Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Doradźcie wybrać faworyta na suba.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Doradźcie wybrać faworyta na suba.

Więc tak od dłuższego czasu rozglądam się za czymś naprawdę konkretnym no ale niestety budżet mnie bardzo ograniczył więc wybrałem to co zwróciło moją uwagę w kwocie za około 250zł, a wy mi tylko poradźcie który będzie najlepszy, wymagania to wielkość 8 lub 10" moc około 150w, buda nie za wielka max40l, cena około 250zł pokoik 20m2 90% muzyka 10% film.
    Kandydaci:

Mivoc XAW210
    IT MDS08
    Monacor SPH250KE Ten mnie bardzo kusi link http://www.monacor.pl/catalogue-prod...=62&SubKtg=520
    Dayton RS225
    oraz U-Dimension RM208 to też może być coś ciekawego a mogę go mieć dość tanio , małej budy potrzebuje , a zresztą zerknijcie sami na parametry:http://www.u-dimension.pl/nasze_prod...nfo.php?pid=38

Za wszelkie porady był bym bardzo wdzięczny.

Zamieszczone przez toma085
    Monacor SPH250KE Ten mnie bardzo kusi link http://www.monacor.pl/cat...g=62&SubKtg=520
    co do w/w głośnikó się nie mogę wypowiedzieć bo nie słyszałem, ale skoro Cię ten monacor kusi to tu masz go troszkę taniej:
    http://allegro.pl/item711139556_okaz...sph_250ke.html

Skomentuj

No panowie nikt nic nie doradzi no tylko wybrać najlepszego , ogulnie po rozpisaniu wczoraj parametrów najlepiej wygląda Monacor i Mivoc.

Skomentuj

Ja bym bral 10" minimum

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
          Ja bym bral 10" minimum
          no ale mówisz konkretnie o Monakorze czy o czymś innym zaproponuj jakąś 10" max do 300zł może być używana.

Skomentuj

Ogolnie 8"" glosnik do 20m2 to tak z deczko za malo, wydaje mi sie ze powinienes zwrocic uwage na glosnik minimum 10" , chyba ze znajdzie sie super mega hiper 8"" glosnik ktory da rade sobie w 20m2 ale za pewne bedzie sporo kosztowal.

Skomentuj

Zamieszczone przez raffal81
              Ogolnie 8"" glosnik do 20m2 to tak z deczko za malo, wydaje mi sie ze powinienes zwrocic uwage na glosnik minimum 10"
              8" spokojnie sobie da rade - nie przesadzajmy
              ale faktycznie jak juz robic suba to cos wiekszego (lub wiecej malych )
              monacor nie jest zly a ze jest to wiekszy brat popularnego KEPa to mysle ze nie zawiedziesz sie na nim

Skomentuj

raffal81 napisał/a
                Ogolnie 8 glosnik do 20m2 to tak z deczko za malo, wydaje mi sie ze powinienes zwrocic uwage na glosnik minimum 10
                Pawel S. napisał/a - 8" spokojnie sobie da rade - nie przesadzajmy

A mi Pawel wydaje sie ze 8" glosnik klasy sredniej to jest wlasnie tak srednio w 20m2

ja mam 8" w 9m2 i jest ok, tylko ze moj glosnik to gdn 20/80/2 wiec to nie jest typowy glosnik do subow, maly xmax, mocozerny i malo urozmaicony bas, ale w swojej klasie cenowej uwzam za dobry.

Kiedy przenioslem go do 20m2 to nie bylo go slychac, moze glosnik typowo subniskotonowy dobrej klasy poradzi sobie w 20m2 ale zawsze lepiej jest miec zapas mocy i nie katowac glosnika na najwyzszych obrotach :)))

No ale to tylko moje osobiste skromne zdanie )))

Skomentuj

Ogolnie 8"" glosnik do 20m2 to tak z deczko za malo, wydaje mi sie ze powinienes zwrocic uwage na glosnik minimum 10" , chyba ze znajdzie sie super mega hiper 8"" glosnik ktory da rade sobie w 20m2 ale za pewne bedzie sporo kosztowal.
                  No właśnie jest taki głośnik i jest to właśnie Tiv za 500zł a tyle nie mam wem że gra świetnie nawet w tych 20m2 bo mam pożyczonego od ponad tygodnia.

Zamieszczone przez Pawel S.
                  monacor nie jest zly a ze jest to wiekszy brat popularnego KEPa to mysle ze nie zawiedziesz sie na nim
                  no właśnie to samo pomyślałem dlatego skłaniał bym się ku niemu jest jeszcze SLS 10 ale chyba monacor był by lepszy :?:

Skomentuj

Toma085

To jezeli masz tego Tiw'a i jestes zadowolony i spelnia twoje oczekiwania, to dorzuc pare zloty i bedziesz mial cos co wiesz jak gra :)

Skomentuj

O SLSa toczy się bój na "alle" http://allegro.pl/item715767287_peer...ls_10_bcm.html

Skomentuj

ja mam 8" w 9m2 i jest ok, tylko ze moj glosnik to gdn 20/80/2 wiec to nie jest typowy glosnik do subow, maly xmax, mocozerny i malo urozmaicony bas, ale w swojej klasie cenowej uwzam za dobry.
                        bez przesady, Xmax jest optymalny i raczej trudno znalezc glosnik 8calowy z wiekszym Xmax i taka efektywnoscia wiec stwierdzenie ze jest mocozerny jest tez bez sensu bo to glosnik o niespotykanej efektywnosci. brzmienie to juz kwestia gustu choc malo uruzmaicony bas jest glownie przyczyna zlego strojenia a ten glosnik jest na nie bardzo wrazliwy.

sls10 to bardzo dobry uniwersalny glosnik i jesli jest okazja to warto go kupic. w 20m2 nie ryzykowalbym 8cali no chyba ze sie ma satelitki na glosnikach 10cm. sub powinien byc dobrany do wielkosci pozostalych glosnikow i preferencji sluchacza jednemu wystarczy 8cali a innemu malo 12.

Skomentuj

Zamieszczone przez toma085
                          no właśnie to samo pomyślałem dlatego skłaniał bym się ku niemu jest jeszcze SLS 10 ale chyba monacor był by lepszy
                          ja bym zdecydowanie bral monacora. SLS fajny ale nawet samo wykonanie o czyms swiadczy (SLS to blaszana tloczka)

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                            bez przesady, Xmax jest optymalny i raczej trudno znalezc glosnik 8calowy z wiekszym Xmax i taka efektywnoscia wiec stwierdzenie ze jest mocozerny jest tez bez sensu bo to glosnik o niespotykanej efektywnosci. brzmienie to juz kwestia gustu choc malo uruzmaicony bas jest glownie przyczyna zlego strojenia a ten glosnik jest na nie bardzo wrazliwy.
                            Irku, nie mialem na mysli ze xmax tego glosnika jest nie odpowiedni, tylko ze jest to glosnik niskotonowy i jego xmax jest jakie jest, mozna znalesc glosniki 8 calowe ktore maja wiekszy xmax ale przeznaczone sa wylacznie do subwooferow.

Efektywnosc GDN owszem jest naprawde wysoka, ale glosnik wytrzymalosc mocowa ma na poziomie 180w z tego co pisze producent, i smiem stwierdzic ze danie mu 100-120W zaowocuje lepsza dynamika niz podanie mu 80 W tak jak producent wskazuje ( mam tu na mysli moc glosnika)

Moze i sie nie znam na tym tak dobrze jak wiele osob tutaj na forum, ale moj tok rozumowania poszedl wlasnie w tym kierunku ))

uwazam ze gdn 20/80/2 jest swietnym glosnikiem a mowiac mocozerny mialem tu na mysli fakt ze potrafi przyjac duzo wiecej mocy, przy tym grajac w optymalny sposob.

Bo 80w dla tego glosnika to moim zdaniem jest za malo :))))

To moje skromne zdanie, oczywiscie nikt nie musi sie z nim zgadac to sa tylko i wylacznie moje odczucia i doswiadczenia z tym glosnikiem

Skomentuj

Z tym, że większe Xmax to mniejsza efektywność, więc coś za coś. A mało urozmaicony bas to chyba ma tylko przy porównaniu do czegoś wyraźnie lepszego typu SPH-165KEP (wiem, że nie ten rozmiar, ale mimo to ten głośnik potrafi więcej). Za to Stxy 150-watowe zarówno 10' jak i 12' to ten Tonsil zjada na śniadanie.
                              Też bym optował za TIWem - skoro Ci się podoba to chyba warto, tym bardziej że dużo droższy nie jest od w/w.

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                                Za to Stxy 150-watowe zarówno 10' jak i 12' to ten Tonsil zjada na śniadanie.
                                no nie wiem... Chyba mało stxów słyszałeś... gdn 20/80/2 i GDN-22-140-8-SCX to mniej więcej to samo :wink: tak więc zdania są podzielone :wink: Nie oceniajmy wszystkich głośników tylko po firmie :wink: Taki mały OT z mojej strony, sory :razz:

Skomentuj

Czy ja się jasno nie wyraziłem? :shock: 10' czy 12' to raczej nie 22cm... Chodziło mi dokładnie o 27-150 i 32-150. O 22-140 nie było mowy, bo tego zwyczajnie nie słuchałem :)

Skomentuj

Stx już ich nawet nie sprzedaje, widocznie jest tak jak pisałeś... Z tego co wiem 27-150 był minimalnie lepszy od 22scx więc większość poleca i wybiera 22scx na suba, tonsila mało kto już brał bo ceny były mocno zawyżone... Poza tym jest jak mówisz, stx mało dobrego oferuje...

Skomentuj

Ale ja wcale nie piszę, że Stx mało dobrego oferuje :). Mało z ich oferty głośników znam, właściwie to tylko te lowendowe i racja - nie grają dobrze. Tych "lepszych" zwyczajnie nie znam, więc się też staram o nich w żaden sposób nie wypowiadać (co by nie powielać opini czy mnożyć "plotek") - przyjmuję jednak do wiadomości, że mogą być dobre i się podobać :). Jakkolwiek, jeśli 27-150 miałby być lepszy od 22scx to imo szkoda pieniędzy na tego 22scx i lepiej dorzucić na Tonsila.

Skomentuj

Ten Tonsil to juz klasyk, to swietny glosnik, tyle czasu go mam i zawsze bylem z niego zadowolony. Ale wiadomo ze apetyt rosnie ;]

Skomentuj

Czaruję...
                                        X