Witam wszystkich mam pytanko Jestem posiadaczem amplitunera SONY STR de 445 jest to wersja 5.1 lecz chce podłączyc to w stereo, wiec mam pytanie jakiej mocy musze zakupic kolumny by amplituner sie nie "męczył" lub nie spalił z góry dziekuje
Jeżeli w stereo to max moc RMS ampli będzie wynosiła ok. 60W @ 8ohm/kanał. Czyli lepiej nie podłączać kolumn zbyt prądożernych, najlepiej o max mocy 80W. Oczywiście impedancja kolumn nie może być mniejsza niż 8ohm.
Jeśłi twój ampli ma wyjście 8Ω, to podłączenie kolumn 8-omowych, żeby miały znamionową moc i 500W RMS nie spali wzmacniacza. Odwrotnie a i owszem.
Także pytanie podstawowe jaką mac ma twój amplituner.
Osobiście kupiłbym takie kolumny, których dźwięk by mi się podobał, nie przejmując się specjalnie watami. Wzmacniacz ma taki fajny element, który nazywa się potencjometr.
Poza tym nie koniecznie głonik 100W musi zagrać głośniej niż 60W.
Istotna jest jedynie znamionowa impedancja zestawu, która w twoim przypadku nie powinna być zdaje się niższa jak 8ohm.
dokladnie tak. moc w dzisiejszych czasch nie ma juz znaczenia bo nawet najslabsze kolumny maja 50W co jest juz wystarczajace wazne ze kupic prawdziwe kolumny 8omowe.
Skomentuj