Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomocy - Budowa Kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomocy - Budowa Kolumn

Witam wszystkich prosze o pomoc a bede wdzieczy , oraz nie kasowanie tego tematu.
    Przeczytalem bardzo duzo roznych tematow dotyczacych kolumn div stereo i dalej nie mam koncepcji co dalej ? A dokladnie caly sek tkwi w tym , ze z kolega nie mozemy zgrac jakiegos zestawu cena/jakosc . Na samym poczatku zestaw mial byc jak typowy tonsil premium tylko jak wszyscy robia to moze cos innego . Pozniej a wlasciwie teraz jest koncepcja na monacor kep + vifa tylko ceny glosnikow okazaly sie duzo wieksze na jakie przypuszczalismy a wiec ja znalazlem po 240pln kep a 140vifa jezeli ma ktos tansze ceny prosze o napisanie. Zmierzajac do konca chcem zrobic cos aby mialo piekny bass a zarazem sopran gdzie wysoki ton byl akurat , cena glosnikow narazie jest nie do konca postawiona na jedna sume , ale mysle granice 800 -1000 jezeli bedzie cos za 1100 a bedzie bilo rywali na glowe to prosze pisac

Mam nadzieje , ze pomorzecie mi zrobic kolumny a na razie dobrac glosniki

Pozdrawiam

Jaki pokój? Jaka muzyka? Jaki napęd? Z kepami w 1100powinieneś się zmieścić... Masz też teraz w dziale ogłoszeń fajny zestaw do budowy kolumn za 1000zł

Skomentuj

Pokoj czyli 25 mozna powiedziec 30 czasem salon , muzyka jak to leci na vivie (disco polo , hip hop jakies techno ale zadko) naped to sony 5 wiec pociagnie jak juz (jezeli dokladna nazwa potrzebna moge przepisac) Zobacze i czekam na jakies propzycje , jezeli mozna bylo mniej wydac tez bylo by nie najgozej :P

Skomentuj

wardek, podaj dokładny model tego sony... A co jest źródłem? Telewizor? :neutral:

Skomentuj

bez przesady , mowie o piosenkach jakis leca wlasnie na tej stacji :) model dolkadny SONY STR-DE598. a jezeli juz zrodlo to raczej dvd no radyjka czasem te sie poslucha

Skomentuj

ale to jest ampli kina domowego - watpie zeby sobie poradzil z napedzeniem czegos wiekszego :???:
            wg danych producenta ma niby 100w
            ale biorac pod uwage pobor mocy to on moze miec max 40w/kanal :???:

Zamieszczone przez wardek
            Pokoj czyli 25 mozna powiedziec 30 czasem salon , muzyka jak to leci na vivie (disco polo , hip hop jakies techno ale zadko)
            tu by pasowaly 3 drogi STXa ale mocy do ich napedzenia napewno nie macie :???:

Skomentuj

Tak jest on do kina domowego , ale moge wlaczyc funkcje "music" czyli stereo . Niestety kompletnie zle zrozumiales , moc ktora podales "100w" jest to prawda lecz podawane na polske . Ten co ja posiadam ma 150Watt na 1 kanal a jest ich 6 czyli pociagnie. Najwazniejsza sprawa sa glosniki jakie podebrac , przyjmijmy 25metrow oraz muzyka jak napisalem wczesnie. Mowis o stx hmm no niby tak lecz monacor KEP jakos bardziej mi sie spodobal wiecie gdzie mozna go dostac taniej ?? I ile kosztuje tam

Skomentuj

Niestety kompletnie zle zrozumiales , moc ktora podales "100w" jest to prawda lecz podawane na polske . Ten co ja posiadam ma 150Watt na 1 kanal a jest ich 6 czyli pociagnie.
                taaaa, a pobor mocy to 220W :lol:

STXy lepiej sie nadaja do tak duzego pomieszczenia. ale nawet nie smiem twierdzic ze ze sa lepsze od KEPa :P
                to juz glosnik wyzszej klasy
                najtaniej dalo sie je kupic za 220zl chyba
                czasami trafialy sie uzywki za mniej

Skomentuj

hmm amoze ktos inny sie jeszcze wypowie :)

Skomentuj

http://www.allegro.pl/item714940555_...or_i_vifa.html

Chyba się nada ? Cena jak za same głośniki :)

Skomentuj

nonameplum, mozesz napisac do mnie na gg 7555388 . Prosze forumowiczow o pisanie propozycji glosnikow oprc kep vifa i tych tonsilow :)

Skomentuj

model dolkadny SONY STR-DE598.
                        Jeżeli nie masz w planach zmiany tego ampli na inny to na twoim miejscu nie pchał bym się w nic droższego niż dwie drogi na STXach i do tego przyzwoity sub.KEPa szkoda pod ten ampli bo nie będzie miał szans pokazać co potrafi.
                        Zamieszczone przez Pawel S.
                        ale biorac pod uwage pobor mocy to on moze miec max 40w/kanal :???:
                        Te 40w na kanał co podał Paweł to i tak optymistyczna wersja i pod taką max moc powinieneś dobierać głośniki.

Skomentuj

Chwila 40W optymistyczna wersja , przepraszam was bardzo tylko przeczytalem inftrukcje i rozne strony gdzie pisze czarno na bialym 6x150w czy moze mi ktos wytlumaczyc jak z tego zrobic 30w bo jakos ja nie kminie to po pierwsze , mam zmieniac amp po co dopiero ma 2lata to po drugie a po trzecie to co mam kuzwa podlaczyc zeby kepa uslyszec wzmak samochodowy 800watt na kanal bo jak przeszedlem media markt , saturn itp to nowe pionki nie maja poly tyle co ten a wy mi jeszcze piszecie , ze to malo .

A mimo wszystko zrobilem doswiadczenie dla was moze to zabzmi glupio lecz podlaczylem sub oczywiscie car audio gdzie jego moc rms wynosi w granicach 400 a max troche wiecej w kazdym badz razie nie wazne, tylko mozecie sobie wiezyc jak i nie , ze ten glupi ampituner gdzie ma 40watow ciagnie do 120 pchajac tube z palce szeroko i gleboko wiec nie wiem juz co mam na wasz wypowiedzi sadzic

Wracajac do tematu napisalem pytanie o glosnikach poniewaz nie bylem w 100% przekonany na to a nie cos innego zeby dostac pare postow z roznymi opinniami co sadza na taki jak nie inny przetwornik . Niestety na razie nie moge sie doczekac jakies madrego forumowicz , ktory mi podpowie czy kupic to czy to bo jak na ta chwile dostaje same negatywne wypowiedzi .

A zapytam sie z ciekawosci a user funiax1, jaki posiada ampituner yamachy za 8tys czy cos droszego jezeli sobie pochlebia inne tansze sprzety a kolumny to tez pan posiada za 8tys . Nie chce byc nie grzeczny ale takich jak Pan ma juz za duzo gdzie slusze cos jest blee a cos super bo osob doradzajacych jest duzo a madry i majacych sporo slow na temat juz o wiele mniej .

Pozdrawiam

Skomentuj

A zapytam sie z ciekawosci a user funiax1, jaki posiada ampituner yamachy za 8tys czy cos droszego jezeli sobie pochlebia inne tansze sprzety a kolumny to tez pan posiada za 8tys . Nie chce byc nie grzeczny ale takich jak Pan ma juz za duzo gdzie slusze cos jest blee a cos super bo osob doradzajacych jest duzo a madry i majacych sporo slow na temat juz o wiele mniej .
                            Posiadam ampli H\K255 pobór z sieci 550w i zaledwie 50w na kanał do napędzenia HDS180 muszę używać zewnętrznych końcówek mocy [ monobloki symasym].
                            Podałem konkretną propozycję i moim zdaniem dobrą bo nie ma sensu podłączanie dobrych głośników pod średniej klasy źródło o niewielkiej REALNEJ mocy.
                            Proponuje przejrzeć głębiej to forum, warto.

Skomentuj

wardek, Twój ampli ma 220W poboru mocy z sieci. Weź z tej wartości ok. 70%, i podziel na 6 bo tyle kanałów posiada. I Ile Ci wyjdzie???? Bo mi wyszło mniej niż 30W. Wzmacniacz nie może oddać więcej mocy niż pobiera, to jest fizycznie nie możliwe. Moc podana przez producenta to zwyczajny chwyt marketingowy, na który się dałeś nabrać. Bo 6*150 daje 900W!, a trafko ma zaledwie 220W.

Wracając do przykładu z subem car audio. Jakby wzmak miał rzeczywiście te 150W na kanał to membrana głośnika w subie nie latałaby jak szmata. Jeśli lata jak szalona to znaczy, że wzmacniacz jest przesterowany i nie kontroluje głośnika.
                              Najlepiej pożycz od kogoś prawdziwy wzmacniacz, który ma powyżej 100W/kanał i porównaj, na którym lepiej będzie grało.

Skomentuj

http://diplodocs.pl/instrukcja-obslu...Y/STR-DE598-_E
                                link do instrukcji tego amplitunera. Proszę zajrzeć na ostatnia stronę z danymi technicznymi
                                pozdrawiam

Skomentuj

Chwila 40W optymistyczna wersja , przepraszam was bardzo tylko przeczytalem inftrukcje i rozne strony gdzie pisze czarno na bialym 6x150w czy moze mi ktos wytlumaczyc jak z tego zrobic 30w bo jakos ja nie kminie to po pierwsze , mam zmieniac amp po co dopiero ma 2lata to po drugie a po trzecie to co mam kuzwa podlaczyc zeby kepa uslyszec wzmak samochodowy 800watt na kanal bo jak przeszedlem media markt , saturn itp to nowe pionki nie maja poly tyle co ten a wy mi jeszcze piszecie , ze to malo .

A mimo wszystko zrobilem doswiadczenie dla was moze to zabzmi glupio lecz podlaczylem sub oczywiscie car audio gdzie jego moc rms wynosi w granicach 400 a max troche wiecej w kazdym badz razie nie wazne, tylko mozecie sobie wiezyc jak i nie , ze ten glupi ampituner gdzie ma 40watow ciagnie do 120 pchajac tube z palce szeroko i gleboko wiec nie wiem juz co mam na wasz wypowiedzi sadzic

Wracajac do tematu napisalem pytanie o glosnikach poniewaz nie bylem w 100% przekonany na to a nie cos innego zeby dostac pare postow z roznymi opinniami co sadza na taki jak nie inny przetwornik . Niestety na razie nie moge sie doczekac jakies madrego forumowicz , ktory mi podpowie czy kupic to czy to bo jak na ta chwile dostaje same negatywne wypowiedzi .

Pozdrawiam
                                  Jak podlaczyles tube sama to byl tylko JEDEN kanal obciazany..
                                  http://audio.com.pl/pics/testy/max_s...00es_04lab.jpg
                                  Kliknij sobie (wiem ze to inny model) i zobacz jak sie maja DANE PRODUCENTA w stosunku do WYNIKÓW Z POMIARÓW!
                                  zobacz jaki jest pobor mocy (440W) i ile producent deklaruje 7x100W!!!! i zobacz ile mocy REALNIE jest w stanie na kanal wypluc przy roznym obciazeniu (1,2,3,4,5 kanałów)
                                  MOC SPADA..
                                  Wiec jesli ten amp z linka o poborze 440W jest w stanie dac 50W na kanal, to twoj o poborze o polowe mniejszym watpie aby dal 30W na kanał..
                                  Tyle w temacie

Skomentuj

Napisze jeszcze raz, membrana nie skacze jak szalona to po pierwsze tylko delikatne ruch bije duzym bassem . Nie jest podlaczona tylko tuba jeszcze 2 kolumny + 1 jeszcze z doborem niskich tonow gdzie muzyka mnie zaskakiwala . Ampituner hmm sluchalem to samo na yamacha sprzet wujka niby mowicie , ze moj ma 30w to tamta miala 80 i traf chcial , ze nie to samo nawet okiem audio fila muzyka z radia jaki dvd z tego leciala lepsze :) (sprzent nie z dolnej polki) .
                                    Jezli mowisz ze na kanale bedzie wiksza to bede uzywal 2 wiec moc bedzie wieksza jezeli kminisz po twojemu czy z 6 po wasze 30W zrobie 2 gdzei sie rowna wiecej :)

Zapytam sie z ciekawosci czy potraficie czytac po polsku ?? Jak napisalem czarno na bialym "problem z glosnikami" to wy mi mowicie o ampitunerze .
                                    Chyba z przykroscia musze powiedziec , ze niestety nawet ( w tym momecie) jedna osoba nie jest w stanie mi powiedzic slowa o glosnikach tylko pleca glupoty.

Wiec pisze jeszcze raz mam problem z glosnikami a dokladniej wyborzy a ja jestem przekonany , ze on to pociagnie a jezeli nie to wyzuce i kupie sobie drugi :) I osoby majace kilka slow o glosnikach moga sie wypowiadac lecz na temat amp pieprzyc glupoty podziekuje.

Skomentuj

Wardek

To powinienes sie cieszyc ze forumowicze zwracaja uwage na wszystko, bo dobre kolumny plus lipny wzmacniacz rowna sie wielka LIPA :)))

Uswiadomili Ciebie jak dzieli sie moc na poszczegolne kanaly, teraz juz bedziesz wiedzial przy ponownym zakupie na co zwrocic uwage :)

Skomentuj

Ok tylko nie zaowazyles , ze w wiekszosci tematch najczesciej sie zdaza zmien amp , zmien glosniki , zmien to i tamta a najlepiej dom bo pokoj jest zly.
                                        Czesto sie spotykam z takimi opinniami bo forum te jak i innych przejzalem sporo . Powiem szczerze wiem co sie pisze na forum i wiem jacy kretyni to robia a dokladnie pisza totalne bzdury a w praktyce jest odwrotnie (nie mowie o Tobie) .
                                        Zadalem dosyc latwe pytanie dotyczacych glosnikow i narazie czekam na odp na temat glosnikow a pozniej bede sie martwic dalej :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X