Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[upgrade] kolumny JPW ML-910

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[upgrade] kolumny JPW ML-910

Witam wszystkich serdecznie.

Wydaje mi się, że w końcu trafiłem na merytoryczne forum w polskim internecie dotyczące budowania kolumn głośnikowych.
    Jako, że nie mam specjalnych możliwości zbudowania optymalnego dla mnie zestawu, a ceny "sklepowych" są nie do przyjęcia, postanowiłem zapytać Was, czy można jeszcze coś wycisnąć z kolumn, które posiadam (tj. JPW ML-910).
    Kolumny nie są produkowane od badajże 2002 roku. Jedyne co udało mi się znaleźć na ich temat to przetworniki f-my Peerless:
    SR19DT = T19SE-6 wysokotonowy
    OK100PL = M10NG-04 średniotonowy
    SKO100PL = M13NH-04 niskotonowy.

Zwrotnica wygląda koszmarnie: elektrolity: 6.8uF,16uF,22uF,30uF
    10W rezystory ceramiczne
    2 powietrzne cewki oraz 2 z rdzeniem

Cel: poprawa szczegółowości dźwięku (teraz dość słaba scena i dosyć "szary" górny zakres częstotliwości). Bas trochę rozlazły, ale schodzi nisko (ewentualnie może zostać).
    Kupiłem do komputera Mantę Oberon - słabiutkie, ale górne pasmo, jak dla mnie, bardzo dobre, czegoś takiego chciałbym w JPW.

Noszę się z zamiarem wymiany zwrotnicy, bo nie chcę modyfikować oryginalnej. Niestety nigdzie nie udało mi się znaleźć schematu zwrotnicy i nie wiem jakiej wartości są cewki.

Ewentualnie, czy można zmienić głośnik wysokotonowy na coś lepszpszego, bez znacznej ingerencji w zwrotnicę?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

Pierwsza obowiązkowa pozycja na liście zakupów w tym celu to system pomiarowy (allegro jakieś 180-190zł). Później można się bawić ze zwrotką i wymianą wysokotonówki.

Skomentuj

Daj foto tego czegoś :P
      Zacząć można od przeprojektowania zwroty, bo ta którą masz jest na tragicznych elementach...

[ Dodano: 2009-09-05, 11:38 ]
      Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
      Pierwsza obowiązkowa pozycja na liście zakupów w tym celu to system pomiarowy (allegro jakieś 180-190zł). Później można się bawić ze zwrotką i wymianą wysokotonówki.
      jeżeli ma to być jednorazowa zabawa to lepiej znaleźć kogoś kto zrobi to za Ciebie. A co do wysokotonówki - nie wiem czy jest sens, od pewnego momentu przebudowa staje się nieopłacalna.

Skomentuj

Jutro wrócę z urlopu wiec fotki wrzucę w poniedziałek.

Skomentuj

Zamieszczone przez mirfak
          Ewentualnie, czy można zmienić głośnik wysokotonowy na coś lepszpszego, bez znacznej ingerencji w zwrotnicę?
          mozna go zmienic bez zmiany zwrotnicy bo jest to bezpieczne elektrycznie jednak zupelnie nieprzewidywalne brzmieniowo.

projekt nowej zwrotki to zbyt powazna sprawa ktora moze zmienic brzmienie ale nie gwarantuje poprawy. lepiej juz modyfikowac obecna zwrotnice zakladajac ze jest poprawna a tylko bedziemy zmieniali szczegoly w konkretnym pasmie z ktorym sa klopoty. tak czy siak trzeba zrysowac zwrotke wiec potrzebne sa fotki no i troche twojego zaangazowania.

Skomentuj

Zaangażowanie pełne.
            Zwrotnicę zrysuję jak tylko wrócę do domu.
            Zrobię komplet fotografii zwrotek i wnętrza kolumn.

Skomentuj

Przejrzałem sobie opisy tych Twoich kolumn oraz innych modeli z tej serii JPW ML 310 i ML 710 zamieszczonych w Audio i nasunęły mi się pewne wnioski.
              W modelu ML 310 zastosowano tą samą wysokotonówkę i ten sam głośnik niskośredniotonowy, który w ML 910 pracuje jako średniotonowy, a w ML 710 jest ta sama wysokotonówka. Spójne dla wszystkich trzech modeli cechy brzmienia, które można wyczytać z opisów to:
              -bardzo słabe zróżnicowanie barw w zakresie średnio i wysokotonowym, dźwiękom z tych zakresów brakuje barw, są one matowe i bez blasku wybrzmień
              - bardzo słaba analityczność, brakuje detali, niuansów i subtelności
              - poprawność odtwarzania średnich tonów wynikająca tylko z braku rażących podbarwień, średnica jest mało przejrzysta i znowu zmatowiona.
              Na uwagę zasługuje fakt, że ML 710 i ML 910 oferują bardzo dobrze zrównoważoną charakterystykę na wykresach w zakresie wysokotonowym mieszczącą się w tolerancji +/ - 1,5dB, a brzmieniowo zostały określone jako neutralne, spokojne, odprężające.
              Ponieważ te trzy modele mają wspólne kopułki, a w dwóch siedzi ten sam niskośredniotonowy można przypuszczać, że charakter brzmienia jest głównie definiowany zastosowanymi głośnikami. Dlatego moim zdaniem pierwsze co warto by zrobić, by zaoszczędzić na kosztach, to prosta wymiana elektrolitów w torze kopułki na jakieś tanie Jantzeny o tej samej pojemności. Jeśli po tej zamianie nie pojawią się jakieś oznaki większej analityczności i większe ilości detali, to dalsza modyfikacja mijałaby się z sensem, gdyż ograniczeniem będą głośniki, z których nic więcej nie da się wycisnąć.

Skomentuj

Patefil,
                bardzo dziękuję za ten wpis. Wymienię te kondensatory i napiszę czy coś się zmieniło. Jeśli nie to DIY - i tu będzie problem, bo co wybrać

Skomentuj

Niestety, wymiana kondensatorow niewiele dała :-(

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Skomentuj

strasznie długo to robiłeś i dochodziłeś do tego wniosku
                    07.09.2009
                    07.11.2011
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Trzeba sie bylo osluchac. A tak powaznie, to wszedlem na forum, bo szukam interesujacego projektu 3 way na duzym (>=22 cm) wooferze i "twardym" wysokotonowcu". Znalazlem cos takiego
                      http://www.troelsgravesen.dk/jazzman.htm
                      ale cena przetwornikow masakryczna. Czy warte to bedzie takich pieniedzy? Czy znacie alternatywny projekt na tanszych glisnikach?

Skomentuj

Ogólnie projekt fajny ale ta wysokotonówka jakoś tam nie pasi choćby z tego względu że kosztuje 150zł:P Już lepiej by tam pasił usher t9950... Ogólnie projekt fajny ale 4000zł na przetworniki to sporo, choć mniemam że zagrało by to świetnie.

Skomentuj

Chetnie bym uzyl innego glosnika niz ta Vifa chociazby dlatego, ze sa skrajne opinie na jej temat. Istnieje natomiast duzy probem z zamiana glosnika, bo nie potrafie przeprojektowac zwrotnicy, ani nie posiadam sprzetu pomiarowego, zeby tego dokonac. Chyba, za istnieje alternatywny glosnik, ktorego zastosowanie nie bedzie wymagalo przeprojektowania zwrotnicy?
                          Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez mirfak Zobacz posta
                            Chyba, za istnieje alternatywny glosnik, ktorego zastosowanie nie bedzie wymagalo przeprojektowania zwrotnicy?
                            Wątpię... Co do projektowania zwrotnic to zawsze możesz odwiedzić któregoś z forumowiczów bo jest tu kilku takich co wiedzą co i jak, a za dobrego ,,wędrowniczka" pewnie by Ci pomogli

Skomentuj

Czaruję...
                            X