Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2xArn 150 (8ohm)+Pj (pytanie o polaczenie glosnikow)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

"rezystor z kondensatorkiem" - chodzi Ci o korektor impedancji? Mozesz dac, ale musisz go wyliczyc na podstawie parametrów, tu masz wzor - http://kolumny.prv.pl/zwrotnicabi.php

Skomentuj

Zamieszczone przez Matys1990
      Oki jeszcze jedna sprawa czy tunel o srednicy 60 i dlugosci 120 da odpowiednie strojenie?? Z symmulacji wyszlo mi jakies 50hz ale mozliwe ze cos zle zrobilem. Budy maja po 18l.
      no to cos zle wyliczyles
      w 18 litrach idealnie pasuje "fi68x160" z polinka czyli 61mm i 16cm dlugosci

Matys1990, pewnie ze mozesz kombinowac z "pelna" zwrotnica. ale co ci to da skoro i tak bedziesz wszystko wymienial jak powstanie docelowa zwrotnica? :P
      tak wiec najlepiej dac jak najmniej

Skomentuj

A powstanie? Tzn są jakieś konkretne plany kogoś by tą zwrotnice zaprojektować?

Skomentuj

mam glosniki, sprzet pomiarowy, zwrotnice strojone... tylko czasu brak :roll:

Skomentuj

No ale Pawel S. bedziesz robil wersje 4ohm czy 8ohm?? Bo tutaj caly czas mi o 4ohm chodzi :) I ile mniej wiecej czasu musialbym czekac. Narazie zrobie cos na pj i tunel wydluze o te 4 cm.

Skomentuj

ja mam 4szt 4ohm
              jak bede juz robil to wystarczy zeby ktos mi podeslal wersje 8ohm...
              ale narazie to nawet za nauke sie nie moge zabrac :evil:

Skomentuj

Matys1990
                Mówisz, że kondensator na WT masz już za sobą, bo robiłeś coś na Alphardach, a teraz czas pójść dalej. Czy zrobienie zwrotnicy wg czyjegoś projektu to wogóle jakiś krok na przód? Dla czego wszyscy amatorzy audiodiy tak strasznie boją się samodzielnie zaprojektować zwrotnicę? Jest cała masa prostych programów, odpwiednia kapsułka kosztuje paręnaście złotych, a kartę dźwiękową w kompie ma chyba każdy. Teorii w interniecie jest jak nasiał.
                Pomyśl jaka to będzie frajda jak inni będą kopiować twój projekt....

Skomentuj

Heh, żeby to było tak proste jak mówisz... Nie polaecałoby się gotowych projektów, tylko konkretne głośniki i ludzie sami by sobie składali zestawy od zera (tzn od fazy projektów)..

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88
                    Heh, żeby to było tak proste jak mówisz... Nie polaecałoby się gotowych projektów, tylko konkretne głośniki i ludzie sami by sobie składali zestawy od zera (tzn od fazy projektów)..
                    Bo i jest.
                    Mnie osobiście zrobienie zwrotnicy zajęło nieproporcjonalnie mniej czasu jak obudów. Pomijając fakt że obudowy specjalnie mi nie wyszły :) ...
                    Oczywiście trzeba wcześniej trochę postudiować, żeby wiedziedć co, gdzie i dla czego ale bez przesady.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1243425.html
                    To na prawdę nie jest czarna magia.

Skomentuj

Zamieszczone przez januss73
                      Czy zrobienie zwrotnicy wg czyjegoś projektu to wogóle jakiś krok na przód?
                      tak, bo w koncu to cos bedzie gralo tak jak powinno :P

Dla czego wszyscy amatorzy audiodiy tak strasznie boją się samodzielnie zaprojektować zwrotnicę? Jest cała masa prostych programów, odpwiednia kapsułka kosztuje paręnaście złotych, a kartę dźwiękową w kompie ma chyba każdy. Teorii w interniecie jest jak nasiał.
                      Pomyśl jaka to będzie frajda jak inni będą kopiować twój projekt....
                      tez mi sie wydawalo ze to grosze...
                      zaczalem od budowy JIGa i mikrofonu. wydalem jakies 50zl...
                      ...nie skonczylem jeszcze zwrotnic strojonych a wydalem na to jakies 400-500zl :P
                      tak wiec to wcale nie jest takie tanie a tymbardziej nie latwe...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                        Czy zrobienie zwrotnicy wg czyjegoś projektu to wogóle jakiś krok na przód?
                        tak, bo w koncu to cos bedzie gralo tak jak powinno :P
                        :lol:

Zamieszczone przez Pawel S.
                        zaczalem od budowy JIGa i mikrofonu. wydalem jakies 50zl...
                        ...nie skonczylem jeszcze zwrotnic strojonych a wydalem na to jakies 400-500zl :P
                        tak wiec to wcale nie jest takie tanie a tymbardziej nie latwe...
                        A ja kupiłem gotowy mikrofon od kolegi, bo mi się go składać nie chciało, pozbierałem elementów ze śmieciowych głośników, jiga nie robiłm wcale bo i po co, jedynie rezystor z dwoma jack'ami do pomiaru impedancji i wsjo. Po zaprojektowaniu zwrotnicy kupiłem nieco lepsze podzespoły,... foliowce, nie odwijanie ani nie dowijane cewki, nie składane rezystory. Eksperymentować można spokojnie na elektrolitach.

Skomentuj

Chyba pobawie sie i zrobie zwrotnice na ucho :) metoda prob i bledow zobaczymy co z tego wyjdzie:) dzisiaj przegladajac konstrukcje znalazlem jedna ze zwrotnica 2xarn w wersji 8ohm ale z arv 4 ohm, i teraz mysle czy by nie polaczyc tej zwrotnicy z zwratka do pj.

Skomentuj

Zamieszczone przez Matys1990
                            Chyba pobawie sie i zrobie zwrotnice na ucho :) metoda prob i bledow zobaczymy co z tego wyjdzie:)
                            Czy to dla tego, że boisz się, że nie dasz rady pomierzyć, czy też dla tego że 18zł za wkładkę do dla ciebie za duży wydatek? Uwierz mi, że z pomocą forumowiczów dasz radę zrobić to całkiem profesjonalnie.

A metodę na ucho raczej odradzam. Pozornie wydaje się najwłaściwsza ale... Ucho jest zawodne i może nie wychwycić czy fazy są odpowiednie, a już na pewno nie wychwyci czy impedancja zestawu ma odpowiedni przebieg.

Skomentuj

januss73, takie mam pytanie raczej nie związane z tematem. Jak podoba Ci się wysokotonowy hds? Możesz porównać do jakichś innych tweeterów?

Skomentuj

Zamieszczone przez kombo
                                januss73, takie mam pytanie raczej nie związane z tematem. Jak podoba Ci się wysokotonowy hds? Możesz porównać do jakichś innych tweeterów?
                                Gra moim zdaniem lepiej od xt25 i inaczej od taśmowego expolineara. W porównaniu z expolinearem trudno mi ocenić czy gorzej czy lepiej. Mam oba a gram na HDS'ie więc...
                                Zresztą porównywanie taśmowca do kopółki jest chyba troche nie na miejscu.
                                W tej chwili mam go odciętego trochę powyżej 2kHz, i jak pomierzyłem THD byłem mile zaskoczony.
                                Co do odsłuchów, perfekcyjna stereofonia, szczegółowość, świetna charakterystyka kierunkowa i brak natarczywości, jaką czasem słyszę w 'kolumnach sklepowych'
                                Jedna wada to dołek na spl'u w okolicy 6-7kHz, ale on ma prawdziwe 93dB, a w tłumionym o parę dB głośniku zredukować taką nierówność jest stosunkowo łatwo na zwrotnicy.

Skomentuj

Skąd ściągnąć program "Arta"?

Skomentuj

Nie sztuka nakupic sprzetu a go nie wykorzstac tego sie obawiam. A co muslabym kupic zeby zaprojektowac zwrotke??

Skomentuj

Potrzebne są
                                      1. Wkładka wm61, występująca we wiedomym miejscu jako wm61A
                                      2. Trochę kabla mikrofonowego (potrzebny jest mono i stereo, ale ze stereo zawsze można zrobić mono :) ) oraz trochę kabla dwużyłowego.
                                      3. Trzy wtyczki minijack (jedna do mikrofonu i dwie do jiga)
                                      4. Rezystor ok 10R, mówią, że 2W, ja mam na zwykłym 1/4W
                                      koszt łączny ok 20 - 30 zł.

do tego potrzeba pozbierać trochę śmieci z demobilu (cewki, kondy, rezystory).

Oszczędnościowo projekt zwrotnicy zrobić można np kupując cewki nieco przewymiarowane do obliczeniowych, a potem odpowiednią ilość zwojów odwinąć. Elementy R i C to już raczej nie majątek i jak mówiłem eksperymentować można na elektrolitach. Chyba każdy wie jak z dwóch zrobić jeden bipolarny.

Jeśli ktoś zakupi wkłądkę wm61 UWAGA PRZY LUTOWANIU!!! ŁATWO JĄ PRZEGRZAĆ I POTEM NIE NADAJE SIĘ DO NICZEGO.

Arta sciągamy z http://www.fesb.hr/~mateljan/arta/download.htm

Skomentuj

A co to ten jig??

Skomentuj

Otwórz link, który podałem parę postów wyżej, na końcu tematu jest schemat. To samo znajdzież w helpie speakerworkshop. Mierzy się tym impedancję, można też elementy RLC.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X