Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przetworniki Tesla

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przetworniki Tesla

Chcę zbudować zestaw 2.1 (3 drożny) i na przetworniki wydać ok 250 zł. Znalazłem w internecie takie modele:
    ARN 6618 20cm/8ohm x1 (do subwoofer'a)
    ARV 104-03/8 10,4cm/8ohm x2 (wysokotonowy w kolumnach)
    ARN 116-60/8 10cm/8ohm x2 (jako średniotonowy w kolumnach)

Ktoś wie jak one brzmią i czy to dobry pomysł?

Zamieszczone przez krzysiek_gala
    i na przetworniki wydać ok 250 zł
    A na wzmacniacze 500 Ten ARN 20cm nie widzi mi się na suba już lepiej STX 22 scx
    jako średniotonowy w kolumnach
    Jako niskośredniotonowy I to akurat fajny głośniczek ale ARV jest marny jak barszcz...
    Co masz do napędzania tego? Co do suba i co do monitorków?

Skomentuj

krzysiek_gala, mialem wszystkie poza ARV (ale go tez slyszalem) i poza ARN 116 nie polece zadnego wiecej
      ARV ma lepsza konkurencje chociazby wsrod tonsili lub STXa
      a zamiast ARN 6618 uzylbym ARN 226-07 lub STXa GDN 22 SCX

no ale tak wogole to budowa takiego zestawu 2,1 jest nie oplacalna :???:
      wychodzi drogo (uzywany wzmacniacz stereo 50-150zl + 100-200zl wzmacniacz do suba)
      taniej by wyszlo zbudowac pasywne 2,1 na ARN 200-09 (2 cewki) do ktorego mam zwrotnice ale jezeli masz odrobine wiecej pieniedzy to zrob 3 drogi na STXach (projekt wkleje jak bedziesz zainteresowany)

no chyba ze masz jakies konkretne plany?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
        ARV ma lepsza konkurencje chociazby wsrod tonsili lub STXa
        ja jestem innego zdania...

Skomentuj

dolphin123, no jak ktos sie pobawi zwrotnica to moze brzmiec lepiej - przyklad byl na audioshow

Skomentuj

bo arv ma opinie drzacej, czego u mnie nie robi

Skomentuj

Re: Przetworniki Tesla

Chcę zbudować zestaw 2.1 (3 drożny)
              Sam ten pomysł nie ma sensu.

Skomentuj

Ludzie dajcie spokoj z tymi teslami. Gra to na bardzo niskim poziomie. Rzadko przekraczajacym lepsze zestawy glosnikow komputerowych. Lepiej zlozyc cos na tonsilach, visatonach lub kupic cos uzywanego. Ja wiem, ze wszyscy chca miec tanio, ale lepiej kupic za 200-300 zl 30 letnie, papierowe glosniki niemieckie typu np isophon, dual, saba, telefunken, grundig, magnat niz pchac sie w jakis obecny szrot Tesli.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                  Ja wiem, ze wszyscy chca miec tanio, ale lepiej kupic za 200-300 zl 30 letnie, papierowe glosniki niemieckie typu np isophon, dual, saba, telefunken, grundig, magnat niz pchac sie w jakis obecny szrot Tesli.
                  ja nie chcial bym nic 30 letniego nawet jakby dawali gratis, bo taki gratis to tylko klopot z utylizacja dlatego coraz czesciej zlom sprzedaja zamiast go utylizowac.

tesle (tvm) to dosc dobre glosniki, ale byly, wiele lat temu, problem w tym ze technika poszla na przod a one sa caly czas takie same a konkurencji pojawilo sie dosc sporo. kiedys wszystkie tanie kolumny robilo sie na teslach teraz robi sie na chinskim badziewiu bo jest tansze. w porownianiu z tym tesle sa srednie ale i ceny takie maja. maja jednak duza zalete bo jest duzo do nich zwrotek, glosniki sa dostepne i nie bardzo drogie jak na poczatek w sam raz. kazdy tonsil itp bedzie drozszy a alternatywa jest tylko stx. wszystko zalezy czy to ma byc cudo za pierwszym razem czy pasja czyli dluzsza zabawa w elektroakustyke. kupienie bardzo dobrych glosnikow z gotowa zwrotnica i jeszcze obudowa to pojscie na latwizne tak robia tylko biedni audiofile ktorzy chca miec maksimum za grosze. pozadny audiofil szanuje audifilskie male firmy ktore latami buduja kolumny i dlatego musza miec wysokie ceny.

Skomentuj

30 letnie glosniki to mlodziaki. Najlepsze roczniki to glosniki z lat 30-50tych czyli znacznie starsze niz 30 lat. Ich konstrukcja jest prosta i prawidlowo uzytkowane przezyja drugie 50 lat. Zadnej pianki czy gumy w nich nie znajdziesz, tylko sztywny papier i metal. Widze kolego Irku, ze nie miales przyjemnosci obcowac z dzwiekiem z takich konstrukcji wiec prosze nie zabierac glosu, bo za darmo to bym nie chcial Scan Speakow czy innego muło-smiecia.
                    Jak dla mnie to kazdy moze budowac swoje pierwsze diy z czegokolwiek. Pisze tylko, ze glosniki Tesli sa bardzo mocno przecietne i dokladajac troszke wiecej pieniedzy, mozna miec znacznie lepszy dzwiek, a o to przeciez chodzi zeby nasze glosniki graly dobrze, a nie przecietnie czy slabo.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                      kupienie bardzo dobrych glosnikow z gotowa zwrotnica i jeszcze obudowa to pojscie na latwizne tak robia tylko biedni audiofile ktorzy chca miec maksimum za grosze. pozadny audiofil szanuje audifilskie male firmy ktore latami buduja kolumny i dlatego musza miec wysokie ceny.
                      Pierwsze rozwiązanie to jak dla mnie jest zupełnie racjonalne. Człowiek, który trochę myśli zawsze pójdzie w tą stronę, bo jeśli nie wylatuje mu kasa z kieszeni, to nie będzie się miesiąc w miesiąc męczył o chlebie i wodzie, aby tylko uzbierać i 'docenić' audiofilskie małe firmy. Ten co ma pieniądze to może sobie doceniać, na dodatek przeważnie i snobizm by mu nie pozwolił na kupno takiego 'badziewia', które musiał by sam poskładać.

Skomentuj

ARN 6618 20cm/8ohm x1 (do subwoofer'a)
                        strasznie wysoki qts, potrzebuje dużej budy , ale kiedy zapewnisz mu odpowiedni litraż gra nie najgorzej. Problematyczny jest też kosz.

przeciętne i ostre, mi się zbytnio nie podobają.

ARN 116-60/8 10cm/8ohm x2 (jako średniotonowy w kolumnach)
                        chyba niskośredniotonowy ?
                        Jeden z lepszych głośników tej firmy, fajna średnica i można go wysoko ciąć, gra przyjemnie, zasługuje na coś lepszego niż arv.

Ogólnie - olej suba i dołóż do lepszych kopułek.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero

przeciętne i ostre, mi się zbytnio nie podobają.
                          A co byś mi za niego polecił? Mogę na wysokie wydać do ok. 120zł

Skomentuj

ja bym polecil metalowa kopulke na gore:) przerabialem juz to:
                            http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16097

problemem moze stanowic tylko zwrotka. generalnie jak wysoko tnie sie kopulke to arn116 moze grac calym pasmem nie wchodza sobie w droge glosniczki. no i przy teoretycznie budzetowych monitorach nie musisz wydawac stowki na zwrotke, tak jak w moim przypadku z seasem 19taf/g - kond 4,7uF. (plus tlumik jakbys chcial zrobic na jednym arnie na dole).
                            Jesli masz 120zl do kupilbym 22TAF/G jednak przy tej kopulce trzeba juz miec dobra aplakacje, gdyz dopiero z dobra zwrotka gra rewelacyjnie. bez dobrej aplikacji bedziesz mial odczucie ostrej wydzierajacej sie gory.
                            w Vife bym nie szedl bo jest coraz drozsza a z seasow mialbys jeszcze kilka ciekawych pozycji, wystarczy przejrzec i poczytac gotowe konstrukcje na innych forach:
                            http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14079

Skomentuj

krzysiek_gala, vify drogie teraz, nieopłacalne... fajnie zgrywa się ze wstęgą monacora.

Skomentuj

Wstega monacora to bardzo dobry pomysl.

Skomentuj

Co do głośnika ARN 116-60/8 to potwierdzam powyższe opinie, że gra bardzo fajnie. Mam go w 3l zamkniętej w pełnym pasmie + jakaś telewizorowa wysokotonówka z odzysku. Niesamowite ile jest w stanie wydobyć z siebie basu taki mały głośniczek a i średnica też bardzo fajna.

Skomentuj

Widze kolego Irku, ze nie miales przyjemnosci obcowac z dzwiekiem z takich konstrukcji wiec prosze nie zabierac glosu, bo za darmo to bym nie chcial Scan Speakow czy innego muło-smiecia.
                                    a wg mnie ten post jest nie na temat i nikt na tym forum nie slyszal twoich 50letnich kolumn wiec moze zastanow sie czy mowimy o twoich gustach czy doradzamy koledze w probie skonstruowania pierwszych kolumn? wiekszosc zaczyna od tanich w miare dobrych glosnikow jak tvm czy stx bo chodzi tu o nauke i hobby a scany to sa stosowane w najlepszych i najdrozszych kolumnach swiata ale chyba majac klapki na oczach tego nie zauwazyles. to ludzie decyduja co dobrze brzmi a nie tylko ty.

zeby nie bylo to nastepne takie posty usuwam wiec sie nie mecz tylko skup na temacie.

Wstega monacora to bardzo dobry pomysl.
                                    nie dla poczatkujacego, wymagany wysoki podzial co skutkuje bardzo mala efektywnoscia.

Zamieszczone przez szrapnel76
                                    Co do głośnika ARN 116-60/8 to potwierdzam powyższe opinie, że gra bardzo fajnie.
                                    jesli priorytetem nie jest miejsce to bym proponowal kolumny na glosniku 15cm czy nawet 17, tvm czy stx (gotowe projekty znajdziesz w dziale ze zwrotnicami) na poczatek poradza sobie bez suba na ktory bedziesz mial wiecej czasu. nie zapomnij ze sub wymaga specjalnego wzmacniacza co przede wszystkim jest kosztowne. jesli nie chcesz suba aktywnego to zrob duze kolumny 3way z basem min 20cm. jak na razie duzego wyboru w tego typu konstrukcjach nie ma.

Skomentuj

Monacor zaleca podzial 5khz z nachyleniem 12db. Jaki to problem dla poczatkujacego? Tym bardziej, ze mala tesla ciagnie smialo do tej czestotliwosci, a nawet wyzej. Jedyna rzecz to koniecznosc duzego tlumienia wstegi, bo mala tesla ma jedynie 83db skutecznosci.

Jesli ktos chce koniecznie male satelity i suba to przeciez moze zrobic to zupelnie pasywnie. Male tesle i sub pasywny z jednym glosnikiem dwucewkowym ( tesla taki akurat robi ) lub tradycyjnie dwa glosniki basowe. Wieciej z tym roboty ale moze dla kogos korzysci z malych satelit sa wazniejsze niz mozliwosci tradycyjnych duzych monitorow.

Ps. pozwole sobie ostatni raz na maly OT. Kolego irku, poczytaj na necie o glosnikach Siemens Klangfilm.

Skomentuj

Jako mały dobrze grający monitorek proponuje

alphard wh501h81 a na górze chyba pjtka, ma lepszą średnicę i więcej basu niż tvm116. Takero osadził go w 8L ale możesz zrobić ok10L żeby uzyskać lepsze rozciągnięcie basu. Nie znam maksymalnej częstotliwości podziału dla tego głośnika (tutaj Takero mógłby się wypowiedzieć) gdyby to było 5kHz, można by zastosować w/w wstęgę Monacora.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X