Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

satelitki do kina

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

satelitki do kina

Witam serdecznie!
    To mój pierwszy post, ale forum śledzę od dosyć dawna.
    Kompletuję elementy do budowy nagłośnienia do kina domowego.
    kolumny będą oparte na znanym tutaj tandemie GDN 14 SCX + GDWK PJ.
    Przód będzie w obudowach 9l proponowanych przez Pawła S. natomiast tył ze względu na ograniczone miejsce chcę wsadzić w ok. 5 litrów. W dużym uproszczeniu miałoby to wyglądać tak: http://picasaweb.google.pl/szrapnel7...94478283762178 (to niebieskawe to tapczan a brązowe szafa)
    Zastanawiam się, czy przy tym litrażu jest sens stosować BR no i czy głośniki nie będą położone zbyt blisko słuchacza.

szrapnel76, w obudowie zamknietej ten glosnik wogole nie gra basem. tak wiec jak chcesz obudowe zamknieta to jak najmniejsza.
    jak masz miec te 5-6 litrow to mozesz zaryzykowac jeszcze stosowanie b-r
    ale lepiej zrob to zanim przykleisz front bo raczej bedzie on do wymiany :P
    Zamieszczone przez szrapnel76
    no i czy głośniki nie będą położone zbyt blisko słuchacza
    to wszysto wyregulujesz juz na amplitunerze

Skomentuj

No to sam już nie wiem. Coś mi się zdaje, że zbuduje obudowę testową i zobaczę co lepsze.

Skomentuj

satelity i tak nie przenosza basow wiec czy to bedzie zamknieta czy b- jest bez znaczenia. zrob sobie jak najmniejsze nie przeszkadzajace satelity a bas wylacz w amplitunerze zeby ich nie meczyc.

Skomentuj

Basu chyba nie będę wyłączał, bo na razie suba nie będzie (kasa!) a chyba nie da rady wyłączyć basu tylko na tyłach. Dzięki za powyższe rady. Pojemność na tylnych głośnikach na pewno będzie w granicach 5 -6litrów a czy BR czy zamknięta to jeszcze zobaczę. W kolumnie centralnej przewiduje normalną pojemność 9l ale dla odmiennego efektu wizualnego zastosuje 2 rury BR fi35.
          Mam jeszcze jedno pytanie: czy bawić się w strojenie długości BR czy po prostu uciąć od razu na 145mm. Nie wiem jak te kolumny powinny brzmieć a nie chce przedobrzyć ze skracaniem.

Skomentuj

chyba nie da rady wyłączyć basu tylko na tyłach
            w amplitunerze ustawiasz przody na duze a tyly na male (zaleznie od marki amplitunera) co powoduje ze wlasnie odfiltrowuje im bas

W kolumnie centralnej przewiduje normalną pojemność 9l ale dla odmiennego efektu wizualnego zastosuje 2 rury BR fi35.
            Mam jeszcze jedno pytanie: czy bawić się w strojenie długości BR czy po prostu uciąć od razu na 145mm.
            wlacz winisd. w jednym oknie zasymuluj ta obudowe wg mojego projektu
            a w drugim to samo ale z 2 mniejszymi tunelami. wtedy dostaniesz odpowiedz jakiej dlugosci maja byc

Skomentuj

Z winISD już próbowałem, ale od kiedy mam linuksa to mi się programik krzaczy strasznie. Z moich obliczeń wynika, że dwie rury fi35 mają taką samą powierzchnię co jedna 50 ale jeśli ktoś może mi zasymulować czy winisd widzi to tak samo to będę wdzięczny.

Skomentuj

2x "fi35x120" da niewiele wyzsze strojenie - jakies 3-4Hz
                2x "fi35x165" trzeba by obcinac wiec lepiej odrazu kupic 35x120

Skomentuj

Udało mi się uruchomić winisd beta. Okazało się, że miałem wgraną wersję pro alfa i coś się na linuksie krzaczyło. Potestowałem sobie trochę i jakoś mi się nie zgadzają te długości BR, tzn.:
                  - dla obudowy 9l BR fi50 długość mi wychodzi 18,5 cm
                  a zakładana prawidłowa długość 14,5cm zgadza się ale dla 11 litrów.
                  Co robię nie tak?

Skomentuj

Co robię nie tak?
                    wpisujesz zle wartosci srednicy tunelu :P
                    sciagnij dane techniczne tuneli z polinka oraz przeczytaj moj podpis

Skomentuj

:idea: i stała się światłość. Dziękuję bardzo. Na razie nie mam więcej pytań. Biorę się za rysunki i zwymiarowanie formatek MDF oraz montaż zwrotnic. Pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
                      X