Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przetworniki Tesla

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pogromca mitow
    Monacor zaleca podzial 5khz z nachyleniem 12db. Jaki to problem dla poczatkujacego?
    to co podaje monacor ma się nijak do rzeczywistości, na forum są wyniki pomiarów tej wstęgi.
    Tym bardziej, ze mala tesla ciagnie smialo do tej czestotliwosci, a nawet wyzej. Jedyna rzecz to koniecznosc duzego tlumienia wstegi, bo mala tesla ma jedynie 83db skutecznosci.
    i znów widać że nie widziałeś tych charek, zresztą autorstwa Irka - ta wstęga ma w realu chyba z 10 dB mniej niż podają , a na środku pasma jest spory garb który nie jest zbyt łatwy do wyeliminowania. Ale jak udowodnił to sam Irek - jest to możliwe. Faktem jest że tesle można uciąć wysoko bez utraty walorów zbytnio, dlatego właśnie zaproponowałem takie połączenie :P

Jesli ktos chce koniecznie male satelity i suba to przeciez moze zrobic to zupelnie pasywnie. Male tesle i sub pasywny z jednym glosnikiem dwucewkowym ( tesla taki akurat robi ) lub tradycyjnie dwa glosniki basowe. Wieciej z tym roboty ale moze dla kogos korzysci z malych satelit sa wazniejsze niz mozliwosci tradycyjnych duzych monitorow.
    sub pasywny to głupi pomysł , bo to tak naprawdę 3 drogi rozparcelowane na 2 części z bardzo niskim i co za tym idzie bardzo drogim podziałem... Drogo i kiepsko.

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
    Jako mały dobrze grający monitorek proponuje

alphard wh501h81 a na górze chyba pjtka, ma lepszą średnicę i więcej basu niż tvm116. Takero osadził go w 8L ale możesz zrobić ok10L żeby uzyskać lepsze rozciągnięcie basu. Nie znam maksymalnej częstotliwości podziału dla tego głośnika (tutaj Takero mógłby się wypowiedzieć) gdyby to było 5kHz, można by zastosować w/w wstęgę Monacora.
    Alpierda ciężko jest kupić , choć kto wie , wiem że nowy nie był zbyt tani :P
    Wypraszam sobie - toż to AJ czystej krwi !
    Połączenie tego wh ze wstęgą jest zupełnie nie do zrealizowania, on nie ciągnie zbyt wysoko, a pod koniec użytecznego pasma charka się kaszani z tego co pamiętam, więc podział tak wysoko odpada, max to może ze 4khz na upartego.

Skomentuj

Oczywiscie, ze nie widzialem charek tego monacora, opieram sie na tym co podaje producent, ale skoro podaje takie bzdury to nie warto zawracac sobie glowe tym glosnikiem.

Sub pasywny jest tanszym rozwiazaniem. Chyba ze ktos ma cisnienie na tasmowe cewki i brak kondensatorow elektrolitycznych.

Skomentuj

Oczywiscie, ze nie widzialem charek tego monacora, opieram sie na tym co podaje producent, ale skoro podaje takie bzdury to nie warto zawracac sobie glowe tym glosnikiem.
        Trzymajmy się faktów - glośnik jest dobry, w swojej klasie cenowej imho najlepszy, ale nie łatwy do wykorzystania.

Sub pasywny jest tanszym rozwiazaniem. Chyba ze ktos ma cisnienie na tasmowe cewki i brak kondensatorow elektrolitycznych.
        policz sobie jakich potrzebujesz elementów przy cięciu właściwym dla suba ? Miałeś kiedyś suba z aktywnym filtrem ? Wiesz że w zależności od miejsca gdzie go umieścisz aby uzyskać spójne brzmienie trzeba zmieniać f odcięcia, oraz jego głośność ? Jak masz zamiar zrobić to w wypadku suba pasywnego ? Nie wiem gdzie kupujesz cewki i z czego są ,ale jakoś nie chce mi się wierzyć że dla f odcięcia około 100Hz dla głośnika nawet 4R są one tańsze niż 20zl - bo taki jest koszt filtra aktywnego.

Skomentuj

co mialem i czego uzywalem pisac nie bede bo nie ma sensu... koszt filtra to grosze ale bez zasilania i wzmacniacza nie zagra, a to nie kosztuje juz paru zl. Co w przypadku kiedy mamy naprawde solidny piec? Wolalbym zeby ten piec napedzal suba pasywnego z satelitami niz jakis scalak na TDA. Wszystko jest wzgledne, nie ma idealnych rozwiazan.

Swego czasu Paradigm produkowal do swoich zestawow pasywne suby (byc moze dalej produkuje). Osobiscie mam juz za soba suby pasywne i nie widze zadnych problemow ze zgraniem ich jesli sa budowane pod konkretne glosniki. Choc przyznam, ze sporym zaskoczeniem byl dla mnie pasywny sub Bose, ktory nie nastreczal zupelnie zadnych problemow z ustawieniem i faza. Malo tego, punkt podzialu tego suba lezal znacznie ponad 100 hz , a mimo to dzialalo to razem bardzo dzielnie.

Skomentuj

Ja trzymam się faktów i doświadczeń i moim zdaniem sub pasywny nie ma sensu. Te czasy o których myślisz to jakieś 10-15 lat temu chyba
            Lepszym pomysłem niż pasywny sub są zwykłe 3 drogi.

Skomentuj

Rowniez uwazam, ze zwykle 3 drogi sa lepszym rozwiazaniem niz sub pasywny. Jednak w pewnych sytuacjach system 2.1 ma swoje niezaprzeczalne walory uzytkowe i wizualne, a tego nie mozna zaprzeczyc. Jesli ktos nie chce lub nie moze miec dwoch wielkich grzmotow w pokoju, a chce sie cieszyc pelnopasmowym dzwiekiem, to 2.1 jest rozwiazaniem idealnym.

Skomentuj

Jednak w pewnych sytuacjach system 2.1 ma swoje niezaprzeczalne walory uzytkowe i wizualne, a tego nie mozna zaprzeczyc.
                tak, ale tylko aktywny, pasywny sprawia wtedy wiele problemów, a jego jedynym plusem jest hmmm miejsce - gdy ktoś nie ma gdzie 3 dróg postawić .

Skomentuj

Jesli ktos chce koniecznie male satelity i suba to przeciez moze zrobic to zupelnie pasywnie. Male tesle i sub pasywny z jednym glosnikiem dwucewkowym ( tesla taki akurat robi ) lub tradycyjnie dwa glosniki basowe.
                  przeciez juz pisalem ze mam takiego suba na ARN 200-09 i nawet jest tam zwrotnica... (chyba pora pomierzyc i wstawic na forum)

a co do suba na 2 glosnikach - mam schemat SUB-SAT 1.1 tonsila

Osobiscie mam juz za soba suby pasywne i nie widze zadnych problemow ze zgraniem ich jesli sa budowane pod konkretne glosniki
                  no widzisz - bo tak jak napisal takero, zestawy z subem pasywnym to tak naprawde rozbite 3 drogi

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                    przeciez juz pisalem ze mam takiego suba na ARN 200-09 i nawet jest tam zwrotnica... (chyba pora pomierzyc i wstawic na forum)
                    mam dwa takie głośniki i to na sprzedaż ;]
                    Jednak raczej nadają się fajnie do suba napędzanego z taniego wzmaka stereo kupionego na allegro i doposażonego o prosty filtr aktywny.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                      Jednak raczej nadają się fajnie do suba napędzanego z taniego wzmaka stereo kupionego na allegro i doposażonego o prosty filtr aktywny.
                      i tak wlasnie uzywalem swojego pierwszego ARN 200-09

Skomentuj

Pogromca mitow wolalbym wydac 40-50zl wiecej na koncowke mocy do suba, miec aktywnego (jak pisal takero, cewka na odciecie pasywnego=koszt filtra katywnego) i zasilic go z trafa od stereo niz budowanie bezsensownego suba pasywnego, ktory i tak potrzebuje czegos co go napedzi...

Skomentuj

Ps. pozwole sobie ostatni raz na maly OT. Kolego irku, poczytaj na necie o glosnikach Siemens Klangfilm.
                          po co? jestem na forum zeby pomagac ludziom i dopuki bedzie ich stac tylko na tesle czy stx-y to bede je testowal i o nich pisal. trzymam za slowo ze to ostatni OT.

Zamieszczone przez Pawel S.
                          zestawy z subem pasywnym to tak naprawde rozbite 3 drogi
                          dokladnie rzecz ujmujac 2,5 brogi

jeden sub pasywny nie ma sensu bo bez sensu jest podlaczac go do jednego kanalu wzmacniacza, sub dwu glosnikowy to bezsensowny koszt bo jeden wiekszy glosnik jest tanszy od dwoch mniejszych, kiedys stosowano jeden glosnik dwucewkowy (oj biedne wtedy byly wzmacniacze).
                          zaleta suba aktywnego sa dowolne mozliwosci regulacji i to ze mozna go latwo zmienic i nie trzeba sie spieszyc z budowa bo nie jest niezbedny.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                            dokladnie rzecz ujmujac 2,5 brogi
                            oba suby o ktorych wyzej pisalem pochodza z calego zestawu i w praktyce sa to 3 drogi - satelitki sa filtrowane od dolu

Skomentuj

jesli satelity sa filtrowane od dolu to beda 3drogi a jak nie to 2,5. dlatego czesto filtry (kondensatory) na satelity znajduja sie z subwoferach. do niedawna nawet w tych aktywnych. obecne glosniki niskotonowe nie wymagaja takiej filtracji a taki tani szeregowy elektrolit moze wiecej popsuc niz poprawic.

Skomentuj

Czaruję...
                              X