znaczenie ma kształt komory głośnika niskotonowego?

3. Czy jest jakaś ogólna zasada gdzie w kolumnie umieszczać zwrotnicę
    i w której części powinno się ją umieścić jeśli obudowa jest w środku podzielona?

Jaki jest najlepszy materiał do wytłumienia obudów?

W ramach mojego "debiutu" chciałbym zaryzykować złożenie czegoś na STX'ach,
    ale nie mam żadnego doświadczenia w tym względzie, dlatego proszę o pomoc.

Z góry dziękuję!

Pozdrawiam serdecznie!
    Rafał

2. Żadne.

3. Nie ma zasady, jest to obojętne - gdzie komu wygodniej.

Jaki jest najlepszy materiał do wytłumienia obudów?
    Chyba wełna owcza, ale poczekaj na opinie innych :)

Skomentuj

z tego co ja wiem:

1. To zależy jakie częstotliwości będzie grał głośnik niskotonowy.
      2. Jakiś tam pewnie ma wpływ, bo często się radzi aby nie był to typowy kwadrat, kombinuję się z pochyłymi ściankami.
      3. Najlepiej tak aby był do niej łatwy dostęp, np na terminalu.

Skomentuj

Głośnik niskotonowy można umieścić z boku pod warunkiem, że będzie odcięty na nie więcej jak 80Hz. Mimo to mogą być później spore problemy z ustawieniem takiej kolumny (ściany, meble itp.).

Skomentuj

Zamieszczone przez Raf1983
          W ramach mojego "debiutu" chciałbym zaryzykować złożenie czegoś na STX'ach,
          ale nie mam żadnego doświadczenia w tym względzie, dlatego proszę o pomoc.
          jako poczatkujacy i nie doswiadczony nie wiesz o wielku rzeczach...
          prawie wszyscy poczatkujacy zapominaja o tak bardzo waznej rzeczy jak zwrotnica.
          jako ze jestes poczatkujacy to jestes skazany na uzywanie gotowych schematow zwrotnic, wiec dowolne dobranie glosnikow odpada

zanim zaczniesz kupowac to pytaj tutaj - zaoszczedzisz duzo kasy i nerwow

Skomentuj

Pawel S. ,

o zwrotnicy nie zapomniałem - to jedna z rzeczy, których najbardziej się "boję"
            bo nie mam o tym pojęcia, a miałem straszną ochotę porwać się na 3-way.
            Jak czytam tu niektóre tematy wyczynowców projektujących zwrotnice
            i wstawiających jakieś wykresy mówiące mi tyle co nic to się zastanawiam co ja tu robię
            Z tego co się wstępnie rozglądałem - myślałem o czymś takim

2x GDN-17-100-8 SC + GDM-14-130-8 SC + GDWK-10-200-8 PJ

Ale pewien jegomość doradzał, że lepiej coś takiego:

GDN-22-140-8 SCX + GDM-14-150-8 SCX + GDWK-10-200-8 PJ

i do kompletu dorzucił ten link:
            http://img218.imageshack.us/img218/3...ystxep8od6.gif

Oczywiście wiem, że to schemat zwrotnicy - ale na tym kończy się moja wiedza
            na temat tego rysunku
            Żeby nie było - oczywiście chętnie spróbuję wykonać własnoręcznie zwrotnicę,
            którą ostatecznie uznacie za najlepszą (oczywiście uznając najpierw któryś z tych
            lub inny komplet głośników za najlepszy), jeśli tylko ktoś zechce poprowadzić mnie
            "za rączkę" - w życiu niczego podobnego nie robiłem. Jedyny plus, że lutować potrafię

Ale rzecz jasna ze zwrotnicą za nic w świecie sobie nie poradzę
            i jestem zdany wyłącznie na Wasze rady i sugestie.
            Co myślicie o tych głośnikach i czy któraś z tych opcji ma sens?

[ Dodano: 2009-08-18, 20:19 ]
            Sorry, że tak marudzę ale ciągle rodzą się nowe pytania
            więc pozwalam je sobie sukcesywnie dopisywać póki pamiętam

Jeżeli jest powiedzmy jakiś sugerowany litraż dla danego głośnika,
            to w przypadku użycia dwóch takich głośników jaki powinien być litraż?
            Czy może lepiej dwie osobne komory?
            Aha - i jak do określonej pojemności ma się objętość części głośnika w obudowie
            oraz objętość wytłumienia?
            Czy jest jakaś zasada określająca, dla jakiego głośnika lepsza obudowa zamknięta
            a dla jakiego z tunelem b-r?

Skomentuj

2x GDN-17-100-8 SC + GDM-14-130-8 SC + GDWK-10-200-8 PJ
              primo - brak zwrotnicy
              secundo - to nie ma najmniejszego sensu
              tertio - slabe glosniki :P

Ale pewien jegomość doradzał, że lepiej coś takiego:

GDN-22-140-8 SCX + GDM-14-150-8 SCX + GDWK-10-200-8 PJ

i do kompletu dorzucił ten link:
              http://img218.imageshack....aystxep8od6.gif
              no i ma racje

Oczywiście wiem, że to schemat zwrotnicy - ale na tym kończy się moja wiedza
              na temat tego rysunku
              Żeby nie było - oczywiście chętnie spróbuję wykonać własnoręcznie zwrotnicę,
              którą ostatecznie uznacie za najlepszą (oczywiście uznając najpierw któryś z tych
              lub inny komplet głośników za najlepszy), jeśli tylko ktoś zechce poprowadzić mnie
              "za rączkę" - w życiu niczego podobnego nie robiłem. Jedyny plus, że lutować potrafię
              masz 2 opcje
              1. kupisz gotowca
              2. zrobisz sam wg gotowego projektu i zdjec :P
              http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
              http://rapidshare.com/files/177773096/3_drogi_STX.exe
              http://rapidshare.com/files/20136868...gi_STX_SCX.exe

Jeżeli jest powiedzmy jakiś sugerowany litraż dla danego głośnika,
              to w przypadku użycia dwóch takich głośników jaki powinien być litraż?
              Czy może lepiej dwie osobne komory?
              2x wiekszy
              jak glosniki maja grac to samo pasmo w tej samej kolumnie to nie ma roznicy czy jedna czy 2 komory

Aha - i jak do określonej pojemności ma się objętość części głośnika w obudowie
              oraz objętość wytłumienia?
              to co zajmuje magnes i tunel sie odejmuje. ale to sa male roznice i chyba symulatory to uwzgledniaja...
              co do wytlumienia to czytaj moj podpis

Czy jest jakaś zasada określająca, dla jakiego głośnika lepsza obudowa zamknięta
              a dla jakiego z tunelem b-r?
              tak, czytaj arty na stronie glownej

Skomentuj

Dzięki serdeczne Pawle, baaardzo mi pomogłeś!
                Jeszcze pewnie wiele wątpliwości przede mną i pewnie pomarudzę...
                A póki co chciałem jeszcze zapytać czy orientujesz się przypadkiem
                ile może mnie kosztować taka zwrotnica? I jak to najlepiej załatwić?
                Iść do elektronicznego z tym schematem i powiedzieć: "Panie, daj mi pan te klamoty"?
                Bo mnie te oznaczenia nic nie mówią
                Btw... Rozumiem, że te zwrotnice-gotowce są w sam raz na śmietnik? ;]
                Jak na przykład ta (skoro już po stronie STX'a się szwędam)
                http://www.stx.pl/index.php?vMenu=3&...vItemDB=itemdb
                Tak czy inaczej - skoro jest zwrotnica pod konkretny zestaw głośników
                to oczywiście nie mam zamiaru kombinować, ale pytam z czystej ciekawości.

Skomentuj

mnie kosztowaly ok 200 złotowek razem z terminalami i tunelami :)
                  zwrotnice mozesz zamowic u Pawła S. lub zamówic czesci samemu na www.polink.com.pl

Iść do elektronicznego z tym schematem i powiedzieć: "Panie, daj mi pan te klamoty"?
                  watpie ze w sklepie elektronicznym nawina Ci cewki o odpowiedniej grubosci i wartosci

tak :razz: jesli cos jest do wszystkiego to jest do d...

Skomentuj

komplet u mnie (gotowe zwrotnice + kable + terminale + tunele + wysylka) to 250zl. jak zlozysz to sam to zaoszczedzisz 30-40zl
                    w elektronicznym nie kupisz cewek (reszte powinni miec)
                    tak wiec odrazu wysylasz zamowienie do www.polink.com.pl w mailu kopiujesz to co podalem w PDFie z wzorami plytek (to sa indexy ich produktow)
                    Jak na przykład ta (skoro już po stronie STX'a się szwędam)
                    http://www.stx.pl/index.p...&vItemDB=itemdb
                    dzialac dzialaja. ale jak nie sa robione pod konkretne glosniki to nikt nie wie jak taka kolumna zagra :P
                    bo np kazdy glosnik ma inna efektywnosc. a w takich zwrotnicach nawet tlumikow brak zeby to wyrownac

Skomentuj

Jak będziesz robił konstrukcję 3-way na GDN-22-140, o której tu parę osób wspomina to:
                      1. Nie możesz dać basowca na bok, bo będzie źle grało - tylko na front, jak najbliżej sredniotonowego
                      2. W tej konstrukcji w zasadzie nie. Różnice są wtedy, gdy odległość między ściankami jest dłuższa od długości fali najwyzszej przetwarzanej częstotliwości przez głośnik (CHYBA ). Dobrze jest robić ścianki pod kątem eliminując w ten sposób fale stojące. Przeciwdziałać im można też wytłumieniem.
                      3. Nie ma. Jeśli byś projektował zwrotnice to dobrze mieć do niej łatwy dostęp. Jak skopiujesz te 3-way na Stxach to nie ma to większego znaczenia, bo po zrobieniu kolumn do środka zaglądać raczej nie będziesz

Skomentuj

Celab a to nie jest tak ze te cale fale stojace pojawic sie moga tylko przy jakis naprawde wiekszych obudowach ? mam tu na mysli glosnik w duzej komorze.

Skomentuj

Nie wiem :P. Wydaje mi się, że powstają gdy długość fali jest równa odległości między ściankami. Dlatego subwoofer nieważne jaki ma kształt, bo to dla dźwięku nie ma żadnego znaczenia (sztywność konstrukcji to inna sprawa i obudowa subwoofera powinna być możliwie najsztywniejsza). Z kolei komorę średniotonowca czy midwoofera się już wytłumia, stosuje różnorakie "pułapki" (przykład - klik), itp. eliminując jak się domyślam fale stojące.

Skomentuj

Caleb, mylisz się. Fala stojąca powstaje, gdy fala odbita od powierzchni pokrywa się z falą nieodbitą, lub dwie fale poruszające się w tym samym kierunku, ale przeciwnym zwrocie pokrywają się. W subwoferze to zjawisko praktycznie nie występuje bo długość fali przy niskich częstotliwościach jest dużo większa niż długość/szerokość/wysokość skrzyni. A więc fala odbita nigdy nie pokryje się z falą przed odbiciem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                              komplet u mnie (gotowe zwrotnice + kable + terminale + tunele + wysylka) to 250zl
                              Chciałbym podłączyć się do dysputy, (również nie jestem ekspertem...) szczególnie, że interesują mnie powyższe słowa.

Mam do ciebie mianowicie pytanie Pawle S. - czy mógłbyś mi wykonać zwrotnice do bardzo podobnego projektu, jak ten zaprezentowany przez Ciebie powyżej?

Namierzyłem już 2 głośniki - GDM-14-150-8 SCX i GDWK-10-200-8 PJ, które uzupełnią moje GDN-22-120-8-SS, więc zestaw różni się tylko modelem niskotonowego, oraz tym, że mam ich cztery sztuki, a więc po dwa na kolumnę.

Nie wiem zatem, co z impedancją, czy w zwrotnicy się ją jakoś kompensuje, czy też można bezkarnie zaaplikować do tego zestawienia 2 x GDN-22-120-8-SS szeregowo zaburzając co prawda impedancję, ale dopasowując się skutecznością do reszty??

Proszę o jakąś poradę...

Skomentuj

bez pomiarow nie da sie tego zrobic idealnie...
                                ale tak "na pale" to mozna to zrobic
                                tylko ze wtedy impedancja kolumny bedzie 4ohm

Skomentuj

Czaruję...
                                X