Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw z akustyka dla początkującego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zestaw z akustyka dla początkującego

Witajcie, do tej pory chciałem kupić 2 kolumny stereo w sklepie, ale kolega z innego forum zainspirował mnie by zrobić własne. Chciałbym przeznaczyć na nie tak do 2,5 tysiąca już z wykończeniem.
    Wybrałem zestaw HD1 z Akustyka: http://www.akustyk.com.pl/projekty/HD1.html gdyż wydaje mi się odpowiedni do mojego metrażu(11m2) a chcę koniecznie podłogówki.
    Czy taka kolumna zagra lepiej niż np. Monitor Audio RS5 czy KeF IQ70?
    Podłączone te będzie pod wzmacniacz,, prawdopopodobnie Harman Kardon HK980 lub jak uda mi się upolować to HK690.
    Na czym to polega - jak kupię u Akustyka zwrotnice i głośniki to dostanę od razu projekt obudowy? Którą jak się domyślam łatwo zrobić samemu, gorzej z wykończeniem :/
    Znacie jakiegoś stolarza w Łodzi który okleiłby ją fornirem i pomalowałby na piano black za rozsądne pieniądze?

Zamieszczone przez srekal34
    okleiłby ją fornirem i pomalowałby na piano black
    albo jedno albo drugie :razz: albo kładziesz fornir i go lakierujesz albo kolumny malujesz... Po co kłaść fornir i potem go zakryć farbą?? Co do zakupów w akustyku to tak jak pisałeś, kupując u nich głośniki dostaniesz projekt zwrotki itp

Skomentuj

podlogowki w 11 m ? przeciez to calkiem bez sensowne rozwiazanie .. w zyciu nie uslyszysz mozliwosci tych glosnikow, jeszcze BR z tylu czyli w gre wchodzi ustawienie glosnikow .. minimum 70 cm od scian, brak sceny, dudniacy bas - chyba tego nie chcesz. wg mnie to pieniazki wywalone w bloto. Chcesz nizszego zejscia ? male monitorki + maly subik ..

Skomentuj

soulfly, chyba nie jesteś świadom ile osób ma podłogówki w małych pokojach... A może za rok będzie kolega przenosił je do większego pokoju i wtedy co? Nowe kolumny ma robić?

Skomentuj

Jak nie masz zbyt zagraconego pokoju, to 11m spokojnie może być. Ale br lepiej zrobić z przodu, żeby można było ustawić kolumny bliżej ścian. Często w większych pokojach też nie jest łatwo znaleźć odpowiednie miejsce bez przemeblowania.

Skomentuj

do 20 m^2 sub + monitory spokojnie wystarcza .. a przy 30 .. nawet te podlogowki beda za male ;]

ale ok .. kolega zrobi jak chce .. jedynie wyrazilem moja opinie ..

Skomentuj

Ja mam podłogówki w 12m^2 i wcale nie uważam tego za złe rozwiązanie. Ważne tylko, żeby akustycznie pomieszczenie było dobre. Racja - im mniejszy metraż tym ciężej odpowiednio przygotować pomieszczenie, ale nie jest to awykonalne. A Zestaw sub+monitorki jest wielokrotnie droższy i niezawsze po prostu opłacalny, nie mówiąc już o problemu z odpowiednim zgraniem całości.

Skomentuj

Wy tutaj nie dywagujcie na temat, sensu lub nie.
                Kolega ma definitywnie problem z obudową, i pyta czy taki zestaw wypadnie lepiej niz np KEF (ktory tez de facto w tym samym pokoju stanie!)
                Wspominales cos o jamo obudowach, przypomnij raz jeszcze jaki to model.. chociaz szansa jest nikla aby spasowalo (rozstaw i wymiary glosnikow:|) no i najgorsze strojenie obudowy, wiec raczej adaptacja jakichkolwiek obudów nie ma sensu (obudowe do glosnika sie dobiera, nie na odwrót) Skoro masz 2,5k to 50%mozesz przeznaczyć na obudowę... na forum np VwMarcin mial robione obudowy (dosc tanio i dobrze), poszukaj fotek.
                insomnia.lab@interia.pl <- namiary na tego kolesia,ktory mu wykonał obudowy popytaj, sadze ze w tej cenie spokojnie obudowy fornirowane zlozy.
                pzdr

Skomentuj

No właśnie, dzięki Heathen Tych Jamo faktycznie nie opłaca się rozbierać.
                  Prosze o opinie o tym zestawie HD1 - czy on zagra dobrze? Porównywalnie z jakim zestawem firmowym? Pozdrawiam

Skomentuj

Z drugiej strony nie ograniczaj sie do HD1

Co do 1300zł (przetworniki+zwrotka) panowie mozna zlozyc dobrego?
                    Wszak na forum bylo kilka konstrukcji, ktore moga jeszcze lepiej od HD1 wypasc, ja sie troche wylaczylem "z obiegu "

Skomentuj

Ja właśnie kończę Akustyka tylko model HD2 i jednocześnie miałem wcześniej KEF IQ70. Ze zmiany jestem więcej niż bardzo zadowolony. KEFy (w moim systemie) miały lepszą średnicę, ale za to bardziej "rzuconą" na twarz słuchającego (co w niedużym pomieszczeniu nie było komfortowe) i lepsze wrażenie przestrzenności (dzięki lekkiemu podbiciu wysokich zapewne), ale nic poza tym! Basu jak na lekarstwo (i to w 15mkw) a jak już był, to płytki, twardy, krótki i nie wybrzmiewał. Ogólnie grały bardzo jasno i bez mięsa. HD2 są ich przeciwieństwem! :)
                      Sama konstrukcja obudowy jest bardzo prosta. Też zleciłem stolarzowi, ale spieprzył kilka rzeczy, dlatego uważaj komu zlecasz. Najlepiej jakby gość już miał doświadczenie w tym temacie, a jeszcze lepiej zrobić je samemu, wtedy dopieścisz każdy szczegół.
                      Ważne jest odpowiednie wytłumienie kolumny! Warto poświęcić temu sporo czasu (u mnie trwa to już ponad miesiąc), ale dzięki temu możesz w dość znacznym stopniu dopasować je do swojego pokoju.
                      Powodzenia! :)

Skomentuj

Jeśli dobrze rozumiem to HD2 będą grały tak samo jak HD1 tylko że głośniej? Bo myślę że Hd2 będą już za duże do mojego pomieszczenia :/
                        bik44 - jaki Cię wyszedł koszt całkowity głośników?
                        Jako, że obudowa wyjdzie mnie około 800zł, Zwrotnice trzeba liczyć 400zł, jakieś inne pierdółki 100zł, to można liczyć ze zostaje mi 1200zł-1500zł na głośniki - bardzo zależy mi na średnicy, przestrzenności(jak w kefach) i dynamiczności - da się to zrobić w tych pieniądzach?

Skomentuj

Za 1700 zł masz kable, br'y, części do zwrotnicy, przetworniki, terminale do 3W classic -> http://www.troelsgravesen.dk/3WClassic.htm. Ja się zmieszczę ze wszystkim w 2k. Z czego wcale nie idę na łatwiznę, bo front lakierowany na bordowo, a reszta ofornirowana.

Będą wyglądały mniej więcej tak:

Na razie też będą grały w około 12 m2 i już robiłem małe testy, nie odczuwam jakiegoś przytłoczenia, gra pięknie. Ogólnie póki co jasne brzmienie pełne w detale (ale pewnie wszystko troszkę się przytępi po wygrzaniu głośników).
                          Projekt na pewno wyróżnia efektywność, nie potrafiłem odkręcić gałki nawet trochę powyżej połowy mocy wzmacniacza, a widać było że dla głośników to dopiero początek możliwości kiedy ja już nie mogłem wytrzymać natężenia dźwięku w pokoju, są potwornie głośne i nie zachłanne na prąd.

Skomentuj

Głośniki to jakieś 1700, zwrotnica 700, paczki jakieś 500.
                            Ale HD2 odradzam do twojego metrażu - w moich 15mkw to już max. A nawet w przyszłości będę chciał spróbować jakiś większych monitorów (jeżeli nic mi nie wyjdzie z remontu i nie powiększę pokoju), bo spodobało mi się to cale majsterkowanie Tylko taki mały problem w tym całym fajnym DIY widzę, że nie ma co zrobić z poprzednimi kolumnami. Na rynku wtórnym raczej rzadko je widać, więc trzeba się liczyć z większą stratą kasy.
                            A w tych pieniądzach na pewno się zmieścisz, tylko musi cię ktoś z większym doświadczeniem nakierować (ja sam dopiero raczkuję w temacie) i do tego musisz wiedzieć czego chcesz, czyli najlepiej chyba łazić gdzie się da i słuchać, słuchać różnych konstrukcji/brzmień.

Skomentuj

Głośniki to jakieś 1700, zwrotnica 700, paczki jakieś 500.
                              Trzeba czytać ze zrozumieniem :) Napisałem, że w 1700 zł mieszczą się elementy do zwrotnicy, więc skąd się wzięło 700 zł . Poza tym części do zwrotnicy chodźby nawet to nie kosztują 700 bez przesady. Głośniki kosztują 1400, części do zwrotnicy trochę poniżej 300. Wyjdzie troszkę z hakiem 1700 zł.

Skomentuj

nonameplum: No właśnie, trzeba czytać ze zrozumieniem
                                srekal34 mnie pytał jaki mnie wyszedł całkowity koszt głośników, to mu odpowiedziałem :)

Skomentuj

Zamieszczone przez bik44
                                  nonameplum: No właśnie, trzeba czytać ze zrozumieniem
                                  srekal34 mnie pytał jaki mnie wyszedł całkowity koszt głośników, to mu odpowiedziałem :)
                                  A to zwracam honor do kieszeni (tylko czemu nie cytujesz :P)- zwiodło mnie 1700 :).

W takim wypadku 3w classic jest zdecydowanie lepsze pod względem cena/jakość.
                                  Zwrotnica 700 zł to rozbój w biały dzień :). (nie biorąc pod uwagę pracy włożonej w jej wykonanie :/)

[ Dodano: 2009-08-23, 13:58 ]
                                  Jeśli nie 3 way, to można też spróbować czegoś takiego http://www.troelsgravesen.dk/SEAS_CA18RNX.htm .
                                  Alternatywy można także szukać na w akkusie np -> http://www.loudspeakershop.eu/zestaw...us-p-1667.html . Wersja ta dopuszcza także wykonanie ich w wersji monitorów.

Skomentuj

nonameplum - Czy ten 3-way classic można złożyć jako podłogówkę? Monitory mi się nie podobają szczególnie, chcę mieć coś co stoi na ziemi. Czytałem już sporo o Usherach - choćby Akkus x3. Jak wypada porównanie z tymi Seasami? Peerlessy chyba sobie odpuszczę ze względu na taką sobie średnicę...

Bardzo podobają mi się Ushery cp6311 - http://besthifi.pl/a_p1687.html Czy dobrze rozumiem że Akkus X3 są ich niepochyloną kopią?

Skomentuj

Wydaje mi się, że konstrukcja Ushera różni się od Akkus X3 głośnikiem niskotonowym. Usher mam model 8945A, a Akkus X3 8935A, ale mogę się mylić. Różnica w cenie jest dość spora między tymi przetwornikami.

Co do 3way classic, to po rozmowie z autorem projektu nie bardzo można zmienić wymiary obudowy, jedynie drobne zmiany tego typu jak ja przedstawiłem. Podłogówki oczywiście możesz zrobić, ale trzeba się liczyć ze zmianami w charakterystyce względem oryginału. Jak wielkie będą to zmiany to już trzeba by było sprawdzić pomiarami obu przypadków obudowy. Głównie chodzi o głośnik niskotonowy, bo podział względem średnio tonowego jest w okolicach 500 hz czyli dość wysoko i trzeba brać pod uwagę baffle step zaprojektowany właśnie pod taki a nie inny front. Ale zobacz w dziale gotowych konstrukcji, że inni nie tylko zrobili podłogówki opierając się o ten projekt, ale i zmienili głośnik niskotonowy. Pewnie w niedługim czasie dopieszczą zwrotnice to może się podzielą wynikami. Kwestia do przemyślenia.

Skomentuj

Ten zestaw mi sie jeszcze podoba: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12489, z tym, że z chęcią bym dołożył do lepszej wysokotonówki: 9950 - czy mogę zwrotnicę pozostawić taką samą jak ma kolega w swoim zestawie czy trzeba ją będzie projektować od nowa po zmianie 9930 na 9950? Bo na forum już słyszałem, że ten zestaw Gregora to świetne kolumny za te pieniądze...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X