Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory-pomysl i prosba o porady

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Powoli mi sie klaruje wstepnie chyba bede sie decydowal na GDN-15-100-8-AKX i do tego prawdopodobnie STX PJ. Gdzies juz widzialem projekty zwrotnic do tego. myslicie ze to bedzie trafny wybor?

Skomentuj

Zamieszczone przez xaay
      Obudowe chcialbym wykonac jak juz wczesniej pisalem ze sklejki(sklejane plastry, bez forniru tylko szlif i lakier). Co o tym myslicie jako bardziej doswiadczeni?
      drogo i baaardzo duzo pracy

Zamieszczone przez xaay
      Powoli mi sie klaruje wstepnie chyba bede sie decydowal na GDN-15-100-8-AKX i do tego prawdopodobnie STX PJ. Gdzies juz widzialem projekty zwrotnic do tego. myslicie ze to bedzie trafny wybor?
      zle kombinujesz. zdecydowanie lepszy efekt osiagniesz stosujac lepsza kopolke a tanszy woofer. tak wiec albo kupisz lepszy woofer i dobra kopolke a oszczedzisz na zwrotnicy albo kombinuj z tanim wooferkiem a lepsza kopolka...

ja bym stawial na GDN 18 AKX + GDWK-10-250-8-AKX
      ale musialbys dolozyc jakies 100zl zeby miec komplet

Skomentuj

Przyjmujac zaproponowany komplet jaki bedzie orientacyjny koszt zwrotnic, niestety musze sie liczyc z wydatkami. A odnosnie sklejki zgadzam sie wiecej roboty ale mam dostep do warsztatu stolarskiego za free.

Skomentuj

Zamieszczone przez xaay
          Przyjmujac zaproponowany komplet jaki bedzie orientacyjny koszt zwrotnic
          najtansze to ok 50-60zl za komplet czesci
          z czasem moglbys cos pozmieniac

Skomentuj

Osobiście nie polecam zestawienia gdn 15 akx i pj bo pj w tym zestawieniu gra nieciekawie pj moim zdaniem najlepiej gra z 14 scx jeżeli masz możliwość dołożyć 100zł do 18 akx i 10 250 akx to dołóż bo naprawde zestawik gra super.

Skomentuj

Chciałbym zapytac jeszcze o skrzynke. Czy geometria wewnetrzna ma duze znaczenie akustyczne zachowujac oczywisci zalozona kubature. Z objetościa moze byc ciezko jesli musi byc dokladnie wyznaczona np. w przypadku pofaldowanych scianek bocznych jak to jest na zdjeciu z 1 posta. Standardem jest prostopadloscian, a mnie interesuje bryła podstawie polowy elipsy lub trojkata ze scietym jednym katem. Myslalem jeszcze o lekko pochylej przedniej sciance.

Skomentuj

Właśnie skończyłem 14 scx + pj i porównując do 15 akx + pj to csx grają ładniej :P przynajmniej dla mnie.

Skomentuj

Dokładnie z tym że akx lepiej gra na basie

Skomentuj

akx z pj nie dalo sie sluchac za bardzo jak mialem pozniej akx i dx25 to zaczelo grac :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez xaay
                      Chciałbym zapytac jeszcze o skrzynke. Czy geometria wewnetrzna ma duze znaczenie akustyczne zachowujac oczywisci zalozona kubature...
                      Dla jednych ma dla innych ma mniej.
                      Generalnie taki typ obudowy ma same zalety (po za łatwością wykonania).Najważniejsza: jest niezmiernie sztywny - płyty warstwowo klejone. Łatwo się domyślić że obudowa b-r nie bądzie potrzebowała wytłumienia, lub małe jego ilości.
                      Jeśli chodzi o mnie, to faworytem pozostaje GDN 15/40/5 + XT (lub DX). Oczywiście w cenie zbliżonej do Twojego budżetu.
                      ARN 150 z dobrym tweeterem też może się podobać. Tańsza opcja to z SC10N8. Droższe, z DX lub z seas'em KT28F. Choć jeśli już jesteśmy przy seasie nie sposób nie wspomnieć o L18RNX/P + 27TBFC/G zaph'a:
                      http://www.zaphaudio.com/audio-speaker17.html
                      lub moim zdaniem lepszy projekt (koherentny) z tej strony:
                      http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...at=37441&p=4#k
                      Albo coś takiego:
                      http://www.zaphaudio.com/BAMTM.html
                      Wszystko dostaniesz w firmie polink (części do zwrotnic terminale i głośniki )
                      Ale to już drożej wyjdzie. Same głosniki:
                      Kosz dayton'a: 93.03 x 4szt, seas'a: 155.15 x 2szt.
                      P.s.
                      Projekty zwrotnic do pozostałych aplikacji znajdziesz na forum w tematach "podklejonych".

Skomentuj

Panowie a czy taki pomysl jest sensowny i jak ze zwrotnica pod cos takiego? Wstega

Skomentuj

Czy możecie podać link do tego tematu o budowie kolumn warstwowo?

Skomentuj

Kolego...

Jeżeli chcesz zaoszczędzić to raczej proponowałbym zapomnieć o sklejce (no chyba, że masz już 0,5m3 (sześciennego) sklejki). Podejrzewam, że koszt zakupu sklejki przewyższy i to sporo koszty wszystkich innych materiałów z głośnikami włącznie. Zawsze możesz zrobić obudowy z MDF'u- można go również formować w dowolny sposób- giąć, szlifować. Jeżeli chodzi o kwestię wykończenia to MDF także nie ustępuje sklejce absolutnie w niczym. Ktoś wspominał wcześniej o pracochłonności zwiazanej z obróbką sklejki i... miał rację- roboty co niemiara.
                            Jeżeli chcesz coś lepszego w sensie przetworników to zawsze możesz rozejrzeć się za jakimiś używanymi przetwornikami z "wyższej" półki. Wtedy prawdopodobnie będziesz potrzebował pomiarów ponieważ nie dostaniesz gotowej zwrotki ale dźwięk jaki możesz uzyskać za tą samą kasę będzie o kilka klas lepszy. Pozdrawiam.

---------- Post dodany o 22:43 ---------- Poprzedni post o 22:08 ----------

Pogrzebałem trochę po alledrogo i....
                            Gdybym budował dal siebie brałbym to:

http://allegro.pl/seas-25-f-ew-high-...597424043.html
                            http://allegro.pl/seas-25-tac-i2608867468.html

Skomentuj

Czaruję...
                            X