Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wytłumienie pomieszczenia. materiały tłumiące wygłuszajace.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wytłumienie pomieszczenia. materiały tłumiące wygłuszajace.

Witam.

Każdy z nas boryka się z problemem akustyki pomieszczenia odsłuchowego. Niewielu z nas ma możliwość zaadaptowania pomieszczenia wyłącznie do muzyki i kina. Większość z nas mieszka w blokach z wielkiej płyty.

Poprawa akustyki niewielkiego pomieszczenia w którym mieszka się na co dzień to nie lada wyczyn zatem;

Czy ktoś robił testy związane z:

1. umieszczeniem materiałów wygłuszających za szafami ?
    2. umieszczeniem materiałów wygłuszających za płutnem obrazu ? jak wygląda przepuszczalność dźwięku przez taki materiał ?
    3. Gdzie można kupić materiały, stożki, walce itp rozpraszające dźwięk które nie będą szpecić wnętrza pokoju a wręcz przeciwnie uatrakcyjnią jego wygląd.
    4. korek na ścianie. Próbował ktoś ? jakie efekty ?
    5. pułapki basowe. No właśnie jak je ulokować w pokoju tak żeby nie rzucały się w oczy i zajmowały mało miejsca?
    6. czy porównywał ktoś efektywność tłumienia tzw. zwykłej tapczanówki do gąbek akustycznych dostępnych w akustyku czy allegro?

Wyprzedzając odpowiedzi; gruby dywan, zasłony i poduszki już na pewno każdy z nas dawno zastosował

Zapraszam do dyskusji :)

Te palety po jajkach czy jak to sie nazywa :P mozna okleic sciany

Skomentuj

Wytłoczki z jajek ponoć się sprawdzają, widziałem takie rozwiązanie w "amatorskim" studio, co do kwestii estetycznej ja bym się na nie nie połakomił, niestety ciężko będzie pogodzić wygląd z funkcjonalnością, nie przyszłoby mi do głowy także upychanie czegoś za szafę tak żeby poprawić akustykę wnętrza, co do korka sąsiad zastosował na drzwiach ale wg mnie taki zabieg to strata czasu i pieniędzy, ja u siebie kwestie tłumienia rozwiązałem następująco: pod stopami mam beton, zrezygnowałem z paneli na rzecz wygładziny takiej twardej przyklejonej na butapren, na nią położona została wygładzina miękka efekt bardzo zadowalający - chyba te najbardziej powszechne rozwiązania najlepiej się sprawdzają, pokoju w bloku na studio i tak nie przerobisz także zastosuj dywan zasłony grube i będzie git pozdrawiam

Skomentuj

najlepsze w domu to jest umeblowanie, ksiazki, dywany, obrazy, gobeliny itp. nie rzuca sie w oczy a dosc dobrze tlumi i rozprasza fale dzwiekowe. gozej jak ktos ma minimalistyczny pokoj jak ja czyli gole sciany gdzie jak ktos wchodzi to od razu zwraca uwage na echo. nie oszpece sobie mieszkania zadnymi ustojami na scianach, bass trapu niby mozna ukryc w rogu pomieszczenia nawet za zaslona tylko ze ich ceny sa kosmiczne. ostatnio zastanawiam sie na styropianem na suficie bo jest to latwodostepna i tania ozdoba.
        na pewno wole sluchac tak jak jest niz robic z siebie ''kosmite'' i umieszczac jakies dyfuzory i pochlaniacze, to dla mnie glupota.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
          gozej jak ktos ma minimalistyczny pokoj jak ja czyli gole sciany gdzie jak ktos wchodzi to od razu zwraca uwage na echo. nie oszpece sobie mieszkania zadnymi ustojami na scianach
          To jak Irku możesz słuchać muzyki w takim pokoju i oceniać i porównywać brzmienie sprzętu, którego jesteś konstruktorem. Może masz odpowiednio zaadoptowaną pracownię? U mnie pokój jest podobnie urządzony jak to opisałeś na początku i jestem bardzo zadowolony z brzmienia. :wink:

Skomentuj

Wystarczy jakies polki na scianach z ksiazkami )) ja mam zagracony pokoj, szafa, lozko, dywanik maly na podlodze i do tego wlasnie styropian na suficie ) ale bass jest tylko w 2 miejscach, blisko przy kolumnie, i tam gdzie siedze na sofie :))) dzieki Bogu ))

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT
              To jak Irku możesz słuchać muzyki w takim pokoju i oceniać i porównywać brzmienie sprzętu, którego jesteś konstruktorem.
              porownania mozna dokonac w kazdych warunkach byle byly to takie same warunki.
              zreszta i tak nie mam na to czasu wiec od czego was mam :)

Skomentuj

odnosnie tematu.
                sam jestem ciekaw skutecznosci pochlaniania dzwiekow przez to :

http://www.allegro.pl/item716480886_...10_okazja.html

grubsza gabka zapewni mi pochloniecie wiekszej ilosci tonow wyzszych czy w wiekszym przedziale ?

myslalem nad zrobieniem ramki drewnianej, obicie jej jakims znosnym materialem. pod spod wsadzenie gabki a na materiale narysowac rekami mojej uzdolnionej znajomej jakiegos motywu by to wszystko wygladalo ladniej. umiesic taka ramke na golych scianach po bokach kolumn a takze za moja glowa. Wymiary jakies 120 x 70 cm. Myslicie ze bedzie to skuteczne ?

narazie mam gruby dywan, firanki i zaslony ( niestety cienkie ) lozko itp.

Skomentuj

Jak masz zagracony pokoj to wystarczy raczej jezeli jest mozliwosc poeksperymentuj z meblowaniem pokoju, czasami wystarczy troche przestawic lozko, fotel czy inne rzeczy i od razu jest lepiej )

Skomentuj

to zwykla gabka raczej do wpakowania do kolumny ale mozesz tez nia podbic obrazy na scianie.

Zamieszczone przez raffal81
                    Jak masz zagracony pokoj to wystarczy
                    zgadza sie, tylko ci co robia osobne puste pokoje do odsluchu musza sie bawic w ustroje akustyczne.

Skomentuj

Irku, zgadza sie ale ile jest tutaj na forum takich osob ktore przeznaczaja specjalnie jeden pokoj na to by miec miejsce odsluchowe ?? :))))

Za pewne znajdzie sie ktos taki Ja mam troche rzeczy w pokoju i styka, wazne zeby nie byl pusty ze jak pierdniesz to przez 20 sekund slyszysz

Skomentuj

Nie na temat...
                        ze jak pierdniesz to przez 20 sekund slyszysz
                        ...i czujesz :mrgreen:

Skomentuj

ale ile jest tutaj na forum takich osob ktore przeznaczaja specjalnie jeden pokoj na to by miec miejsce odsluchowe ?? :) )))
                          mam nadzieje ze takich ''kosmitow'' nie ma wogole na tym forum.

Skomentuj

Ostatnio zrobiłem eksperyment. Przyniosłem do swojego pokoju wszystkie kołdry poduszki koce zawiesiłem na ścianach połozyłem na podłodze upchałem gdzie się dało.
                            Efekt ? Pioronujący!!! Niesamowita cisza w pokoju głucha cisza. Gdy puściłem muzykę przeszły mi ciarki po plecach z niedowierzania rozejzałem sie po pokoju czy przypadkiem nie podmienił mi ktoś kolumn. Najbardziej poprawiła sie scena i szczegółowość dźwięków głownie w zakresie średnich i niskich tonów. Od tego momentu przekonałem sie ze zanim postanowimy wymienić amplituner czy głośniki warto poeksperymentować z akustyką!

Skomentuj

bo akustyka jest najwazniejsza i to wlasnie charakterystyka pomieszczenia jest najbardziej pofalowana. w praktyce konieczny jest kompromis miedzy wytlumieniem a rozproszeniem fal. przy maksymalnie wytlumionym pokoju nie ma dzwiekow odbitych wiec nie ma przestrzeni dzwiekowej takie pokoje sa wymagane przy odsluchu wielokanalowym gdzie kazdy glosnik emituje dzwieki tak jak to realizator zaplanowal, glosniki maja waskie katy promieniowania. w stereo jest odwrotnie wymagane sa odbicie i jak najszerszy kat promieniowania glosnikow zeby uzyskac jak najwiecej dzwiekow odbitych.

muzyki nie da sie sluchac w lazience (brak wytlumienia duzo odbic echo) ani w komorze bezechowej (pelne wytlumienie brak jakichkolwiek odbic). dlatego potrzebny jest kompromis a ten uzyskuje sie tylko eksperymentami.

ciekawostka sa sluchawki ktore maja super parametry (pasmo) ale nie daja przestrzeni, dzwieki mono sa odbierane nienaturalnie ze srodka glowy a nie z otoczenia zewnetrznego.

Skomentuj

Nie tylko ściany odgrywają znaczącą rolę ale i podłoga a dokładnie co się na niej znajduje: panele czy wykładzina dywanowa. Przy panelach bas traci zejście i zaczyna huczeć (opisuje to co zauważyłem) ukierunkowuje się w przedziale średniego basu, niższe średnie również dostają podbicia - masakra.

Skomentuj

No właśnie, z jednej strony padają głosy w tym teamcie, że wytłumienie i akustyka pokoju są ważne, a z drugiej strony, ze nie ma sensu kombinować z dodatkowymi wygłuszeniami.

Ja osobiście myślałem nad matą tłumiąca na ścianie na wysokości gdna i gdwk, bo jedna z kolumn stoi u mnie blisko ściany i podbicia są dość znaczne. Jeśli więc ktoś już robił takie eksperymenty to proszę o opis gotowych rozwiązań, zdjęcia i proszę napisać w jakim stopniu polepszyło to odsłuch.

Sterty pościeli niestety nie da się trzymać cały czas w pokoju

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88
                                    Sterty pościeli niestety nie da się trzymać cały czas w pokoju
                                    jak nie? wystarczy, że przeniesiesz kolumny do sypialni :lol:

Skomentuj

Wyobraz sobie ze w tym wlasnie pokoju spie :P

Skomentuj

Zamieszczone przez soulfly
                                        odnosnie tematu.
                                        sam jestem ciekaw skutecznosci pochlaniania dzwiekow przez to :

http://www.allegro.pl/item716480886_...10_okazja.html
                                        to jest gąbka, więc bez wątpienia pochłania dźwięk dość skutecznie. Wszystko zależy od jej grybości, wielkości porów. Nazywanie tych gąbek "profesjonalnymi" panelami akustycznymi jest błedne, ponieważ producent nie podaje żadnych parametrów akustycznych (chłonność akustyczna w pasmach przynajmniej oktawowych, najlepiej tercjowych), ani też norm dotyczących palności.
                                        Nie jest to oczywiście przeszkodą w amatorskich zastosowaniach, a nawet jest zaletą, bo wszystkie testy i atesty odbijają się dość znacznie na cenie. Przy odrobinie chęci i wiedzy można sobie coś tam w domu ciekawego zrobić, pod warunkiem ze design odpowiada. Ewentualnie można wsadziś taką gąbkę w ramę i naciągnąć na to materiał jak na maskownicę, albo jakiś inny materiał z wzorkiem pasującym do wystroju wnętrza.
                                        W wytłumianiu jest jedna ważna zasada: nie można przesadzić - czas pogłosu w kinie <400ms to idealna sytuacja, z doświadczenia wiem, że w umeblowanym pokoju (kanapa, dwa fotele, jakieś tam regały) 20m^2 z dywanem na podłodze, czas pogłosu to ok 0,6s, więc wystarczy dać te gąbki w miejscach gdzie mamy pierwsze odbicia.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X